• 瀏覽: 21,838
  • 回覆: 359
  • 追帖: 103
開到帖十七啦, 雖然慢了下來, 但我覺得都唔錯啦,
中意係到吹水既, 就繼續吹, 吹到天芳地老.

來到2月21號, 我唔知點樣入市, 只係小注買過一次農行, 又沽左, 大市連升7日上過3萬1, 出現小回調, 但又跌唔到, 係咪就咁確定左底位以見, 就再沖上去呢, 一話係假升, 要再調整深D. 估之後大市點走, 根本搵自己苯, 我無呢個能力知道後市, 所以都係以不變應萬變, 唔賺好過蝕的心態去現對, 當然預到覺得岩既股, 又岩價買小小都無壞, 都係炒上落, 3萬點, 我不會建倉作中長線...怕最後火棒比我接左就慘慘豬了, ....資金就繼續等代打新股, 不過真係趆黎趆難中, ...
清倉, 零股票, 出個打新賺蝕表...求其啦有得賺就算, 大家可以笑下, 雖則比起香討個個賺幾十至幾球, 我算什麼. 小弟係窮L一個. 無技術, 無料, 無錢, 邊隻熱抽邊隻. 就係咁, 結果就係咁...完...
未完, 希望打新賺到頭半年都好...  
2021打新no.獲分股數 ipo價 以沽出股數 沽出價/均價 未沽出股數現價 以減成本賺
15/1/2021e度雲2158900股 $     26.30 500股 $               65.00    $      17,250.00
19/1/2021    400股 $               61.50    $      13,954.00
15/1/2021車市14908000股(+1) $       1.23 暗沽出8000股 $                 1.70    $        2,660.00
4/2/2021心通21603000股(+1) $     12.20 暗沽出3000股 $               19.10    $      18,188.00
5/2/2021快手1024200股(+1) $  115.00 沽出200股 $             314.40    
   追入200股 $  338.00 沽出200股 $             316.60    $     33,197.00
18/2/2021諾輝6606500股 $     26.60 沽出500股 $               76.00    $      21,885.00
本金約
$   1,500,000.00 $    107,134.00
百份比7%

總資產現金加股票.
再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月結, 100萬, 7位呢個數字, 對一個打工仔一個月只係搵萬幾兩萬黎講可能好天文,但我做到,
2018年3月結, 130萬,
2019年3月結, 150萬, 呢個數字...真係有點出奇...無咩點做野資產不段變大,
2020年3月回到13x萬GG左....
2021年今日21/2破頂201萬(連儲蓄)???唔駛2022年以破200萬...
2022年3月???
(2018年開帖所定下的目標, 係2022年見200萬, 2027年後300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...)

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖十六, 是2020年11月開始

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29526326

最後加返句, 所有投資決定請自行諗清楚, 責任請自負.....
世事變得太快, 如果唔係有疫情, 相信我唔會蝕沽12, 仲會繼續月供, 衣加停了, 轉玩新股又賺得返...
大家喜歡就看看, 不喜歡可以不看, 不用多說...完~~~~~

由於疫情關係......

回覆 引用 TOP

你依件小丑,唔好出嚟獻世啦

回覆 引用 TOP

支持 仲會月供邊隻

冇品即黑

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2021-2-21 11:02 AM 發表

支持 仲會月供邊隻
上年3月開始已經無月供....
衣加更加唔會再開月供了...
因為資金多左, 可自己分段作買入,
但3萬點, 我做唔到長線...

回覆 引用 TOP

新屋報到👏👏🍾

回覆 引用 TOP

支持Pang ching, 見到打新同你開post兩個字即入嚟支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-2-21 11:10 AM 發表

冇品即黑
我like 左, balance 返....

早晨,報報到
比特幣,
以占10%資產.申報下先

睇波又睇股
引用:
原帖由 家無心 於 2021-2-21 11:17 AM 發表

我like 左, balance 返....
THX 心妹...
比條新手, 搶左個頭位, 拉黑佢先高興, 話我小丑
真金白銀呀...

引用:
原帖由 wai767676 於 2021-2-21 11:22 AM 發表

早晨,報報到
比特幣,
以占10%資產.申報下先
升到5萬3...一個....咁咪40萬港幣一個

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-2-21 11:25 AM 發表

升到5萬3...一個....咁咪40萬港幣一個
可以0.0001咁買賣

睇波又睇股
恭喜大家發財,行運行到年尾,新股爆升隻隻中,投資長升長有。。。。。
咁大個仲有咁多利事, 都係屋企人封, 同事封比我

附件

20210221_110035.jpg(368.52 KB)

2021-2-21 11:27 AM

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2021-2-21 11:22 AM 發表

THX 心妹...
比條新手, 搶左個頭位, 拉黑佢先高興, 話我小丑
真金白銀呀...
係呢, 明明可能頭位係我嘛....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai767676 於 2021-2-21 11:26 AM 發表

可以0.0001咁買賣
真係唔識,,,之前睇報紙仲係4萬頭, 你勁...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]