• 瀏覽: 39,904
  • 回覆: 586
  • 追帖: 11
等你買左樓 就唔駛搵甘多理由自慰、搵甘多鍵盤廢青取暖... 加油

回覆 引用 TOP

呢1年放水都冇咩用
我好早已想賣樓換大啲既單位,有放盤,但疫情初起,真係唔敢俾人睇樓,但就算有人唔睇肯買(當然冇),我自己都唔敢去睇樓,成交就自然奇少。
前幾個月見疫情咁耐都未攪掂,又已習慣左,又開始講疫苗,先俾人上黎睇,有好多人黎睇,開放單位放盤嗰期,平均每日都有兩至三枱客,跟住就好快賣左,買家係租樓客。
之後就等大訂一過就買依家既大啲既單位。
所以疫情頭大半年係令到樓市差既,但後期疫苗一開始發報就開始旺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yyhleung 於 2021-2-21 08:16 PM 發表

以投資角度呢幾年港樓就算唔係最差,都應該係三甲之內
其實如果真係以投資角度去睇

港樓係一藍子因素影響下 佢既下行風險係大左
而同時佢潛在上升空間都低左 即所謂夏普比率低左
所以 投資性價比係差左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deepb 於 2021-2-21 08:17 PM 發表

但有一點要留意,香港既公共開支只會越來越多,錢從何來,政府主要既收入就係賣地,羊毛出在羊身上,政府本身都唔可以俾個樓市冧,呢個就係點解一直都要維持高地價政策。
波叔預言黎緊預算案玩 +T 而唔係+G
經濟衰退玩+T
無疑令到企業經營困難左
甚至銷售稅 令市民減少左消費
影響GDP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2021-2-21 08:17 PM 發表

你思維同你啲英文一樣
亂咁嚟果隻
No one cares about grammar mistakes except hongkongers

引用:
原帖由 路路通 於 2021-2-21 08:31 PM 發表

一路以嚟都有聲音話嗰邊嘅真實通脹比官方數字高,不過聯儲局刻意撳低個官方數字去買時間等經濟復甦先加息,如果係真嘅話就要睇聯儲局拖到幾耐啦,如果經濟復甦唔切又撳唔住個數字出現滯脹,到時呢兩年買樓嗰班就真係hihi喇
純粹個人愚見,唔鍾意嘅當我冇講過

stagflation 呢一點我係網上都聽過部份基金經理提過

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:01 PM 發表

典型香港人心態 ”人有我有”

呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌

但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
例如 美x 資助txb拍上車故事

好多既係買樓前並冇唸過冇計過數
玩7-9成按 加大槓桿
一味覺得租樓係支出 租樓只會幫業主供樓
認為租樓只會係 ...
淨係睇你"2047年地契"
這一句就知道你冇料到,嘩眾取寵. 近年到期的地契已經續期50年,超過2047年了,例如紅磡薈點、港島薄扶林花園。

「地產版股神」已經有一段時間冇出post了,終於回歸,咁我就可以學下野喇

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-2-21 08:53 PM 發表

淨係睇你"2047年地契" 這一句就知道你冇料到,嘩眾取寵. 近年到期的地契已經續期50年,超過2047年了,例如紅磡薈點、港島薄扶林花園。
我所講既重點係
香港經濟差左既時候
佢會因應經濟情況去要求續期時補多啲既地價
再者 香港變左內地 會唔會跟內地既做法係未知數
而唯一既金融優勢都冇左

而你講既例子係2006年續期
當時政府係冇財政赤字
而地政處官網都有提到 2047有大量地契到期
而佢地係仲未唸到方案解決
呢個會係一個uncertainty

Anyway 你應該做多啲資料搜集

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-21 08:58 PM 發表

「地產版股神」已經有一段時間冇出post了,終於回歸,咁我就可以學下野喇
從來冇講自己係股神 亦都冇出個post講炒股
我由頭到尾係主張價值投資

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-2-21 08:53 PM 發表

淨係睇你"2047年地契"12110697 這一句就知道你冇料到,嘩眾取寵. 近年到期的地契已經續期50年,超過2047年了,例如紅磡薈點、港島薄扶林花園。
點只2047,睇樓主講2009年果時已經知佢無料到啦,09年發生咩事都唔知。

不過咁,難得香討其中一名「地產版股神」回歸,點都要支持下。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:00 PM 發表

從來冇講自己係股神 亦都冇出個post講炒股
我由頭到尾係主張價值投資
知㗎喇,明喎,股市依家終於都升番,啲「地產版股神」都應該係時候出嚟搵食

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-21 09:01 PM 發表

點只2047,睇樓主講2009年果時已經知佢無料到啦,09年發生咩事都唔知。

不過咁,難得香討其中一名「地產版股神」回歸,點都要支持下。
你又有幾有料?
唔怕可以發表下你既偉論 我都想聽下你意見
再者 佢2047問題 我回應左
另外 你應該做多啲資料搜集係關於09年既
唔好一黎就話人 講野又冇營養 無助討論

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:52 PM 發表

stagflation 呢一點我係網上都聽過部份基金經理提過
如果通脹情況太明顯撳唔住,經濟又復甦唔切,官方被迫要承認有滯脹,相信到時資產市場恐怖過金融海嘯n倍

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-21 09:02 PM 發表

知㗎喇,明喎,股市依家終於都升番,啲「地產版股神」都應該係時候出嚟搵食
黎黎去去都係呢句 悶唔悶啲?
地產狗就係咁既素質 無助討論

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]