• 瀏覽: 50,427
  • 回覆: 616
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:04 PM 發表

你又有幾有料?
唔怕可以發表下你既偉論 我都想聽下你意見
再者 佢2047問題 我回應左
另外 你應該做多啲資料搜集係關於09年既
唔好一黎就話人 講野又冇營養 無助討論
連一個「家」都冇guts買嘅廢物,係到討「投資」?論「回報」?

「地產版股神」果然名不虛傳

熱賣及精選
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:04 PM 發表

你又有幾有料?
唔怕可以發表下你既偉論 我都想聽下你意見
再者 佢2047問題 我回應左
另外 你應該做多啲資料搜集係關於09年既
唔好一黎就話人 講野又冇營養 無助討論
地政總署回應傳媒查詢2047年地契到期事宜 (info.gov.hk)

地政總署回應傳媒查詢2047年地契到期事宜********************  就媒體引述候任立法會議員姚松炎教授對於2047年地契到期的評論,地政總署發言人今日(九月十三日)回應傳媒查詢如下:

根據香港特別行政區政府於1997年7月公布的政策聲明,沒有續期權利的契約(不包括特殊用途契約),在期滿時可由香港特別行政區政府全權酌情決定續期50年而無須補繳地價,惟須每年繳納租金,款額相當於有關土地應課差餉租值的百分之三;租金其後亦會隨應課差餉的改變而調整。有關詳細的資料,可瀏覽地政總署網頁(www.landsd.gov.hk/tc/service/landpolicy.htm)。

自香港特別行政區成立以來,地政總署一直按上述的政策處理1997年後屆滿的契約之續期事宜,獲根據原有契約條款續期的契約無須補繳地價,但須每年繳納有關地段的地租。是否續期會考慮相關因素,包括契約屆滿時地段是否需要作公共用途或原有契約是否出現嚴重違反地契的情況等。

現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。 完2016年9月13日(星期二)
香港時間20時31分

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 19:01 發表

典型香港人心態 ”人有我有”

呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌

但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商
例如 美x 資助txb拍上車故事

好多既係買樓前並冇唸過冇計過數
玩7-9成按 加大槓桿
一味覺得租樓係支出 租樓只會幫業主供樓
認為租樓只會係 ...
嘩,打咁大篇文章,睇完兩行,掃落去咁長,簡單直接啲喇。點睇

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:01 PM 發表

呢幾年傳媒不斷渲染”有樓有高潮”、”有樓係人生嬴家”,甚至不斷拍微電影講上車講買樓
令到部份香港人覺得唔買樓就係輸家 買樓先有未來 樓價只升不跌

但其實細心留意電視拍節目既資助商正正就利益者 地產商同埋地產代理商

玩7-9成按 加大槓桿
認為租樓只會係 ...
樓主是否知道,如果現在有能力上車而不上車,有甚麼風險?

引用:
原帖由 路路通 於 2021-2-21 09:05 PM 發表

如果通脹情況太明顯撳唔住,經濟又復甦唔切,官方被迫要承認有滯脹,相信到時資產市場恐怖過金融海嘯n倍
經濟衰退到復甦出現既通脹
但就業增長恢復正常速度放慢 會阻礙左充分就業
另外 通脹而工資唔上脹因素都令到經濟面臨風險

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-21 09:06 PM 發表

連一個「家」都冇guts買嘅廢物,係到討「投資」?論「回報」?

「地產版股神」果然名不虛傳
不如你放你張資產負債表出黎先啦 好嗎?
黎黎去去只係識攻擊人 你慳啲啦好嗎?
唔想同你傾計啊

樓市唔會爆升,係慢慢升,長期升,升到樓主絕望都仲係升

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:07 PM 發表

地政總署回應傳媒查詢2047年地契到期事宜 (info.gov.hk)

地政總署回應傳媒查詢2047年地契到期事宜********************  就媒體引述候任立法會議員姚松炎教授對於2047年地契到期的評論,地政總署發言人今日(九月十三日)回應傳媒查詢如下:

根據香港特別行政區政府於1997年7月公布的政策聲明,沒有續期權利的契約(不包括特殊用途契約),在期滿時可由香 ...
哦 原來係選擇性唔睇清楚最後果段既
佢由頭到尾都冇講過點樣解決到期呢個問題

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:12 PM 發表

不如你放你張資產負債表出黎先啦 好嗎?
黎黎去去只係識攻擊人 你慳啲啦好嗎?
唔想同你傾計啊
咁我無謂阻住你係到搵生意了,地產版股神。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:01 PM 發表

玩7-9成按 加大槓桿
認為租樓只會係 ...
見你打咁大篇,認真回你兩句。
1. 國安後政治暫時回復正常
2. 一通關,呀爺一個政策,自由行要幾多有多
3. 呀爺唔理歐美反對都行國安,睇得出未放棄香港
4. 未來3年冇可能加息,唔解釋啦

利申,岩岩一開二,買左土瓜灣,睇好屯馬沙中線,長線睇好東九再起動,同意唔大升,但穩中求勝

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-21 09:15 PM 發表

咁我無謂阻住你係到搵生意了,地產版股神。
即係唔夠膽擺啦 又要威又要戴頭盔
慳啲啦你 地產狗 只係識得攻擊人 幫人改稱號
地產板股神 搞笑 多謝你先

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 09:14 PM 發表

哦 原來係選擇性唔睇清楚最後果段既
佢由頭到尾都冇講過點樣解決到期呢個問題
「現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。」

師兄~ 你真係想真誠討論就應該開放啲去睇啲資料面對現實情況~

多謝長租樓主提醒
年年跌1%
無所謂
贏租樓就得

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-21 09:18 PM 發表

「現時續期或新批出的50年土地契約,年期均超越2047年。換言之,在土地行政上,2047年並不是一個期限。當然,由於大量現成的土地契約將於2047年到期,政府在適當時候需要作出安排以應對屆時岀現的大量續期工作。」

師兄~ 你真係想真誠討論就應該開放啲去面對現實情況~
佢係話2047唔係期限 但都要適當時候處理地契既問題
由頭到尾冇講過點樣去解決呀 官腔啊 明唔明?
定你睇到佢講點樣解決

我上面既重點係地契到期 政府會因應當時既財政情況而去決定洗唔洗補地價 或者要補幾多

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2021-2-21 09:19 PM 發表

多謝長租樓主提醒
年年跌1%
無所謂
贏租樓就得
你有認真睇既話
應該留意到個實際回報率 而唔係名義回報率

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]