• 瀏覽: 27,124
  • 回覆: 277
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-2-22 09:15 PM 發表

幾時話無錢
點解廢老咁中意狗眼看人低
其實自己一樣係狗
絕無睇少,只係想廢青們切實一點。

熱賣及精選
引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-22 03:44 PM 發表

識幾個90後,搞e-commerce,  有車有樓
NIce

八掛下
什麼車和樓

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-2-22 10:04 PM 發表

NIce

八掛下
什麼車和樓
唔係好貴果d,例如TKO, 荃西果d,車唔知,但我知佢地做得好辛苦,好多野要親力親為。

其實好多人因電商或做網購發左,例如day day cook老板, 友和老板,就算網紅Coffee都好發

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-22 10:14 PM 發表

唔係好貴果d,例如TKO, 荃西果d,車唔知,但我知佢地做得好辛苦,好多野要親力親為。

其實好多人因電商或做網購發左,例如day day cook老板, 友和老板,就算網紅Coffee都好發
tKo
都好

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-2-22 11:27 PM 發表

tKo
都好
佢地始終係掌握機會辛苦工作得回來。

成功靠父幹沒錯今時今日二十幾歲有多少個靠自己俾首期?

我中學讀完書出來第一份工三千蚊,當時樓價三十幾萬
而家中學出來做水電學師都八百至一千日薪啦,肯學肯做,二,三萬月薪唔難,甚至送外賣,努力D,每日一千收入大有人在!咁儲三年錢買四球上車盤有幾難?
最難既都是所謂大學生,我係老板,一萬都唔想請,無時無刻拿住部手機,踢一踢郁一郁,真係火都來

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
97當年按揭幾多厘息?

引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
咁又係幾易嘅,
小弟2008年第一次買樓,
二百萬私樓5%首期(10萬),
首期大約等於當年四個月人工。。。。
之後換過三次樓,
現在有二層樓,
自住千零萬私樓

月華、敏棋你們現在好嗎?
引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-2-22 09:15 PM 發表

幾時話無錢
點解廢老咁中意狗眼看人低
其實自己一樣係狗
其實你過多幾年也是廢中丶廢老。。。
只不過係條冇樓嘅廢老

月華、敏棋你們現在好嗎?
引用:
原帖由 Proteing 於 2021-2-22 12:23 PM 發表

70後當時可以做到業主,都係因為90年代係香港發展得最快個一期
97又因為移民潮同金融風暴,低價上到車
70後真係太好彩,大把居屋有得買,而且個時首期可能只係1-2年人工

依家既香港,由2010開始,已經完全唔同
就算有左依家呢個移民潮同外圍經濟點差都好,樓價都冇跌
居屋又要搶住買,私數首期可能係4-5年人工

所以70後業主如果依家仲係2X歲,係今時今日一定買唔到樓!
你買唔到啫,我2個細姪女買到喎。 一個喺獵頭公司做一個做建築師。佢地冇父幹,30未夠。你有買檢討下自己?

引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-2-22 20:25 發表

不如你試吓而家搵fresh grad人工
睇吓一個月點樣可以洗2500?
同埋300萬又係買到乜嘢樓?
50年樓?定100呎納米樓?
唔好講到自己好捱得
當年Lump sum細自然易好多
我而家都係洗4千到,係包埋阿仔當中洗費1千到加全屋柴米油鹽,wifi錢之類,所以我每月個人支出都係2千幾,唔係冇錢唔洗,係因為慣左慳。

第二,屯門仲有3xx幾萬係既樓既,咁質素一定唔係好同埋細,但我當年上車都係買呢d樓。

引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-2-22 20:31 發表

多餘
旅行食嘢洗得幾多
唔通個個月歐遊咩
而家5球只買到開放式200-300呎
就算點慳都無用
開源最實際
咁你又唔夠錢又要方便較新樓冇計喎,事實係仲有較細舊地點一般既樓,問題你要嫌跟住又怨買唔到。

旅行食野一年洗多4萬,十年八載年就幾十萬嫁啦,同埋儲到錢可以用黎投資果度就係儲唔儲到首期既分別,當然開源搵得多更好。

如果真係咁易。個個70後都私樓,就唔就唔會住公屋居屋。用下腦la。好睇個人能力。

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
我都係70後,2019年尾趁社會事件,樓價震一震才第一次入市買樓。

首期係多,都有百幾萬,但我要儲十幾年先有喎。

我個代既人,家底好既就買樓快啫,我這些家底不好既,幫手供完阿媽層樓,才諗下自己再儲錢買樓。結婚都係租住先。

人工又吾高,但係慳慣左既就係慳慣,你叫我花20多,30元買杯老虎堂奶茶?咪玩啦,我想飲汽水都不會去7仔買啦。現在供樓都佔每月收入一大部份,有時可能花凸咗,但係慳慣有大批積蓄及股票,吾會供吾到既。

問題係,我也準備入市好多年努力好多年才把握到機會,而我同輩的朋友,也有許多乜都無的,這就有準備與無準備的分別。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]