• 瀏覽: 18,141
  • 回覆: 18
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
收入幾多唔知

其餘資產有幾多又唔知

其實好難畀到意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 01:17 PM 發表

每月補3萬,一年就補36萬,十年就補360萬。俾著係我,我就寧願俾畢錢個仔買層樓搬開住。
如果錢對樓主不是問題,360萬可能不是重點。

以租養租,可慳買賣費用如agent,stamp,裝修,其實雙租好明智! 唔好忘記, lump sum 越大租值回報越低, 租貴樓真係好著數的。

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-2-21 02:09 PM 發表

樓主50:仔大女大有貴樓未退休、我50、未婚冇樓只有少財、但可退休自在玩樂、誰較幸福?
梗係樓主幸福,佢一家四口喎!

引用:
原帖由 禁言報復 於 2021-2-21 02:30 PM 發表

樓主,現實D 好,所謂力不到不為財。幾十歲人樓都未供完仲唸住一個蓋擒兩個煲……1500呎講真你真系無資格住,月租5萬,你層樓租3萬,供樓費用扣咗未?
差嚮管理費?我住咁1500呎,你知唔知由5月至10月1500呎冷氣電費幾多?
冷氣費同大細關係唔係好大。

兩年前我屋企換曬變頻冷氣,三菱moving eye, 慳電到你唔信。 全屋六部冷氣, 合共9.5匹,夏季狂開。 每期電費只係兩千蚊。 相反我父母屋企, 得一部三匹窗口機,竟然電費同我差唔多

引用:
原帖由 禁言報復 於 2021-2-21 02:41 PM 發表

我都系一日24小時冷氣狂開,電費每月3千幾。
我一期2000, 即是每月1000。 不過我單位向南,海, 一年四季室內都係二十幾度, 可能咁所以電費平。

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 01:54 PM 發表

租間屋俾人,再租屋,都要俾agent fee. 所收租金也要納15%租。
agent fee 金額大不同。

雙租合共畀幾萬。 一買一賣, 應該要50萬。

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-2-21 02:48 PM 發表

如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎
好似幾有道理

我記得198x年當年我讀中學快要會考,我老豆日日同我講只會養到我讀完書。如果入到大學,就養到我大學畢業。之後我搵唔到食,只可以瞓街。

因為佢咁講,我先發奮努力讀書,入到大學。

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 02:54 PM 發表

租屋不會十年先俾一次agent fee卦。你租間屋俾人,可能每兩年就要換租客,衰起上來一年換一次。你租人間屋,可能業主賣樓要搬,或者人地加租你搬唔搬?
我都有樓收租, 不過未試過經agent出租

大屋苑, 室內企理, 冷氣新, 要出租話都冇咁快。 最快嗰次 ,收樓後兩小時內租出。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:58 PM 發表

你老豆好狠
我初中時好鍾意玩運動, 想做職業運動員。 成績欠佳, 如果我老豆唔敢講, 我應該有排都唔醒。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 03:03 PM 發表

運動叻可以炒散做教練,生活可能更好,office工好少part time
我唔係頂尖嗰啲, 就算做教練, 最多咪每月搵得幾萬。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:58 PM 發表

你老豆好狠
C兄你8X會考,咁咪已經六呀OUT
91先會考,88,89老豆叫我努力。

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-2-21 05:15 PM 發表

40歲打後事業定左,輸一鋪就再冇賭本
45歲打後按揭做唔到30年,已經不利投資
55歲打後更加有機會成為公司裁員既目標

去到某個年紀,自住已經係要供完而唔係頂到65歲
清左份按揭,開始儲錢俾D細路係附近早日置業仲好
我剛過45,轉按銀行話做唔到30年。 點知批出嚟嘅FL竟然又係三十年

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-21 06:09 PM 發表

請問新近回贈多少?

仲有*g谷rebate,加埋有9萬幾rebate。為咗rebate,我要清咗其中一條p loan先夠過

引用:
原帖由 洛高達人 於 2021-2-21 06:33 PM 發表

但供到75歲,真的冇問題嗎?香港高級白領職位不斷流失,身邊搵開十萬八萬朋友開始被離職,通常都諗過去新加坡或者外國搵食
我周圍去的,疫情之前一年內坐過百次飛機。疫情失業被迫返港揾工,但要大幅減薪

欠債唔驚,因為有ML嘛,借盡放ML冇cash flow問題。。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-21 06:10 PM 發表

點會45不批30年
我上次轉按51都批30年
真的嗎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]