• 瀏覽: 65,114
  • 回覆: 443
  • 追帖: 25
你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
睇完覺得生活指數似八十年代,公寓設計似公屋,但復式兩房又覺幾大
環境是幾好,交通,出入,飲茶食飯都方便,住香港壓迫咗幾十年,上中山生活真係放鬆咗好多

https://www.youtube.com/watch?v=O7h_rbp10YQ
在中山睇政府專科!(無預約)一個鐘有得睇!費用七十幾蚊
香港專科排期一年半或急証室等十個鐘睇普通科醫生
那些成日迷戀香港醫療好既,認真睇下啦

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-2-22 11:13 AM 發表

睇完覺得生活指數似八十年代,公寓設計似公屋,但復式兩房又覺幾大
環境是幾好,交通,出入,飲茶食飯都方便,住香港壓迫咗幾十年,上中山生活真係放鬆咗好多
請問樓主,如果3房2廁所,樓價幾多?

https://www.youtube.com/watch?v=MT7GpthWG_g
我買咗呢度,幾十萬,市中心,配套成熟!
我個aa都幫到手跟到足,仲有專車接送!最重要完全唔收費

好多人話復式公寓唔好,但是我有另一種睇法
例如我買的是32m平方,復式就有64平方使用,但管理費又只計32平方,一百多元一個月
水電費貴幾毛,都在一蚊以內,平過香港,唔覺有什麼問題,常住每個月三幾百蚊,如果渡假屋一年都是幾百!
而且發現有租務託管,投資既交比託管攪,一年收十一個月租,計落都唔錯

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
去2,3線住即係返去十幾二十年前既生活方式囉。

如果退休不問世事無乜所謂的。

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-2-22 11:51 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=MT7GpthWG_g

例如我買的是32m平方,復式就有64平方使用,但管理費又只計32平方,一百多元一個月
水電費貴幾毛,都在一蚊以內,平過香港,唔覺有什 ...
好多公寓都會交俾AA做民宿,自己如果要度假就同AA講聲

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-2-22 12:14 PM 發表

其實祗喺物價返番十年前,我覺得只要有網絡就算住遠啲都無所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-2-22 12:14 PM 發表

大陸一線和二,三線,生活有什麼分別?
一線物價貴D,樓價貴好多倍,
其他買送,飲茶,消費,交通,都差唔多
講環境,二,三線,比一線仲好D
我自已都賣咗深圳樓,去中山買啦

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-2-22 12:25 PM 發表

大陸一線和二,三線,生活有什麼分別?
一線物價貴D,樓價貴好多倍,
其他買送,飲茶,消費,交通,都差唔多
講環境,二,三線,比一線仲好D
我自已都賣咗深圳樓,去中山買啦
主要係睇年紀,仲係咪需要留係一線拼搏。

各有各好

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-2-22 11:51 AM 發表

一年收十一個月租,一個月服務費?

引用:
原帖由 錶妳有冇 於 2021-2-22 12:38 PM 發表

一年收十一個月租,一個月服務費?
要看合同,例如租比長租客,一年收十一個月租,一個月服務費
佢日租或短租比人,每個月比返個承包價比你,大約似二房東咁做

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

引用:

複式沒64,一般做半層,不做做全層,全層太壓抑,半層多一間房,32方複式,50方度,一般買40方複式,可以做60幾方,見用好多,睇離你對尼樣不是好熟,懷疑你真系買過??

引用:

10幾20年系咩生活方式,不懂,大商場的野難道系20年前舊貨,難道沒得上網,還是沒得用手機?中山離珠海40公里,自己開車一個小時你就可以在澳門shopping,你住元朗出港島也差不多,難不成住元朗的也是生活在20年前??

在大陸生活,就預了咩都要開車,我現在哪怕廣州生活,開一個小時車系正常的,周末經常開車佛山,順德,東莞周圍穩野吃,早上行下順德的點公園(喜歡人少,沒廣州甘多人,可以踩單車),中午穩檔順德私房菜吃個飯,下午回來廣州家裡都系3點鐘,還可以睡個午覺才下去小區球場打踢場波

中山過佛山,順德,東莞,珠海都系一小時生活圈,有咩你系,過廣州南沙走港澳高速也是40分鐘,你是不是對大陸生活方式不太熟悉?

廣州天河市中心到中山

珠海拱北到中山

廣州南沙區中心區到中山

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-22 12:57 PM 發表

10幾20年系咩生活方式,不懂,大商場的野難道系20年前舊貨,難道沒得上網,還是沒得用手機?中山離珠海40公里,自己開車一個小時你就可以在澳門shopping,你住元朗出港島也差不多,難不成住元朗的也是生活在20年前??
講緊市容同生活節奏

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-22 12:54 PM 發表

複式沒64,一般做半層,不做做全層,全層太壓抑,半層多一間房,32方複式,50方度,一般買40方複式,可以做60幾方,見用好多,睇離你對尼樣不是好熟,懷疑你真系買過??
你未計送的面積喔!

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]