• 瀏覽: 26,410
  • 回覆: 277
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
同樓主相同睇法,時也命也

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-2-23 10:07 發表

跟本係以家物質主意太多,呢一年疫情多左幾多私家車,是否必需養?

樓市全世界一樣係講資格,如果沉醉於物質主意,乜年代都買唔到樓

收租樓一開二更加無可能,因為政府用按揭辣招去限人買樓,結果係d錢積左係到個個等機會,點有可能跌番比你買平貨
多左😅,真的嗎?我以為大家經濟唔好,好多人會放棄咁奢侈既玩意添

引用:
原帖由 pp_yy 於 2021-2-23 10:17 發表

同樓主相同睇法,時也命也
你未經歷過,跟本唔會知當年壓力大成點,日日有人跳樓丫。好彩?

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-23 10:21 AM 發表

你未經歷過,跟本唔會知當年壓力大成點,日日有人跳樓丫。好彩?
你亦有道理, 樓價大跌時, 嗰種壓力唔係人人承受到

你漏左1樣 : 供樓利息
嗰陣利息>10厘,e+2厘幾。

當時借2百萬,1個月供>2萬,同家下借4-5百萬差不多,而且當時供的9成$都係利息。

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-2-23 10:07 發表

跟本係以家物質主意太多,呢一年疫情多左幾多私家車,是否必需養?

樓市全世界一樣係講資格,如果沉醉於物質主意,乜年代都買唔到樓

收租樓一開二更加無可能,因為政府用按揭辣招去限人買樓,結果係d錢積左係到個個等機會,點有可能跌番比你買平貨
連我有一2.5層
收租佬的朋友
都換左私家車
份工都減左人工
佢都不care

說實現在私家車都不太貴
有小孩真是方便好多
(雖然自己無興趣買)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manboy 於 2021-2-23 10:58 發表

你漏左1樣 : 供樓利息
嗰陣利息>10厘,e+2厘幾。

當時借2百萬,1個月供>2萬,同家下借4-5百萬差不多,而且當時供的9成$都係利息。
樓價差好遠
永遠記者樓價是借的木金

似上文的屋苑
供樓10%,樓價是2m頭
自己買供5%,樓價是1m頭
現在供2%似下,樓價是5m中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-22 03:03 PM 發表

每個人在每個年代置業,都有其困難。
用政府同級職位就比較客觀,上一輩同級同事買得起市區樓如淘大德褔,而家層樓舊左20年但同級新制反而買唔起。

引用:
原帖由 pp_yy 於 2021-2-23 10:25 AM 發表

你亦有道理, 樓價大跌時, 嗰種壓力唔係人人承受到
係,回望非常唏噓。無父母幹98年尾上車,利息2位數。03年通街銀主盤街招,幾乎日日有人燒炭跳樓。行經地產舖要兜路唔敢望到招紙層樓得翻半價都要死供,租值得供款6成。果種刻骨銘心令到我們普通人即使捱過最黑暗歲月亦不會太進取。直到今日4張幾望5張,揸2層,自住租值低果層,只求保住退休後唔洗睇下一代面色唔洗執紙皮,不會再有其他想法。

今時今日樓價點買?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-23 10:18 AM 發表

多左😅,真的嗎?我以為大家經濟唔好,好多人會放棄咁奢侈既玩意添
我最初都以為係,直至我十二月頭訂位聖誕食飯,當時9成半以上嘅5星酒店lunch buffet同afternoon tea,已經full booking。係嗰刻我已經改觀!係香港人真係好有錢,定係香港人先使未來錢,唔識積彀防饑?照計邊個答案都好,出嚟個結果都冇理由會係怨人頼政府囉!

引用:
原帖由 bccwchan 於 2021-2-22 03:01 PM 發表

呢個問題等於問富二代: "你只係條命生得好, 唔係代表你好叻."
劉明韋自己都認為自己好叻叻,做埋海洋公園老細,諗住可以威番次。完全唔洗靠父幹

回覆 引用 TOP

其實每個年代買樓都係唔容易. 
以前嗰個年代, 樓價係低, 但係人工一樣低. 仲要超高息.
依家下下都係H + 1.X. 但H rate keep住都係得零點幾. 
80年代係玩P+2 / P+3.
當時P仲要十幾厘. 
試下將依家H+1.2 / 1.3變成18厘息, 睇下供款額會多左幾多. 

富強 民主 文明 和諧
自由 平等 公正 法治
愛國 敬業 誠信 友善

回覆 引用 TOP

好正面和勵志

90%負資產,98年人人以為飛黃騰達時就亞洲金融海嘯,我99年畢業完全感覺唔到有咩人生,就喺還學貸,等sars... 現在也差不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2021-2-23 11:08 AM 發表

用政府同級職位就比較客觀,上一輩同級同事買得起市區樓如淘大德褔,而家層樓舊左20年但同級新制反而買唔起。
你個問題我都研究過,但我嘅結論係唔可以咁比較。冇實際數據但認識一個退休高官,80年代初入政府,嗰時港英政府因中英談判,為咗隱定公務員隊伍,大幅加薪。嗰位退休高官做咗唔夠一年由牛頭角搬咗去東半山,佢話最差個同事都搬咗去美乎。佢半暗示話當時入政府係佢哋嗰輩基層市民一個脫貧機會,因為同出面私人公司嘅薪金福利差距好大。但宜家入咗政府你唔會覺得自己脫貧,因為大部分中上嘅職位同私人公司嘅薪金福利對比細咗好多,回歸後福利cut咗好多,而每年加人工嘅幅度又同私人公司掛勾,公務員同私人公司差別縮少咗好多。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]