• 瀏覽: 27,247
  • 回覆: 6
  • 追帖: 8
70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!

熱賣及精選
引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-2-22 12:32 PM 發表

2X歲果時我自己仲on99咁,點敢想買樓。

而家個個年青人都話要有私人空間,唔肯同屋企人住,寧願交租幫業主供樓,其實點樣可以儲到錢?
莫講話買樓,就連應急錢旁身都未必有。
依家大把人都同屋企人住喎

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-22 02:27 PM 發表

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企 ...
應該話個時消費冇咁多?
以前冇咩人去旅行
又冇咩手提電話、電子設備

依家基本娛樂都係要高消費

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-22 02:56 PM 發表

您話
有幾個70s後朋友
都在97中過,伏

樓是只有一限一層自用基本不難
投資樓基本上最多一層收租
邊有3,5,7間樓
依家好多80,90,00後都唔會有一層自用囉

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-22 03:44 PM 發表

識幾個90後,搞e-commerce,  有車有樓
咁我都識,但少囉,以前9成人都有機會上車

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-2-22 04:38 PM 發表

我都係70後,看了樓主的文很有感囑。我認為樓主有這個諗法不出奇,我亦理解。面對困難呻是無妨,最緊要係識諗計去面對,不要只懂埋怨,因為世界是不會停低等人。
我廿幾歲時也認為我老豆那代D人就好,樓幾萬一間,我要百幾二百個,世界唔公平。但需知每個年代也有難處,我老豆年代生活清苦,食都無保証,講乜野買樓容易?
我地70後可能自小捱慣,比較肯捱,我出來社會做野除了正職,晚上又番call台,星期六曰有 ...
不過我個人方向係似日本人租樓就可以
以前既人樓好重要,依家其實係咪搵到自己要洗個部份就得呢?

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-22 05:34 PM 發表

咁97金融風暴後又無話食唔飽嘅!!
經濟係差左....市況向下...但又好Q多假希望...點知維持左5年左右....

其實97-03沙士嘅香港景況,真係無今日咁差!
我講嘅

香港人加油💪🏼
係呀,個時講緊遍地黃金喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]