• 瀏覽: 27,275
  • 回覆: 277
  • 追帖: 8
而家班後生打壞只係識享受,年年換手機,季季去幾次旅行,食要食好野,咁嘅消費模式,唔使首期,剩係叫你供你都供唔掂。

熱賣及精選
引用:
原帖由 cosmo 於 2021-2-22 05:38 PM 發表

應該係而家年輕人鍾意享受,唔鍾意克苦。
有日出街,睇到有好多年輕人排一間幾貴的食肆,一個餐要170以上,重有我係去食一籣,我絕對食得起,但啲面加下其他配料都150啦, 重有食埋杯綠茶唔布丁要50, 其實好高消費,但好多年輕人排緊。。。。
食咁貴野,點草錢呀
中晒point!
70後係欠缺網絡資訊所以咩都要試盲中中。。。
而家就係網絡資訊太發達個個為呃like要搵好野出黎share。。

後生仔上網睇邊度有好野食。。
我呢d40+老鬼就上網睇邊度買到平靚正食材同烹調方式。。

我就當最cheap豬潤嘅維記漢發!
吊佢老味做勁左加價加到咁?味道仲差過我小時侯食?
而家睇YouTube都識自己整啦仲好味d!
我仲去排隊真係on狗果隻(人少我會去漢發)

早前乜春興藥膳?
個個仆去排。。
不期黨參龍眼肉當歸自己鐘意幾重味都得。

我而家都真係少左出去搵食!
人大左發覺自己煮(扮廚神)仲過癮。。
所以我姐姐好得閒好like我架

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-2-22 05:38 PM 發表

應該係而家年輕人鍾意享受,唔鍾意克苦。
有日出街,睇到有好多年輕人排一間幾貴的食肆,一個餐要170以上,重有我係去食一籣,我絕對食得起,但啲面加下其他配料都150啦, 重有食埋杯綠茶唔布丁要50, 其實好高消費,但好多年輕人排緊。。。。
食咁貴野,點草錢呀
我自己去食個All Day 加杯咖啡都話兩舊水。見有啲後生仔同埋條女去,兩個人食個早餐承為四舊。咁嘅消費模式,個個月搵幾萬都儲唔到錢

所以私人消費佔GDP,前幾年去到70%
2020年第三季跌到61%
經濟再唔有實質增長,穀種都會食得7788,仲會唔會食得咁過癮!

附件

1.JPG(17.9 KB)

2021-2-22 07:50 PM

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-2-22 07:21 PM 發表

移民潮係 80年代到 90年代初完結,關 97 L 事。
移民潮點會90年初就完結左啊?去到九七年九八年都重有唔小人移民喎,我有兩個親戚同埋上司都係九七九八年走去澳州加拿大

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-2-22 08:07 PM 發表

移民潮點會90年初就完結左啊?去到九七年九八年都重有唔小人移民喎,我有兩個親戚同埋上司都係九七九八年走去澳州加拿大
果位好明顯唔係香港人啦 香港人點會唔知

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-2-22 08:07 PM 發表

96 開始回歸潮啦,仲移民?

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-2-22 07:16 PM 發表

70後真係太好彩 <- 全錯!
97年金融風暴後,樓價由97年去到98年,一年之內跌了5成,很多人失業,負資產,破產!
明白什麼是負資產嗎? 大多數年輕人以為樓價低於買入價便叫負資產,明顯是錯誤! 負資產的意義樓價比所欠的按揭更低,一但失業沒有錢供樓,銀行不單沒收單位,更會拍賣單位後,再追收差價,多數業主都沒有能力還款而破產!
現在年輕人買樓的目的是什麼? 都是想買樓結婚! 但這個年 ...
就算七零年出世9697年都係26/27歲,嗰陣時啲樓價咁貴,有幾多20幾歲後生仔嗰個年代可以買到樓?我識96/97年瀬嘢嗰啲都係60初中期出世嗰批,70後反而可以享受到董伯伯隊冧樓價狂跌入市時機。02/03年差唔多可以唔使俾首期都可以買樓,只要你夠膽就得,擎天半島唔使$4000建呎一尺,所以我好同意樓主嘅睇法。

引用:
原帖由 sylim 於 2021-2-22 08:10 PM 發表

果位好明顯唔係香港人啦 香港人點會唔知
96 開始叫回流潮。移民潮 95 已經結束。

同意
然後佢哋以為自己好勁
又唔諗下當年樓價係人工幾多倍
而家又係幾多
最憎聽到果d話人唔努力嘅廢老
其實80,90後買到樓都可以發言嘅
點解批評你就代表人地係買唔到
神思想

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-2-22 02:27 PM 發表

我都係70後,唔否定70後比較易D買到樓,當年首期要求係細好多,但另一個重要原因係我地細個窮慣捱得。尤記得當時97買第一層超細價樓一買即大跌,息又貴到爆炸,但憑住死捱死頂既精神,層樓放租(但當時好平租),繼續係屋企個廳訓碌架床,唔食早餐、午餐一個特價漢堡包(7-8蚊)加飲水、晚餐一個街巿18飯盒,平日盡量咩都唔買唔出街,我當時連手提電話都唔捨得買慳電話費又慳台費,要搵我一係打番公司、一係打去我屋企 ...
不如你試吓而家搵fresh grad人工
睇吓一個月點樣可以洗2500?
同埋300萬又係買到乜嘢樓?
50年樓?定100呎納米樓?
唔好講到自己好捱得
當年Lump sum細自然易好多

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-2-22 07:29 PM 發表

而家班後生打壞只係識享受,年年換手機,季季去幾次旅行,食要食好野,咁嘅消費模式,唔使首期,剩係叫你供你都供唔掂。
多餘
旅行食嘢洗得幾多
唔通個個月歐遊咩
而家5球只買到開放式200-300呎
就算點慳都無用
開源最實際

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-2-22 08:15 PM 發表

就算七零年出世9697年都係26/27歲,嗰陣時啲樓價咁貴,有幾多20幾歲後生仔嗰個年代可以買到樓?我識96/97年瀬嘢嗰啲都係60初中期出世嗰批,70後反而可以享受到董伯伯隊冧樓價狂跌入市時機。02/03年差唔多可以唔使俾首期都可以買樓,只要你夠膽就得,擎天半島唔使$4000建呎一尺,所以我好同意樓主嘅睇法。
70後,去到02/03年的時候,雖然自己冇買樓,但見到 身邊比自己大幾年的朋友 個個都負資產/破產 ,如非政府工, 又隨時失業, 又追吾到女,都係個句,你講一個在當時合理買樓的理由!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-2-22 08:31 PM 發表

多餘
旅行食嘢洗得幾多
唔通個個月歐遊咩
而家5球只買到開放式200-300呎
就算點慳都無用
開源最實際
無錢仲諗住買5球開放式新樓?會唔會有啲不切實際!

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-2-22 09:07 PM 發表

無錢仲諗住買5球開放式新樓?會唔會有啲不切實際!
幾時話無錢
點解廢老咁中意狗眼看人低
其實自己一樣係狗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]