• 瀏覽: 50,485
  • 回覆: 616
  • 追帖: 12
我唯一認同就係唔會爆升,但唔睇微跌。
疫情過咗,經濟回復,加埋通關,就會穩步甘升番,少少意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:10 PM 發表

樓 係用黎住
不如你理性用論點去回覆我
唔好一味盲目唱好 咁樣只會顯得你能力低下
「樓係用黎住」呢個只係主觀願望~
現實世界中,樓係重有投資價值嘅資產~ sad but true~

引用:
原帖由 deepb 於 2021-2-21 08:00 PM 發表

理性討論
我就係十年前已經開始既參與者,直到今天我都認為樓價係會穩步上升, 全球放水,中學生都識講既道理,本身市場得十蚊,兩個橙會賣5蚊個,而家市場有廿蚊,兩個橙自然會調整到10蚊一個,印多左錢,銀紙自然貶值,甘多年來都係甘。

當然可能你會啱,無野係絕對既正確或者錯,就如你大甘大段野,所有事情都有一籃子因素影響。但十年前已經有人笑我傻仔,但最後邊個先係傻。

利申,唔係你所講既中學畢業aa,十幾 ...
終於有人肯理性討論 😭

我首先講返我最後句野先 我係睇微跌 唔係睇大跌

放水無疑係有利樓市 但睇到係過左差不多有1年時間
樓價依然無因為無限量寬既因素下去推動樓市
再者 美國10年長債係呢段時間已經開始不停升
就升穿1.5水平 好大意味個遊戲會好快完結
當然美國玩加息係玩死自己 但佢都要控制通脹
所以要睇返聯儲局動作

但點解二手居屋仲唔跌

>.<
引用:
原帖由 deepb 於 2021-2-21 08:05 PM 發表

我唯一認同就係唔會爆升,但唔睇微跌。
疫情過咗,經濟回復,加埋通關,就會穩步甘升番,少少意見
赤字3千億 經常開支增加4800億
無疑係大大阻礙左香港經濟既復甦
呢一點財爺都有係佢既專欄到提到
而黎緊既財政預算案都會係值得留意

謝謝分享

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-2-21 07:17 PM 發表

班無腦廢最鐘意講遲買會貴,就睇呢三年已經係得啖笑。
以投資角度呢幾年港樓就算唔係最差,都應該係三甲之內

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:11 PM 發表

赤字3千億 經常開支增加4800億
無疑係大大阻礙左香港經濟既復甦
呢一點財爺都有係佢既專欄到提到
而黎緊既財政預算案都會係值得留意
但有一點要留意,香港既公共開支只會越來越多,錢從何來,政府主要既收入就係賣地,羊毛出在羊身上,政府本身都唔可以俾個樓市冧,呢個就係點解一直都要維持高地價政策。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:16 PM 發表

Anyway did you see my point at the last sentence?
I am not going to say the properties price will drop sharply
你思維同你啲英文一樣
亂咁嚟果隻

空置率高,係因為啲人有錢到擺喺度都唔租比人住

師兄
我睇晒你篇文
我都係10前年開始參與樓市
我都有少少股票
但股樓債
我會選擇樓
原因
1)股票市場大人為控操。自己本身唔係叻人,唔會日日睇住個市,就算買都係買ETF,但呢個就冇咗栱杆。
2)香港房屋問題係多年解決唔到嘅問題,黎近供應都唔多,以租養樓呢一招仍然可行。
3)量化寬鬆下,要分一杯羹,其實就有條債喺身,之後慢慢還,當通漲時,層樓就升

2047呢個係更大topic,應該冇人識答;但自己只係小業主,我覺得最大持份者為地產發展商,要cap水都cap佢哋先,而佢哋仍然大力投地,我覺得未來10年都穩陣。當去到2035年再算。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:06 PM 發表

終於有人肯理性討論 😭

所以要睇返聯儲局動作
一路以嚟都有聲音話嗰邊嘅真實通脹比官方數字高,不過聯儲局刻意撳低個官方數字去買時間等經濟復甦先加息,如果係真嘅話就要睇聯儲局拖到幾耐啦,如果經濟復甦唔切又撳唔住個數字出現滯脹,到時呢兩年買樓嗰班就真係hihi喇
純粹個人愚見,唔鍾意嘅當我冇講過

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 08:06 PM 發表

終於有人肯理性討論 😭

所以要睇返聯儲局動作
深既經濟理論我唔識,原諒我唔係BBA major,趨勢。

錢出左去就係出左去,資產既增加速度比資金慢,樓價就係會向上,甘多年來都係一樣,我手上無數據,但有心的話可以看看樓市幾十年來既平均樓價趨勢。

凡事兩面睇,你提到放左水一年,樓價都只係持平,我認為係俾負面因素抵銷左,當疫情負面因素退去,經濟回復,樓價就會重回多年來既升勢,anyway 討論下姐,有人看好,有人看淡,好平常。

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-21 07:18 PM 發表

我有話到09年上車既係好勁
而今時今日樓市唔同往日
不如你睇哂先去反質人地 咁樣只會令人覺得你講野冇質素 aa
有早知無乞兒,我有好多朋友,過去十年都買得起樓但無買,而家居然去眼紅有樓人士。其實係眼光問題無得怪。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]