• 瀏覽: 25,520
  • 回覆: 276
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
我兄長70後,97年6月買樓。太古嗰頭,500萬兩房,之後跌到百幾屬。如果今日一定冇事!

引用:
原帖由 ok@@ok 於 2021-2-23 03:22 AM 發表

你買唔到啫,我2個細姪女買到喎。 一個喺獵頭公司做一個做建築師。佢地冇父幹,30未夠。你有買檢討下自己?
請問建築師,係咪好高人工?thx

回覆 引用 TOP

好采一早買左幾層

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-2-22 20:15 發表

就算七零年出世9697年都係26/27歲,嗰陣時啲樓價咁貴,有幾多20幾歲後生仔嗰個年代可以買到樓?我識96/97年瀬嘢嗰啲都係60初中期出世嗰批,70後反而可以享受到董伯伯隊冧樓價狂跌入市時機。02/03年差唔多可以唔使俾首期都可以買樓,只要你夠膽就得,擎天半島唔使$4000建呎一尺,所以我好同意樓主嘅睇法。
我就係70年代出世,97最貴果時買左樓😢,我係俾父母焗上車,因為96-97升得好勁好勁,又易夠首期,買平既樓十萬蚊首期就得,搞到個個都賭徒心態好似唔買第二時唔會買到咁,當年我又儍儍咁聽父母安排,結果買左一個月即狂跌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-23 08:17 發表

我兄長70後,97年6月買樓。太古嗰頭,500萬兩房,之後跌到百幾屬。如果今日一定冇事!
同你兄長一樣,都係果時買,不過我果層係最細價屯門樓。

其實同幾多後無關,如果有住屋需要,又無得痴人地方,以前搵兩萬都已經迫自己上左車,只係政府用辣招拆左個泡沫,搞到樓唔跌,升到以家要兩個人先上到會

我識既70後淡淡親友,無樓原因都離不開睇淡貪心,賣自住,租樓或最後痴屋企,永遠諗住一日百零二百萬買番400-500尺比佢地上番車,講真都就來五張野,買乜鬼呀,申請公屋60零歲上樓好過

引用:
原帖由 hketbenny 於 2021-2-23 06:59 發表

我都係70後,2019年尾趁社會事件,樓價震一震才第一次入市買樓。

首期係多,都有百幾萬,但我要儲十幾年先有喎。

我個代既人,家底好既就買樓快啫,我這些家底不好既,幫手供完阿媽層樓,才諗下自己再儲錢買樓。結婚都係租住先。

人工又吾高,但係慳慣左既就係慳慣,你叫我花20多,30元買杯老虎堂奶茶?咪玩啦,我想飲汽水都不會去7仔買啦。現在供樓都佔每月收入一大部份,有時可能花凸咗 ...
哈哈,咁似我以前,從來唔會7仔買汽水,唔會買20-30蚊杯奶茶,連落食早餐都唔會。我呢幾年手頭較充裕,都試過幾次7仔買氣水,同落街嘆個早餐。

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-2-23 01:41 發表

我中學讀完書出來第一份工三千蚊,當時樓價三十幾萬
而家中學出來做水電學師都八百至一千日薪啦,肯學肯做,二,三萬月薪唔難,甚至送外賣,努力D,每日一千收入大有人在!咁儲三年錢買四球上車盤有幾難?
最難既都是所謂大學生,我係老板,一萬都唔想請,無時無刻拿住部手機,踢一踢郁一郁,真係火都來
情況好正常
大把人是這樣
如是45+ 無小孩
早年買左樓
層樓升左幾個開
份垃圾工加幾千
根本無"錢途"和"前途"
俾您日日玩手機

如有樓收租,更明顯

份垃圾工只是用借錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-23 09:14 AM 發表

同你兄長一樣,都係果時買,不過我果層係最細價屯門樓。
故事未完。我兄長兩公婆其一於2000年失業,差些頂唔住。依家FP了,市價近1,000萬。

每年代也有危有機。樓主太無知了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-2-23 09:21 發表

