• 瀏覽: 17,900
  • 回覆: 5
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
熱賣及精選
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:53 PM 發表

不能獨立並不是壞事
如果唔打算獨立,那麼就應該搬去D新樓到
買3房3套,方便傳宗接代

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 02:57 PM 發表

好似幾有道理

我記得198x年當年我讀中學快要會考,我老豆日日同我講只會養到我讀完書。如果入到大學,就養到我大學畢業。之後我搵唔到食,只可以瞓街。

因為佢咁講,我先發奮努力讀書,入到大學。
40歲打後事業定左,輸一鋪就再冇賭本
45歲打後按揭做唔到30年,已經不利投資
55歲打後更加有機會成為公司裁員既目標

去到某個年紀,自住已經係要供完而唔係頂到65歲
清左份按揭,開始儲錢俾D細路係附近早日置業仲好

後記:
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 05:54 PM 發表

我剛過45,轉按銀行話做唔到30年。 點知批出嚟嘅FL竟然又係三十年
尾班車

後記:
引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-21 06:11 PM 發表

del

係就好呀,銀行寫明75減供款者年齡

搞到我想買層半新捱到老

後記:
引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-21 06:13 PM 發表

做過似租養租
明白住高一級
連眼光都闊左
人地層樓都16m+(保守估計(供完
點會無首期俾仔女
直接FP啦,點會係首期

後記:

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]