• 瀏覽: 39,909
  • 回覆: 586
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-2-23 09:10 PM 發表

輸死你呀炒股票
請問你係咪發雞盲?
係你玩先會輸姐 我既錢唔洗你擔心
咁緊張人地唱淡樓市 仲要咒人輸死
肯定係影響到你搵食喇 對唔住啊!

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-2-23 08:08 PM 發表

至於恒生會否派發88周年特別息, 鄭慧敏表示, 任何派息要視乎既往的派息政策.
        鄭慧敏又指, 香港及其他地區員工數目減少約700人, 主要是自動流失, 又指去年環境艱難, 加上集團加大發展數碼業務, 所以無立即增加人手, 但強調未有凍結職位和裁員計劃.

原來恒生都減少700員工
佢地選擇性睇好消息既姐 花旗已經出售緊亞太區業務

回覆 引用 TOP

疫情過後,咩嘢都會進行報復式反彈

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:01 PM 發表

典型香港人心態 ”人有我有”

呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌

但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
例如 美x 資助txb拍上車故事

好多既係買樓前並冇唸過冇計過數
玩7-9成按 加大槓桿
一味覺得租樓係支出 租樓只會幫業主供樓
認為租樓只會係 ...
Good!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beelzebub 於 2021-2-24 02:49 AM 發表

疫情過後,咩嘢都會進行報復式反彈
按息?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-23 10:44 PM 發表

請問你係咪發雞盲?
係你玩先會輸姐 我既錢唔洗你擔心
咁緊張人地唱淡樓市 仲要咒人輸死
肯定係影響到你搵食喇 對唔住啊!

3jjj係AA?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-2-23 09:10 PM 發表

輸死你呀炒股票
你輸死所以投身地代?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-2-23 09:09 PM 發表

租咗幾多年樓
AA常問:租咗幾多年樓? 點解唔問人投資收入翻幾多倍?

引用:
原帖由 pojun07 於 2021-2-22 01:58 PM 發表

我股票賺多Q過房產啦,洗信銀行,信自己啦
賺咁多錢,即係你有無自住樓先?

引用:
原帖由 WWarmani 於 2021-2-22 08:40 PM 發表

現在個股市好似一群蝗蟲周圍覓食一樣 , 掏空一處又再食第二,三,四處, 但食幾多都沒有飽感而一直只係食緊泡沫, 因為真正糧食冇增加過仲不斷因疫情而消耗,直覺個股市好快會爆! 只係直覺咋!
好多中資舊經濟股都只係 4, 5 倍嘅市盈率,而且國內經濟向好,業績唔會走樣。科技股退場自然有佢地補上,有排未到頂。

回覆 引用 TOP

唔爆升,只係唔跌已經玩死你班儍淡啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佈景板 於 2021-2-23 12:15 PM 發表

三四十年前我老豆話豪宅賣過萬一尺痴線架?而家上車都要過萬一尺,你話係咪痴線呀?
我記得 30年前帝景園開賣建築尺價係 3,000。

你所講 “三四十年前我老豆話豪宅賣過萬一尺” 係指邊一度?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-23 02:00 PM 發表

係喇係喇
咪繼續用你 租樓幫業主供樓既思維唸野囉
冇人阻你既
我唔係十分贊成今時今日香港炒樓,但係自住一間,傳承一間係最低消費。

我唔知你有無細路,如果你有,佢話老豆我地點解成日要搬?點解唔可以換電器?點解唔可以好似小明同學咁,做個入牆 sir 滑梯床,客廳有燈槽?

細路唔識分租同買,到佢懂事,猛然發現自己個 “家” 其實唔係屬於自己嘅,你又有無唸過對佢係幾大嘅打擊?

我相信租租下成長嘅細路亦比較反叛,自我形象低落,因為身邊缺少 role models,佢大個就會睇唔起你。間屋都唔係你嘅,你理得我點發爛渣搞破壞?努力讀書為乜?好似你咁一世租樓住?鄰居知道你係租租都唔想同你來往,免得言談間講樓價升幾多,刺激你。

總而言之,一個人如果連自住樓都無一間嘅話,即係連自己個家都顧唔到,所以唔好話自己係乜嘢投資專家。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-23 03:02 PM 發表

最後一句同意你
如果收入係岩岩好夠比租的話 就唔同講法
anyway 成篇文都只係睇淡黎緊後市
上面啲人唔知咩事 09到18年果陣我係冇睇淡過
無人話唔比你今日睇淡,但係你係幾十歲人睇淡幾十年。

如果你十幾年前買樓自住,到今日無論 “爆升”,“唔升”,甚至 “微跌”,對你有任何影響嗎?好彩嘅話樓都供完啦!自己住,你理得佢升定跌?

呢個咪叫硬勁死唔認輸囉。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-2-24 07:01 AM 發表

賺咁多錢,即係你有無自住樓先?
有。三十歲左右時候,已經有1.5層樓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]