其實同幾多後無關,如果有住屋需要,又無得痴人地方,以前搵兩萬都已經迫自己上左車,只係政府用辣招拆左個泡沫,搞到樓唔跌,升到以家要兩個人先上到會

我識既70後淡淡親友,無樓原因都離不開睇淡貪心,賣自住,租樓或最後痴屋企,永遠諗住一日百零二百萬買番400-500尺比佢地上番車,講真都就來五張野,買乜鬼呀,申請公屋60零歲上樓好過
正常70頭的朋友
有一層樓應該不難
(上述只是自用)

收租樓是另一件事

我係70後,98畢業,讀專科,嗰時屋企人失業,第一份工$6k考完final之後過咗兩日返工,都要做住先,邊似宜家啲fresh grad考完試休息吓,諗吓去邊到旅行,規劃吓人生返嚟先再諗吓搵工定繼續讀書。嗰時真係手停口停,只得一條路揀,邊似宜家啲人咁多選擇,咁多出路?都未計仲有$6000要俾一截屋企,唔係自己使哂。

記得嗰時跟個senior,60後,97爆煲前$2M入咗第一城最細嗰隻單位,99年問我幫佢頂咗間屋,$900k讓俾我,加$100k連埋車位。今日睇返轉頭梗係覺得冇買係笨,但當日嚟講邊有首期同點供,冇記錯當年未有二按,息亦邊有宜家咁低,同埋嗰時邊有人咁大膽入市?

到過幾年考到專業資格,就03沙士;要結婚買樓嘅時候就07金鎔風暴,租咗3年樓先首置,畢業後嗰十年連蜜月都係去過3次旅行,冇靠到任何父幹咪一樣可以崖到宜家有車s有樓s年年去旅行s。所以人生係你想要先苦後甜,定係先甜後苦,同埋你做咗幾多準備。你冇凖備,山頂$1000呎都買唔起。

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-2-23 09:54 發表

我係70後,98畢業,讀專科,嗰時屋企人失業,第一份工$6k考完final之後過咗兩日返工,都要做住先,邊似宜家啲fresh grad考完試休息吓,諗吓去邊到旅行,規劃吓人生返嚟先再諗吓搵工定繼續讀書。嗰時真係手停口停,只得一條路揀,邊似宜家啲人咁多選擇,咁多出路?都未計仲有$6000要俾一截屋企,唔係自己使哂。

記得嗰時跟個senior,60後,97爆煲前$2M入咗第一城最細嗰隻單位,99 ...
閣下只是基於自己人工有大幅增加

我是70後
業主一樣是97年買單位
一樣是2m頭爆煲

租左幾年,
突然有一日說收樓
如果無出聲問
應該無似後的事

我問業主為什麼要我們搬+
佢說想賣(價錢1M頭)

俾左7日,我們買左單位

您可以好彩

隨時,現在借的金額
比我們買樓的銀碼仲多

我只把層樓升值出黎
等於貼生活費
人工基本上增長好小

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊委屈的老闆 於 2021-2-23 00:38 發表

成功靠父幹沒錯今時今日二十幾歲有多少個靠自己俾首期?
咁廿幾歲做野幾年,就算努力但未買到唔過份丫。好過我當年廿幾歲係一身樓債😢負資產捱十厘息。

諗番起,當年都係好多人會問有冇買樓,但唔係有樓覺得你勁,反而係後生有樓即係欠一身債,有兩層更加係大鑊過大鑊,點都要死錢去供樓,因為負資產想賣都冇資格,要抬錢去「熟」身先得。若想識個女仔/男仔拍下拖更加唔好諗,冇人想無端端幫人還埋一份債。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-23 09:48 AM 發表

正常70頭的朋友
有一層樓應該不難
(上述只是自用)

收租樓是另一件事
跟本係以家物質主意太多,呢一年疫情多左幾多私家車,是否必需養?

樓市全世界一樣係講資格,如果沉醉於物質主意,乜年代都買唔到樓

收租樓一開二更加無可能,因為政府用按揭辣招去限人買樓,結果係d錢積左係到個個等機會,點有可能跌番比你買平貨

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-23 09:48 發表

正常70頭的朋友
有一層樓應該不難
(上述只是自用)

收租樓是另一件事
其實都係果句,難唔難睇下你好唔好彩,加幾大毅力耐力。照計番,若今天20幾歲的,若肯努力,廿年後有樓都係正常不難。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]