• 瀏覽: 17,922
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
不失為好主意👍

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
緊係好啦,最緊要舒服

回覆 引用 TOP

我自己咁睇
50歲應該是最後的儲錢時間我估你收入最多十幾萬,冇其他收入,資產可能未夠退休。如果我就會搬低一個grade住大少少。
不過比較好彩你子女應該差不多畢業,少左負擔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
安穩為上!租唔出點算?

引用:
原帖由 禁言報復 於 2021-2-21 02:30 PM 發表

樓主,現實D 好,所謂力不到不為財。幾十歲人樓都未供完仲唸住一個蓋擒兩個煲……1500呎講真你真系無資格住,月租5萬,你層樓租3萬,供樓費用扣咗未?
差嚮管理費?我住咁1500呎,你知唔知由5月至10月1500呎冷氣電費幾多?
冷氣費同大細關係唔係好大。

兩年前我屋企換曬變頻冷氣,三菱moving eye, 慳電到你唔信。 全屋六部冷氣, 合共9.5匹,夏季狂開。 每期電費只係兩千蚊。 相反我父母屋企, 得一部三匹窗口機,竟然電費同我差唔多

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 02:37 PM 發表

冷氣費同大細關係唔係好大。

兩年前我屋企換曬變頻冷氣,三菱moving eye, 慳電到你唔信。 全屋六部冷氣, 合共9.5匹,夏季狂開。 每期電費只係兩千蚊。 相反我父母屋企, 得一部三匹窗口機,竟然電費同我差唔多
我都系一日24小時冷氣狂開,電費每月3千幾。

引用:
原帖由 禁言報復 於 2021-2-21 02:41 PM 發表

我都系一日24小時冷氣狂開,電費每月3千幾。
我一期2000, 即是每月1000。 不過我單位向南,海, 一年四季室內都係二十幾度, 可能咁所以電費平。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 01:54 PM 發表

租間屋俾人,再租屋,都要俾agent fee. 所收租金也要納15%租。
agent fee 金額大不同。

雙租合共畀幾萬。 一買一賣, 應該要50萬。

引用:

點解吾移民 

引用:

如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
引用:

你住緊城市花園894呎?

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-2-21 02:48 PM 發表

如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎
不能獨立並不是壞事

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-2-21 02:46 PM 發表

點解吾移民 
咁老仲移乜鬼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 02:46 PM 發表

agent fee 金額大不同。

雙租合共畀幾萬。 一買一賣, 應該要50萬。
租屋不會十年先俾一次agent fee卦。你租間屋俾人,可能每兩年就要換租客,衰起上來一年換一次。你租人間屋,可能業主賣樓要搬,或者人地加租你搬唔搬?

引用:
原帖由 山中古高峰 於 2021-2-21 02:35 PM 發表

安穩為上!租唔出點算?
基本上香港樓除非交通丶樓層丶裝修好差,全部可以租到,只係可能要平少少

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]