• 瀏覽: 27,126
  • 回覆: 277
  • 追帖: 8
70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!

熱賣及精選
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

2X歲果時我自己仲on99咁,點敢想買樓。

而家個個年青人都話要有私人空間,唔肯同屋企人住,寧願交租幫業主供樓,其實點樣可以儲到錢?
莫講話買樓,就連應急錢旁身都未必有。

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-2-22 12:32 PM 發表

2X歲果時我自己仲on99咁,點敢想買樓。

而家個個年青人都話要有私人空間,唔肯同屋企人住,寧願交租幫業主供樓,其實點樣可以儲到錢?
莫講話買樓,就連應急錢旁身都未必有。
年青人享受左先唔捱得苦。最緊要有父母有舅父

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企,日日OT、俾老闆當狗咁鬧都撐住。

若今時今日既後生仔好可以頂到咁既生活,大學畢業當做幾年野約1.5-2萬人工,支出每月2.5千,家用3.5千,每月儲1-1.4萬,做5-6年加埋投資都買到層3百幾萬既樓作為一個開始。無好講冇3百幾萬既樓,我第一層買既樓都係超細價的,果層樓到而家都仲值幾3百萬多D咋。

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

清醒d先出帖啦你
70後今日又點廿尻幾呀?

毎個年代都有其困難。

引用:

樓係加按同借錢同租客夾錢買,邊係自己人工買架?

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 發表

您話
有幾個70s後朋友
都在97中過,伏

樓是只有一限一層自用基本不難
投資樓基本上最多一層收租
邊有3,5,7間樓

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-22 14:32 發表

毎個年代都有其困難。
您自己日日樓市都gogo
買樓對您有幾困難

呢個問題等於問富二代: "你只係條命生得好, 唔係代表你好叻."

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/811/sy04.jpg/]img=http://img811.imageshack.us/img811/6801/sy04.th.jpg]
引用:
原帖由 CKL28 於 22/2/2021 14:57 發表

您自己日日樓市都gogo
買樓對您有幾困難
每個人在每個年代置業,都有其困難。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-22 15:03 發表

每個人在每個年代置業,都有其困難。
您說什麼?
您自己日日出post
樓市說gogogo
置業對您有幾困難
和您無關係

AA 都不困難,
最緊要收傭
市況是什麼是不緊要

除非是打手

引用:
原帖由 CKL28 於 22/2/2021 15:09 發表

您說什麼?
您自己日日出post
樓市說gogogo
置業對您有幾困難
和您無關係

AA 都不困難,
最緊要收傭
市況是什麼是不緊要

除非是打手
理性討論吧!

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-22 02:27 PM 發表

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企 ...
識幾個90後,搞e-commerce,  有車有樓

應該計做野後幾多年買到樓,而唔係年齡,有d人18歲出黎做野,25歲買樓,有d人先岩岩畢業冇耐

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]