• 瀏覽: 26,410
  • 回覆: 277
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-22 02:31 PM 發表

清醒d先出帖啦你
70後今日又點廿尻幾呀?
佢應該話70後換到依家是不可能二十幾歲買到樓咁講
不嬲人都是我睇你好, 你睇我好咁解
依家二十幾歲都唔會明以前既人點樣架啦 , 剩睇到較易買樓, 咪咬住買唔到樓唔放囉

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
我都係70後,看了樓主的文很有感囑。我認為樓主有這個諗法不出奇,我亦理解。面對困難呻是無妨,最緊要係識諗計去面對,不要只懂埋怨,因為世界是不會停低等人。
我廿幾歲時也認為我老豆那代D人就好,樓幾萬一間,我要百幾二百個,世界唔公平。但需知每個年代也有難處,我老豆年代生活清苦,食都無保証,講乜野買樓容易?
我地70後可能自小捱慣,比較肯捱,我出來社會做野除了正職,晚上又番call台,星期六曰有幫人補習,又有做酒樓炒散,才可以大學畢業後兩年多上車。而且上的也是新界小單位,無會所,不是鐵路上蓋,以今天年青人的標準,這些單位可能不是人住的。
我自己捱過,也經歷過97負資產,那種痛到今天也沒有忘記,每個年代也有不同困難,當然亦明白自己昨天的一套今天也許不一定合用,社會的確變了,上流比以前困難,今天返PT,補習,炒散也不見得可以儲首期 (等於去少次日本也無補於事)。但現在年青人亦有自己的優勝之處,是我們70後沒有的,例如IT知職的根基、腦筋轉數等,一定比我們那一代醒好多。
大家面對的困難不同,但解決問題的方法仍是一樣,心態要正面。想鼓勵年青人,理怨可以,但不能永遠停留在埋怨,只懂理怨,這種心態除了為失敗搵到藉囗安慰,對現實一D幫助都無。心態永遠行先,要善用自己優勢,常抱正面心態做事,特別在工作上,就算一時未有機會,但都比較容易得人欣賞,得到機會。買樓同做人一樣,心態一定要正面,一步步來,減少去日本其實也可視作一種和你拼過的心態
你們生於這屬於你們的年代,除了不滿、理怨,更需要是懂得為自己計劃。你當然可以繼續圍爐取暖,憤世疾俗,在網上以求取得別人(其實都唔知係乜水的網友) 的認同,甚至上街抗爭,嘗試証實世界是不公平,從而得到一絲安慰,但對現實又有甚麼益處?情況好似溝女,無正面心態去出擊爭取,終日彈港女呢樣果樣,人地老豆有錢梗係易溝女啦 ............之後乜都唔做剩係識對住個mon睇AV大戰東洋魔女,除了一手都係之外,你是永遠不會得到愛情的
樓主努力加油。買唔買樓只係其次,無樓而有大成就的人多的是,人的成就不是用幾百呎去評價,最怕是輸做人心態。只要有正面心態,做人做事才會無往不利,其實不論年青人或我這些老鬼也應要常記住。

98-03年好多。七十後系20-30歲

當年樓主應該伸系小學雞。唔知道當年董冶八年的禍害。二手飯。空中飛人隨處見。

買樓嗎?飯都食唔飽點買??

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
不如問下媽媽點解吾系英女皇
出世就離地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkguy001 於 2021-2-22 04:26 PM 發表

佢應該話70後換到依家是不可能二十幾歲買到樓咁講
不嬲人都是我睇你好, 你睇我好咁解
依家二十幾歲都唔會明以前既人點樣架啦 , 剩睇到較易買樓, 咪咬住買唔到樓唔放囉
20年前70後嘅廿幾歲
講真窮人學壞嘅可以去到極點!
因為再之前(佢地老豆老母)都係50/40後更無文化可言只顧搵食。。

我呢d 70中後算係咁...唔富貴!但都叫係買得起有紅白機嘅正常家庭
講真身邊見過樓上樓下人地老豆老母都係道友...
我老豆都唔太鐘意我群佢地嘅子女。。
到大家大dd,去到中學!
就會見到點解我仲讀緊書佢就好似唔洗返學咁?
(原來有啲嘢要我有個仔先知同埋要做...就係起跑線)
幸好我係污泥而不染但其實我大學都無讀過。。

所以我唔明點解有人會覺得公屋好住?
樓梯口啪針我細個見得多。。
幾壞幾衰我都見過!
呢個年代蘋果報導都喺公屋走廊搵到d壺(吸冰或食可樂)

入返正題:
70後嘅廿幾歲無互聯網無香討無資訊
靠要自己同外界接通...講真係辛苦。。
由其是係出身一般身邊無人脈嘅我
搵到份工係會鑽研點樣做得好啲。。
面對d40/50後更老老老屎忽仲難頂十倍!

