• 瀏覽: 27,250
  • 回覆: 11
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
清醒d先出帖啦你
70後今日又點廿尻幾呀?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkguy001 於 2021-2-22 04:26 PM 發表

佢應該話70後換到依家是不可能二十幾歲買到樓咁講
不嬲人都是我睇你好, 你睇我好咁解
依家二十幾歲都唔會明以前既人點樣架啦 , 剩睇到較易買樓, 咪咬住買唔到樓唔放囉
20年前70後嘅廿幾歲
講真窮人學壞嘅可以去到極點!
因為再之前(佢地老豆老母)都係50/40後更無文化可言只顧搵食。。

我呢d 70中後算係咁...唔富貴!但都叫係買得起有紅白機嘅正常家庭
講真身邊見過樓上樓下人地老豆老母都係道友...
我老豆都唔太鐘意我群佢地嘅子女。。
到大家大dd,去到中學!
就會見到點解我仲讀緊書佢就好似唔洗返學咁?
(原來有啲嘢要我有個仔先知同埋要做...就係起跑線)
幸好我係污泥而不染但其實我大學都無讀過。。

所以我唔明點解有人會覺得公屋好住?
樓梯口啪針我細個見得多。。
幾壞幾衰我都見過!
呢個年代蘋果報導都喺公屋走廊搵到d壺(吸冰或食可樂)

入返正題:
70後嘅廿幾歲無互聯網無香討無資訊
靠要自己同外界接通...講真係辛苦。。
由其是係出身一般身邊無人脈嘅我
搵到份工係會鑽研點樣做得好啲。。
面對d40/50後更老老老屎忽仲難頂十倍!

今日廿幾個個easy大學生!個個優越感重!
搵份工係睇待遇點?
有糧出交足功課叫好好員工架啦

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-2-22 04:38 PM 發表

我都係70後,看了樓主的文很有感囑。我認為樓主有這個諗法不出奇,我亦理解。面對困難呻是無妨,最緊要係識諗計去面對,不要只懂埋怨,因為世界是不會停低等人。
我廿幾歲時也認為我老豆那代D人就好,樓幾萬一間,我要百幾二百個,世界唔公平。但需知每個年代也有難處,我老豆年代生活清苦,食都無保証,講乜野買樓容易?
我地70後可能自小捱慣,比較肯捱,我出來社會做野除了正職,晚上又番call台,星期六曰有 ...
真心真意!

個個以為我地70後好L爽。。。
我18歲先有第一個生日會仲係同學朋友陪我搞架咋!
非大富人家,屋企人顧住搵食根本唔會為我慶生....
飯後夜晚話肚餓?飲水飽咋。。

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-2-22 04:44 PM 發表

98-03年好多。七十後系20-30歲

當年樓主應該伸系小學雞。唔知道當年董冶八年的禍害。二手飯。空中飛人隨處見。

買樓嗎?飯都食唔飽點買??
咁97金融風暴後又無話食唔飽嘅!!
經濟係差左....市況向下...但又好Q多假希望...點知維持左5年左右....

其實97-03沙士嘅香港景況,真係無今日咁差!
我講嘅

香港人加油💪🏼

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-2-22 05:38 PM 發表

應該係而家年輕人鍾意享受,唔鍾意克苦。
有日出街,睇到有好多年輕人排一間幾貴的食肆,一個餐要170以上,重有我係去食一籣,我絕對食得起,但啲面加下其他配料都150啦, 重有食埋杯綠茶唔布丁要50, 其實好高消費,但好多年輕人排緊。。。。
食咁貴野,點草錢呀
中晒point!
70後係欠缺網絡資訊所以咩都要試盲中中。。。
而家就係網絡資訊太發達個個為呃like要搵好野出黎share。。

後生仔上網睇邊度有好野食。。
我呢d40+老鬼就上網睇邊度買到平靚正食材同烹調方式。。

我就當最cheap豬潤嘅維記漢發!
吊佢老味做勁左加價加到咁?味道仲差過我小時侯食?
而家睇YouTube都識自己整啦仲好味d!
我仲去排隊真係on狗果隻(人少我會去漢發)

早前乜春興藥膳?
個個仆去排。。
不期黨參龍眼肉當歸自己鐘意幾重味都得。

我而家都真係少左出去搵食!
人大左發覺自己煮(扮廚神)仲過癮。。
所以我姐姐好得閒好like我架

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-23 12:14 PM 發表

係呀,個時講緊遍地黃金喎
當年仲滿地陷阱添!
你d小學雞真係以為通街有錢執?

當年無互聯網無資訊?
死幾多靠聽消息嘅人你知嘛小朋友?

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-2-23 02:18 PM 發表

唔記得二手飯、燒炭?至少過去一年好似無聽過。

沙士嘅時期我去又一城,成個場連職員都唔知有冇100人。我去食雲吞麵,係有生果送。

上個月我又去又一城,飲茶排哂隊,成千蚊剪個頭嘅髮型屋,坐滿人。
呢個係資訊發達同消費模式唔同咗嘅分別。。

引用:
原帖由 CKSJ 於 2021-2-23 03:18 PM 發表

係囉,我都睇到拗曬頭,講埋曬啲毫無意思嘅嘢,不如講以前錦繡花園五萬蚊都冇人要
樓主想講咩大家心中有數!

睇佢都係90,00後
以為70後真係個個可以把握機會上到車或買多幾間留比00,10後嘅子女....
我70中後又何嘗無諗過自己點解唔早多30年出世?可能我勁過李+誠添

根本每個年代都有佢嘅難處!
今日年輕人睇當年好?
當年無互聯網屋企又比唔到乜野我地個個天生天養佢地都唔知!

今日,我同我老婆會陪個仔做功課溫習。
當年我想問我老豆grey點解佢都唔會識真係灰架!!

引用:
原帖由 lo90 於 2021-2-24 12:30 AM 發表

八九十年代唔係百業興旺咩?
80年代只係比70年代60年代好...
有春百業咩?
上網都未有可以有幾興旺呀小朋友?

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2021-2-24 12:32 AM 發表

好有共鳴~

另外 百花齊放嘅日子 大部分70後係享受唔到
廿幾歲剛出黎見世面就97
成日聽前輩講 晚晚花天酒地 唔洗做都有錢收 買個號碼就升十幾倍 朝早買樓 下晏放左層樓
我就完全無經歷過
好彩叫未試過排吓隊賣籌賺錢...
是但篤個no.又話賺錢咋....
如果心雄喺97後死得仲快

引用:
原帖由 福建一幫 於 2021-2-24 08:01 AM 發表

你先要清醒:人地咪話左"如果"啦!
叫你同樓主清醒?
係因為(事實)根本70後今日無可能會係廿幾歲呀親

咁多如果?
如果我今日係我自己個仔??
生活絕對好過70後嘅我

要羨慕70後?
不如諗吓自己老豆老母當年為乜咁易上車一開二開三四...都無做?
搞到今日自己咁頭痕仲好啦!

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-2-24 09:55 AM 發表

如果比班年青人知道,當年(2003左右)買新樓其實唔洗攞錢出來之餘仲有少少錢收,佢哋會有咩想法?好羨慕?
但“羨慕”之前要問問,點解會有咁正既plan呢?有咁正既plan又唔見個個上曬車呢?
應該係!問我呢d 70後之前?
點解唔先問自己70後60後嘅老豆老母?
問吓佢當年做乜咁蠢?
同研究吓DNA係咪真係會影響下一代?
點解今日問呢d野同自己父母當年咁著數都唔上車一樣咁蠢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]