• 瀏覽: 18,175
  • 回覆: 31
  • 追帖: 4
五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?

熱賣及精選
引用:
原帖由 SherwoodForest 於 2021-2-21 10:07 AM 發表

人生去到半百了,想做就做啦,自己及家人開心就好!
就係咁諗🙏🏻

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-21 10:18 AM 發表

租間屋出去,始終有一定風險

例如租霸,被人破壞,變豐宅之類

投資樓可能無問題,自住樓就自己諗
收到

引用:
原帖由 omega2000 於 2021-2-21 10:22 AM 發表

其實以這年紀,之前已經儲了不少錢,就好應該諗一下做自己想做之事,都大半世人都要享受一下,咪突然兩腳一伸,之前搵乜錢都冇用亦沒有做過自己想試想做之事了
就係咁諗

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-21 11:34 AM 發表

你個女係池美麗要養佢一世?

你睇返自己自成家立室之後同父母住定你老婆會勸你搬出去二人世界或組織家庭?
你做仔嘅點做?
你果個仲要係女!如果嫁得出唔通接埋個女婿過黎一家親咩??
(所以我真係懷疑你做人家長未?係咪有個女)

如果係事實?
今日你人到50都仲未開二開三?
不如努力儲錢為退休打算

894實呎如果你供完? ...
仔24,女20,考慮到有機會一齊住多十年八載,同埋佢哋房係細啲嘅。
唔喺度講幾開幾,呢度好多師兄好叻,唔班門弄斧,只可以講已安排十年後全部供完。
多謝師兄提點🙏🏻

引用:
原帖由 車站花色婆仔 於 2021-2-21 11:34 AM 發表

改善生活,追求更好生活,絕對支持
係咁諗🙏🏻

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 11:58 AM 發表

收入幾多唔知

其餘資產有幾多又唔知

其實好難畀到意見
係嘅🙏🏻

多謝大家俾咁多意見,我唔一一回應,不過都補充幾句啦。
用詞盡量小心,希望唔好講錯嘢🙏🏻
有呢個概念係有一日坐喺阿女房同佢傾偈,講起就快讀完書,間房可以換闊啲嘅床,衣櫃又想大啲,反而書枱可以細啲或者唔要。。。所以忽發其想不如放租自住樓,希望佢同阿哥未成家立室前,一家四口開開心心一齊住多十年八年。聽到呢個消息反而個工人姐姐最雀躍,可以有自己廁所😂
尋晚打俾agent互相認識下,吹下水,發覺呢啲舊式大宅通常包埋車位,咁又ok喎。
自己只係中產,明白唔得勉強,只可以租到五萬尾六萬樓,不過都發覺有得揀吓。揀大坑因為我喺銅鑼灣工作,太太喺跑馬地。都考慮過銅鑼灣舊樓,不過覺得可能太嘈。
至於換樓,手上持有最大已係自住嗰層,換再大單位使費好大,亦有師兄分享,租貴樓其實係抵嘅。
財務狀況唔講太多,以免講錯嘢,不過退休應該ok嘅。
多謝大家熱烈意見🙏🏻

引用:
原帖由 hkcityu 於 2021-2-21 03:15 PM 發表

我都想放租,再租返大啲,
但又怕租霸,又怕整壞我間屋, 唔捨得, 自己比較鐘意新靜
唔放租又空左好蝕
我都有同樣考慮,宜家自住14年裝修,啲傢俬電器都好新

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:53 PM 發表

不能獨立並不是壞事
同意😂,尤其是如果個女喺身邊都唔錯

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-2-21 03:46 PM 發表

可以補三萬租樓,入息一定好高,起碼有十年做,點會移民
同意,仲有十年做,揾得幾多得幾多。我呢啲年紀去外國根本唔值錢,又未有錢到嘆世界嘅級別

引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-2-21 03:53 PM 發表

樓主叫得自己做中產,家庭每月收入都至少20萬。
以租養租計劃黎講,一個月當補貼3萬蚊;未來最大隱憂係兩公婆是但一個失業,但都唔會負現金流;
有咩其他變掛就最多玩兩年就轉計劃,即係連埋搬屋佣金就洗80萬。  呢個價錢,買架好少少的SUV 都洗左。

其他建議樓主唔好咁做的人,係咪低估左樓主的財力呢?
太抬舉,不過太太向來運作都似歷任財政司咁守財😝,連佢今次都唔反對,都應該有某些因素說服到佢

引用:
原帖由 SherwoodForest 於 2021-2-21 04:41 PM 發表

我都係為咗一個好簡單的原因,做了以租養租兩年了,身邊好多人都覺得我無聊,但我及家人都好開心!
我們都要感恩可以揀自己想做的事,祝師兄心想事成
感謝分享。
或者有人會覺得無謂、高攀,其實心中想法好純粹,住好啲。以我嚟講,呢啲盤動輒三仟萬,如果要買,以我嚟講要變賣大部份物業嚟補貼,首期,印花稅又貴,並唔係我呢個級別嘅打工仔買。

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-2-21 04:46 PM 發表

其實物業黎緊20年會不斷貶值,
因為泛民全部玩完,
再無人阻止造地起樓,
樓價跌少過兩成巳經不幸中之大幸
師兄,我唔係專家,投資物業05年都做錯決定跌一大跤,但客觀環境真係令我覺得冇得跌。

引用:
原帖由 WYAUYEUN 於 2021-2-21 05:13 PM 發表

呢個階段,得閒諗下退休後生活,開心D,減少負擔,仔女大,佢哋有世界,最緊要你自己舒服。佢哋成人了,係時候由佢哋遷就你。
係嘅,所以想攞大家意見🙏🏻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]