• 瀏覽: 27,270
  • 回覆: 5
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-22 02:27 PM 發表

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企 ...
識幾個90後,搞e-commerce,  有車有樓

熱賣及精選
引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-2-22 10:04 PM 發表

NIce

八掛下
什麼車和樓
唔係好貴果d,例如TKO, 荃西果d,車唔知,但我知佢地做得好辛苦,好多野要親力親為。

其實好多人因電商或做網購發左,例如day day cook老板, 友和老板,就算網紅Coffee都好發

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-2-22 11:27 PM 發表

tKo
都好
佢地始終係掌握機會辛苦工作得回來。

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-2-23 04:47 PM 發表

知道樓主想講乜,不過,唔好以為香港先係咁。我大陸跑一二三線成市,上海有人為買樓(上海比香港大6倍,地鐵迫過香港塞車恐怖過香港)買邊皮位,返工來回5,6個鐘大有人在。二線合肥市,樓價都兩萬一呎,做個助理三四千一個月(已經係大學生),睇佢哋做了5,6年都咁上下。
德國同事同我講(疫情前),德國呢10年樓價都貴5成(但請記住德國係重稅國家,單身交45%人工做稅,就算結婚有仔女都交30%),所以5成係好 ...
我會認為兩個原因,—當然是環球QE,另—原因我覺得而家企業過於追球利潤增長,人工加幅好少,員工享受經濟發展成果有限。

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-2-23 07:27 PM 發表

企業幾時都追求利潤最大化。幾時會唔係,,,不過既然講下呢樣,不防講下我睇法:
幾十年前,人工加,嘢會貴,但從封閉經濟到全球化,進入咗一個怪圈,以前話你嘅嘢從本土賣到世界,量大咗,成本下降咪平啲,,,進入咗個習慣,人工越來越貴,但廠賣價越嚟越平。世界是越嚟越平,你只要多謝一樣嘢,Internet。啲人成日話方便咗可提升個人生産力?fucking bullshit!it makes you mo ...
我同意你講,但我也想帶出香港過去20年靠自由行令好多老板發左,但服務業人工加幅有限,咪覺得經濟咁好景,但自己得益不多好似冇份,咪會blame乜都貴lor,尤其唔及早投資。自己覺得老—輩既老板厚道d。當然,好似你咁講,而家竟爭太劇烈,想厚道都未必得。

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-2-23 08:02 PM 發表

你講老板厚唔厚道,其實就同我講嗰種,唔知聽日事,執幾十萬好似好多?下一年大業主每月加幾皮租,食晒仲要嘔,可能個業主都係幾千萬買,供緊幾十萬一個月。
人從來都係食飽先有同情心。飽唔飽視乎眼界,如果法拉利唔做架幾百萬嘅車咪唔會有人去炫耀?
厚唔厚道嘅人性,全世界都一樣。唔會外國人好啲。我自己德國公司做,好清楚。
全世界都一樣嘅嘢冇乜好怨。就好似有個人想報串有同事A貪污,點去到老閭房發現老板都 ...
所以才有今天的結果,有人想辦法,有人怨天尤人,亦有搞破壞,有人從中抽水,其實全世界—樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]