今日廿幾個個easy大學生!個個優越感重!
搵份工係睇待遇點?
有糧出交足功課叫好好員工架啦

70後當年做野人工得幾千蚊、80/90後幾萬人工

回覆 引用 TOP

你的確無講錯. 我大表哥月供只係幾千蚊,但住緊一千尺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-2-22 04:38 PM 發表

我都係70後,看了樓主的文很有感囑。我認為樓主有這個諗法不出奇,我亦理解。面對困難呻是無妨,最緊要係識諗計去面對,不要只懂埋怨,因為世界是不會停低等人。
我廿幾歲時也認為我老豆那代D人就好,樓幾萬一間,我要百幾二百個,世界唔公平。但需知每個年代也有難處,我老豆年代生活清苦,食都無保証,講乜野買樓容易?
我地70後可能自小捱慣,比較肯捱,我出來社會做野除了正職,晚上又番call台,星期六曰有 ...
真心真意!

個個以為我地70後好L爽。。。
我18歲先有第一個生日會仲係同學朋友陪我搞架咋!
非大富人家,屋企人顧住搵食根本唔會為我慶生....
飯後夜晚話肚餓?飲水飽咋。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

而家連屯門都萬3/呎
根本買吾到啦
記得2x年前
去屯門買樓
平到嘔
但交通費、時間太長
當年係屯門返大陸都遠
(未有深圳灣、皇崗口岸)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-2-22 04:44 PM 發表

98-03年好多。七十後系20-30歲

當年樓主應該伸系小學雞。唔知道當年董冶八年的禍害。二手飯。空中飛人隨處見。

買樓嗎?飯都食唔飽點買??
咁97金融風暴後又無話食唔飽嘅!!
經濟係差左....市況向下...但又好Q多假希望...點知維持左5年左右....

其實97-03沙士嘅香港景況,真係無今日咁差!
我講嘅

香港人加油💪🏼

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-22 02:27 PM 發表

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企 ...
70後夠話50-60后,工廠妹萬歲班人, 係佢年代買唔到樓啦

但工廠妹好多夫妻買左樓, 今日收緊租

唔洗諗人地咁多, 諗下自己點算好過

條友開d咁貼好傻, 係你咁好心機同佢傾

回覆 引用 TOP

引用:

應該係而家年輕人鍾意享受,唔鍾意克苦。
有日出街,睇到有好多年輕人排一間幾貴的食肆,一個餐要170以上,重有我係去食一籣,我絕對食得起,但啲面加下其他配料都150啦, 重有食埋杯綠茶唔布丁要50, 其實好高消費,但好多年輕人排緊。。。。
食咁貴野,點草錢呀

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
無能力嘅人 任何時候都買唔到

回覆 引用 TOP

引用:

70後真係太好彩 <- 全錯!
97年金融風暴後,樓價由97年去到98年,一年之內跌了5成,很多人失業,負資產,破產!
明白什麼是負資產嗎? 大多數年輕人以為樓價低於買入價便叫負資產,明顯是錯誤! 負資產的意義樓價比所欠的按揭更低,一但失業沒有錢供樓,銀行不單沒收單位,更會拍賣單位後,再追收差價,多數業主都沒有能力還款而破產!
現在年輕人買樓的目的是什麼? 都是想買樓結婚! 但這個年代和現在一樣,女仔同樣會問買有樓嗎? 如果答買了,個女仔會即跑,因為九成都是負資產! 如果離婚,女仕會說不要贍養費,層樓也不要,由男方處理,不會要求賣樓分錢!
在98-03年,每年都有小陽春,為何有小陽春呢? 樓價年年下跌,只是在過年後升一點點,之後再跌!
每年樓價所跌,遠大於租,樓主可否講一下,70後有幾好彩,不如講下70後,買樓的原因!
現今所有買樓的理由在這個年代都是相反!
以上不的都是事實,曾經在身邊的朋友發生過, 並沒有討論的需要,只是現在的年輕人,以為以前生活很容易.只有現在生活才難,這是太天真的想法!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:

移民潮係 80年代到 90年代初完結,關 97 L 事。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]