• 瀏覽: 27,125
  • 回覆: 6
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
2X歲果時我自己仲on99咁,點敢想買樓。

而家個個年青人都話要有私人空間,唔肯同屋企人住,寧願交租幫業主供樓,其實點樣可以儲到錢?
莫講話買樓,就連應急錢旁身都未必有。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-23 12:10 PM 發表

依家大把人都同屋企人住喎
係 !!?? 我見到好多報導都係話有好多年青人係出面租套房/劏房。

如果同屋企住,就儲幾年錢,睇下有無機會同另一半夾手夾腳,用9成上車。

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-23 12:12 PM 發表

咁我都識,但少囉,以前9成人都有機會上車
以前9成人有機會上車?
其實你究竟係咪70後?
如果真係70後,一定唔會講呢番說話。

引用:
原帖由 nnes 於 2021-2-23 01:48 PM 發表

佢好明顯係無知嘅千禧bb
Sorry Ching,我回錯了,但又不懂delete。

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-2-23 02:04 PM 發表

講真, 以前 70 后如果真係好決心有目標買樓既, 肯做肯捱係一定買到..... 以前樓價的確不高, 有 9 成按, 又可 9 按后再放租....
以前既樓亦冇甘多花巧會所.... 係平實既...
但正正因為以前樓價不貴, 其實當時好少年青人在意要即刻買樓, 好多人都係醉左先, 所以就算70后最后買到樓既人一樣五多.....

係今時今日樓價超高, D年青人先成日講一出黎做野就要買樓 ...
其實在任何年代,買樓都唔係一件容易既事(我自己既19歷史無謂講,都係窮L公屋仔果類),但如果可以搵到一個肯捱既伴侶,買樓上車絕非遙不可及之事。

我只係唔認同樓主所講,以前既70後,9成人都好容易咁買到樓。

總結:每一代都有佢地需要面對既難題,所以去比較任何一代人既生活,都係沒有意義的。

引用:
原帖由 cheesinyan 於 2021-2-23 02:30 PM 發表

咪係!
以前捱兩份工日撚日唔夠瞓無娛樂嘅日子,
依家啲乜叉90,00後肯過呢啲生活?
算把啦!
我無ching咁犀利打到2份工,不過初入行做物流(以前叫空運),第一次經歷農歷年期間,連續72小時未返過屋企,一路在公司做文件(唔係只有我一個,係成team人,但當期時係無一個人嗌辛苦,亦無任何人揸流灘或射波),返到屋企連覺都無瞓就成家去拜神,比個太陽曬一曬,差D暈低。

雖然打後果十年都係差唔多(無咁長時間),但我識到一班工作上既好拍檔,就明白自己無入錯行,一做就巳經3X年。

PS。 初入職人工 $2800 (不過OT可以有成 $5000)

引用:
原帖由 惡神叢雲劾 於 2021-2-23 07:10 PM 發表

97-03年 買一個死一個 買樓比人笑 
你認為當年年輕人直係會買樓
03打後 都要夠膽重新認識市場 
以前資訊同而家係天與地 你估當年真係咁多70後會留意樓市?
97我都經歷過,當年供緊樓,無條件送比人續供都無人要。
03沙士亦都見過好多人在快餐店門口徘徊,做乜我就唔想提.....!

總之都係關關難過關關過,我唔會要求而家年青人,做回我哋果一套,但亦唔希望佢哋誤會,當年我哋係過得好輕鬆。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]