• 瀏覽: 40,431
  • 回覆: 587
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:17 PM 發表

即係唔夠膽擺啦 又要威又要戴頭盔
慳啲啦你 地產狗 只係識得攻擊人 幫人改稱號
地產板股神 搞笑 多謝你先
連個「家」都冇嘅人,憑乜同我討價還價?

仲有,我幾時有攻擊你呢,真心想學野㗎。

啲淡友除咗屈人係AA外,真係一無是處。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:21 PM 發表

佢係話2047唔係期限 但都要適當時候處理地契既問題
由頭到尾冇講過點樣去解決呀 官腔啊 明唔明?
定你睇到佢講點樣解決

我上面既重點係地契到期 政府會因應當時既財政情況而去決定洗唔洗補地價 或者要補幾多
「根據香港特別行政區政府於1997年7月公布的政策聲明,沒有續期權利的契約(不包括特殊用途契約),在期滿時可由香港特別行政區政府全權酌情決定續期50年而無須補繳地價,惟須每年繳納租金,款額相當於有關土地應課差餉租值的百分之三;租金其後亦會隨應課差餉的改變而調整。有關詳細的資料,可瀏覽地政總署網頁(www.landsd.gov.hk/tc/service/landpolicy.htm)。」

官方話 「在期滿時可由香港特別行政區政府全權酌情決定續期50年而無須補繳地價,惟須每年繳納租金」, 但你硬係話官方將會要以天價續期? 咁你既估計會比官方個大方向準?

買樓其實唔洗諗咁多的,只需要諗你買唔買得起,有冇需要買,其他因素只係自欺欺人既自我安慰

回覆 引用 TOP

哈 我剩係知道我spare層樓租客無停過,續完又續,加價都唔走。唔想買樓咪唔好keep 囉,各有原因ge.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:05 PM 發表

黎黎去去都係呢句 悶唔悶啲?
地產狗就係咁既素質 無助討論
呢條友我黑名單佢好耐啦.樓主認為認真討論嘅咪答下囉.
唔啱咀形咪block咗佢囉.橫掂佢哋都喺志在搗亂.
唔想你倒佢米.

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:01 PM 發表

典型香港人心態 ”人有我有”

呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌

但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
例如 美x 資助txb拍上車故事

好多既係買樓前並冇唸過冇計過數
玩7-9成按 加大槓桿
一味覺得租樓係支出 租樓只會幫業主供樓
認為租樓只會係 ...
人冇幻想同咸魚冇分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:26 PM 發表

「根據香港特別行政區政府於1997年7月公布的政策聲明,沒有續期權利的契約(不包括特殊用途契約),在期滿時可由香港特別行政區政府全權酌情決定續期50年而無須補繳地價,惟須每年繳納租金,款額相當於有關土地應課差餉租值的百分之三;租金其後亦會隨應課差餉的改變而調整。有關詳細的資料,可瀏覽地政總署網頁(www.landsd.gov.hk/tc/service/landpolicy.htm)。」

...
基本法》賦予政府有權立法處理地契續期的問題,而《基本法》第5條規定香港保持原有的資本主義制度和生活方式50年不變。換言之,「資本主義制度」的承諾直至2047年,在法例上沒有規定2047年後的地契自動續期,政府有權續契,亦有權不續契。

重點係2047年係味仲沿用基本法 冇人知
到時政府可續可唔續

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-2-21 09:31 PM 發表

呢條友我黑名單佢好耐啦.樓主認為認真討論嘅咪答下囉.
唔啱咀形咪block咗佢囉.橫掂佢哋都喺志在搗亂.
唔想你倒佢米.
你岩 反正我都黑名單左幾個
唔差在佢 🤔

回覆 引用 TOP

如果你得一間,爆唔爆升跟你沒大關係,如果你唔止一間,應該都收緊租,升好跌好,都係咁上下,心理作用。
最大影響只係無樓既人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:33 PM 發表

基本法》賦予政府有權立法處理地契續期的問題,而《基本法》第5條規定香港保持原有的資本主義制度和生活方式50年不變。換言之,「資本主義制度」的承諾直至2047年,在法例上沒有規定2047年後的地契自動續期,政府有權續契,亦有權不續契。

重點係2047年係味仲沿用基本法 冇人知
到時政府可續可唔續
現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。」

而家官方回應係2047後可續期~ 但你預計(幻想)到2047年後唔行《基本法》咁極端重要唔續期~ 咁重有乜得討論?

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:43 PM 發表

「現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。」

而家官方回應係2047後可續期~ 但你預計(幻想)到2047年後唔行《基本法》咁極端重要唔續期~ 咁重有乜得討論?
所以佢味由頭到尾都唔夠膽答你到時續唔續 😂
佢最後只係補充話會適當處理 冇答過問題
而2047仲係咪行基本法 冇人知
即變相呢條續契條例到2047年就廢左
到時政府可以因應財政情況去決定點做
可以唔跟之前條例都得 變相多左一個uncertainty

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:47 PM 發表

所以佢味由頭到尾都唔夠膽答你到時續唔續 😂
佢最後只係補充話會適當處理 冇答過問題
而2047仲係咪行基本法 冇人知
即變相呢條續契條例到2047年就廢左
到時政府可以因應財政情況去決定點做
可以唔跟之前條例都得 變相多左一個uncertainty
https://youtu.be/FgB41ccoCfU

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:48 PM 發表

https://youtu.be/FgB41ccoCfU
我比地政處啲資料你, 官方話佢地會 business as usual~
你比啲非官方, 估計/預計/(幻想) 去回應我話嚟緊唔行基本法物業價值歸零~ 咁邊有得同你討論~

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:43 PM 發表

「現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。」

其實流主目的並非想理性討論。他只是想其他人不要買,等樓價跌,佢再入平貨。所以你什麼有理有據分析都叫不醒流主。

扮睡的人是叫不醒的。

仲爆乜鬼,係咁印錢,不升反跌,證明好難再大升了。利申有一自住樓,搵機會入多陣收租樓中

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]