• 瀏覽: 17,881
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
以租養供,供多層大啲

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkcityu 於 2021-2-21 03:15 PM 發表

我都想放租,再租返大啲,
但又怕租霸,又怕整壞我間屋, 唔捨得, 自己比較鐘意新靜
唔放租又空左好蝕
我都有同樣考慮,宜家自住14年裝修,啲傢俬電器都好新

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
你收租要交稅,再加上多出來的租,洗費大左好多,風險就唔多講啦。
如果真係計得掂數,又有退休計劃,咁享受下無問題呀。
我覺得可以考慮一下同屋苑租個細單位比小朋友住比佢哋試下獨立下會不會更好?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:53 PM 發表

不能獨立並不是壞事
同意😂,尤其是如果個女喺身邊都唔錯

引用:
原帖由 KAZ327 於 21-2-2021 02:48 PM 發表

如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎
最大嘅悲哀就係仔女唔能夠獨立!只可以哽老!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-21 02:57 PM 發表

多謝大家俾咁多意見,我唔一一回應,不過都補充幾句啦。
用詞盡量小心,希望唔好講錯嘢🙏🏻
有呢個概念係有一日坐喺阿女房同佢傾偈,講起就快讀完書,間房可以換闊啲嘅床,衣櫃又想大啲,反而書枱可以細啲或者唔要。。。所以忽發其想不如放租自住樓,希望佢同阿哥未成家立室前,一家四口開開心心一齊住多十年八年。聽到呢個消息反而個工人姐姐最雀躍,可以有自己廁所😂
尋晚打俾agent互相認識下,吹下水,發覺呢啲舊式大宅 ...
祝遇到租霸

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-21 03:24 PM 發表

同意😂,尤其是如果個女喺身邊都唔錯
講緊對個女而言不能獨立也未必吾好,因為現在社會世界複雜麻煩比你攪餐死先有一份人工高小少嘅工作,就算比個E生你做莫講寒窗苦讀多年你先一定要捱五年公立
現在D男人質素又差,好多人又離婚,搵個終身伴侶替代父母都難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 14:57 發表

佢去租大坑舊樓,根本冇大分別,只係地段高級少少(假設真係城市894)
係租就名門喇,不過吾止三萬?
人家說租金50000
不知道是租渣甸山

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-2-21 03:29 PM 發表

祝遇到租霸
咁租得出去就預左有,米米一向打七折即係十個租租可能三個係
仲要怕佢響間屋XX,價細風險愈低

回覆 引用 TOP

大把人係咁 注重生活質素就咁做 放緊租12000 , 租緊16000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-2-21 03:37 PM 發表

人家說租金50000
不知道是租渣甸山
係咩,五萬只可以名門向山丶低層向北樓丶
不過如果你問米米,大坑根本冇特別,租黎都係嘥$,只係因為個卡屎地段貴,但入到屋丸又未必真係有卡屎咁先死,咁收咁貴做乜

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-2-21 15:04 發表

租金收入要交租,但租金支出無得扣稅,咁即喺你我務負擔一定重左,多幾多,自己計。
只要公司合作
租金是可以合法扣稅

點解唔細換大?而家利息咁低

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 15:39 發表

係咩,五萬只可以名門向山丶低層向北樓丶
不過如果你問米米,大坑根本冇特別,租黎都係嘥$,只係因為個卡屎地段貴,但入到屋丸又未必真係有卡屎咁先死,咁收咁貴做乜
class 這樣東西是值錢

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-2-21 03:40 PM 發表

點解唔細換大?而家利息咁低
幾呀OUT已經過左時候,而係應該為仔女準備丶如果兩老留港就賣巿區去郊區丶如果兩老移民就更加吾洗攪咁多野

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]