• 瀏覽: 50,435
  • 回覆: 5
  • 追帖: 12
理性討論
我就係十年前已經開始既參與者,直到今天我都認為樓價係會穩步上升, 全球放水,中學生都識講既道理,本身市場得十蚊,兩個橙會賣5蚊個,而家市場有廿蚊,兩個橙自然會調整到10蚊一個,印多左錢,銀紙自然貶值,甘多年來都係甘。

當然可能你會啱,無野係絕對既正確或者錯,就如你大甘大段野,所有事情都有一籃子因素影響。但十年前已經有人笑我傻仔,但最後邊個先係傻。

利申,唔係你所講既中學畢業aa,十幾年前已經本地u grad, 家庭收入全港top 10 % 以內。

熱賣及精選
我唯一認同就係唔會爆升,但唔睇微跌。
疫情過咗,經濟回復,加埋通關,就會穩步甘升番,少少意見

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:11 PM 發表

赤字3千億 經常開支增加4800億
無疑係大大阻礙左香港經濟既復甦
呢一點財爺都有係佢既專欄到提到
而黎緊既財政預算案都會係值得留意
但有一點要留意,香港既公共開支只會越來越多,錢從何來,政府主要既收入就係賣地,羊毛出在羊身上,政府本身都唔可以俾個樓市冧,呢個就係點解一直都要維持高地價政策。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:06 PM 發表

終於有人肯理性討論 😭

我首先講返我最後句野先 我係睇微跌 唔係睇大跌

放水無疑係有利樓市 但睇到係過左差不多有1年時間
樓價依然無因為無限量寬既因素下去推動樓市
再者 美國10年長債係呢段時間已經開始不停升
就升穿1.5水平 好大意味個遊戲會好快完結
當然美國玩加息係玩死自己 但佢都要控制通脹
所以要睇返聯儲局動作
深既經濟理論我唔識,原諒我唔係BBA major,趨勢。

錢出左去就係出左去,資產既增加速度比資金慢,樓價就係會向上,甘多年來都係一樣,我手上無數據,但有心的話可以看看樓市幾十年來既平均樓價趨勢。

凡事兩面睇,你提到放左水一年,樓價都只係持平,我認為係俾負面因素抵銷左,當疫情負面因素退去,經濟回復,樓價就會重回多年來既升勢,anyway 討論下姐,有人看好,有人看淡,好平常。

引用:
原帖由 焦急狂野的膠樽 於 2021-2-21 10:22 PM 發表

其實呢個係財富分配ge 歷史設計問題。
如果有讀歷史就知
1-以前中國權貴用銀兩黃金,苦力係出銅錢,再換銀兩。2者係有對換差價。
2- 以前年代1971年前係金同債本位時代,金價同債價升幅可能會多過樓價。 因為係遊戲設計好
3- 呢20~30年,中國人富ge 1%人明白,富字屬一口田(字解) 所以儲樓係入左骨。
總結:每個年代都有不同ge 資產作為對抗印銀紙ge 工具,不論以咩作為資產都好,都會面 ...
真心,你講得好好,我很認同你講緊既野。

1.資產從來都係落入一少數人手中,富者越富,或向上流既精英。

2. 社會要穩定,就係大家都有個目標去追,唔係大上大落來懲罰付出左嘅人。

3. 樓價既莊,從來都係係政府或發展商既手。

政府:地價平,政府可以流標,等到靚價先賣,以維持政府收入。

發展商: 如港鐵推新盤,一期一期推出來,又點會自己打自己,之後仲有大把上蓋要賣。

4. 2047,當然好多人想歸零,重新洗牌,但現實係政府都唔係傻,做咩要突然共產,去剝奪有樓者既資產來懲罰辛勤嘅人,同破壞社會安定呢?呢個點我認為本身就最唔值得討論。

引用:
原帖由 taobaoking 於 2021-2-21 11:14 PM 發表

其實要住,點解唔買? 20年後係自己,話知佢跌,點都多過0(俾咗嘅租金)。樓主已經浪費左10年啦。
但又甘講,樓主著眼既係機會成本。
有個大學同學,從來唔買樓,但保守估計身家接近1億,但自問買股票唔叻既平凡人,買樓,打份牛工,已經係最穩打穩紮既方法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]