• 瀏覽: 39,887
  • 回覆: 586
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:56 PM 發表

我比地政處啲資料你, 官方話佢地會 business as usual~
你比啲非官方, 估計/預計/(幻想) 去回應我話嚟緊唔行基本法物業價值歸零~ 咁邊有得同你討論~
咁佢最後有冇實質答過你2047地契會否續期先?
佢既條例係只適用於under basic law
而2047年 仲係唔係under basic law就冇人知道
所以地政處最後都係冇實質答過問題
只係比左2047前既情況

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:33 PM 發表

基本法》賦予政府有權立法處理地契續期的問題,而《基本法》第5條規定香港保持原有的資本主義制度和生活方式50年不變。換言之,「資本主義制度」的承諾直至2047年,在法例上沒有規定2047年後的地契自動續期,政府有權續契,亦有權不續契。

重點係2047年係味仲沿用基本法 冇人知
到時政府可續可唔續
你認為咁大風險,咁你就繼續租樓投資股票,冇問題架,人各有志
不過好奇你咁既性格,睇落似係投資風險最低嗰組人,但又投資回報咁高,真心請教點樣低風險得黎又有高回報?

>>冇計過首期既錢係可以放落其他資產拎到較可觀回報去cover租金支出甚至可以將賺到既錢去滾大

我14年已經有咁既覺悟, 選擇左做租淡. 向用首期拎去投資. 結果跑贏慢市升覆. 你可以睇下我條link

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29370994&page=7#pid531786281

14年到依家, 有幾年升好多, 連買樓有leverage, 同要計自己租金支出, 基本上好好好難追贏樓市. 我預計, 呢幾年開始會易追好多. 但你同呢道既人講投資, 佢地既世界只係買樓同銀行定期. 真係對牛彈琴. 慳返啖氣好過.

>但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
其實周圍好多野, 都係d商家洗你腦, 令你有信念, 之後就益晒資本家. 就算你睇得明白, 清清楚楚都冇用. 洗腦既市場參與已經可以改變個格局. 扭曲正常既野.

>有能力買樓 選擇性租樓 資產分布股債等
>要講既 麻煩拎張資產負債表出黎先!.
同路人
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29370994&page=7#pid531786281

引用:
原帖由 風翔萬里 於 2021-2-21 09:58 PM 發表

其實流主目的並非想理性討論。他只是想其他人不要買,等樓價跌,佢再入平貨。所以你什麼有理有據分析都叫不醒流主。

扮睡的人是叫不醒的。
下 咩事?
條法例係under basic law
而2047年後仲係唔係under basic law 係未知之數
請問地政處有冇答過 2047地契會續?佢自己都唔夠膽答

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-21 09:59 PM 發表

你認為咁大風險,咁你就繼續租樓投資股票,冇問題架,人各有志
不過好奇你咁既性格,睇落似係投資風險最低嗰組人,但又投資回報咁高,,真心請教點樣低風險得黎又有高回報?
睇黎你唔明

香港樓市一藍子因素影響下
佢既潛在風險增加左 而潛在上升空間少
即係夏普比率 風險回報比率低左
係投資角度上 樓市投資性價比低左

引用:
原帖由 deepb 於 2021-2-21 08:33 PM 發表

深既經濟理論我唔識,原諒我唔係BBA major,趨勢。

錢出左去就係出左去,資產既增加速度比資金慢,樓價就係會向上,甘多年來都係一樣,我手上無數據,但有心的話可以看看樓市幾十年來既平均樓價趨勢。

凡事兩面睇,你提到放左水一年,樓價都只係持平,我認為係俾負面因素抵銷左,當疫情負面因素退去,經濟回復,樓價就會重回多年來既升勢,anyway 討論下姐,有人看好,有人看淡,好平常。
師兄,你真是和平地討論事情,與其他人不同👍

回覆 引用 TOP

有咩因素會影響樓價

1. 借高成數按揭的人有林鄭plan前的每月約500宗增加到每月約1500宗
林鄭plan前600萬以下的成交佔4x%,600萬-1000萬成交佔3x%
林鄭plan後600萬以下的成交佔3x%,600萬-1000萬成交佔4x%

呢幾年,每年約有6萬宗成交,平均每個月5000宗
大致上,每年買樓的人無大變化,即係話多咗10%的買家本來買600萬以下的樓,轉買600萬-1000萬的樓,約莫有6000人

2. 但CCL由林鄭Plan開始時約180跌到目前約176,大約跌2.x%
總括利好消息,林鄭Plan + 按揭息率基本不變 + QE 3萬億,樓價跌2.x%
而住戶入息中位數由2019年第四季27800跌到2020年第三季26500,跌約4.x%

3. 即係話由林鄭plan開始,影響樓價的主要因數係入息
QE係無太大關係,林鄭Plan 只不過將將買家推向買高價樓而已

4. 奢望樓價會爆升的因素得返兩個,按揭息率明顯向下 同 入息明顯增加
呢兩個因素未來幾年個走勢都不言而喻啦!

https://ps.hket.com/article/2882 ... 三個月 創半年新高?mtc=60037
https://hk.finance.yahoo.com/fin ... 優於大巿-083526317.html

附件

1.jpg(71 KB)

2021-2-21 10:05 PM

回覆 引用 TOP

好老實,結局係點,今年會有答案。

個個話有疫苗,開關就爆升!好快就知答案,多講都冇用,買定離手

「呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌
但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
例如 美x 資助txb拍上車故事」

對,TVBee好多節目關於樓市
呢幾年特別多
以前唔係咁
好明顯有利益關係

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 10:00 PM 發表

下 咩事?
條法例係under basic law
而2047年後仲係唔係under basic law 係未知之數
請問地政處有冇答過 2047地契會續?佢自己都唔夠膽答
其實你講既野好多銀行家,測量師都知道,我識一個測量師(樓宇)都有提過你呢個問題,但佢都有入市。
我就覺得大陸政府同香港政府都唔會想香港亂既,正常思路係唔會得閒無事大大提高地租稅,令香港人反感,等外國勢力有機可乘

引用:
原帖由 莫小問 於 2021-2-21 10:06 PM 發表

好老實,結局係點,今年會有答案。

個個話有疫苗,開關就爆升!好快就知答案,多講都冇用,買定離手
對 同意
樓市存在黑天鵝

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:30 PM 發表

佢地從來唔喜歡理性討論
只要見到呢啲post
佢地既動作會係入黎比dislike 然後吹兩句
That’s why they are only capable to be a property agent, with a certificate of secondary school graduates.
路人甲經過,見你歧視中學生,覺得你好無品。你係黑桃A的分身?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 10:07 PM 發表

對 同意
樓市存在黑天鵝
如果開關個市都唔升仲有乜野藉口?
印錢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 10:03 PM 發表

睇黎你唔明

香港樓市一藍子因素影響下
佢既潛在風險增加左 而潛在上升空間少
即係夏普比率 風險回報比率低左
係投資角度上 樓市投資性價比低左
睇黎係你唔明我既問題,答非所問,真係替你既客戶擔心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-21 10:07 PM 發表

其實你講既野好多銀行家,測量師都知道,我識一個測量師(樓宇)都有提過你呢個問題,但佢都有入市。
我就覺得大陸政府同香港政府都唔會想香港亂既,正常思路係唔會得閒無事大大提高地租稅,令香港人反感,等外國勢力有機可乘
呢樣問題 我地大家都唔知會點
所以都係未知數
我強調只係微跌 唔係大跌
我唔係大淡友 果個末日博士直情為淡而淡

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]