• 瀏覽: 17,134
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 chuckleberry 於 2021-2-21 02:52 PM 發表

你住緊城市花園894呎?
咁都算中產

回覆 引用 TOP

自己同屋企人享受下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-2-21 02:48 PM 發表

如果25-40係攻擊期,41-55係防守期,臨尾十年已經係收成期
你既仔女唔會因為你換大屋就唔獨立

佢地因為你地環境太好而獨立唔到你不是更悲哀嗎
好似幾有道理

我記得198x年當年我讀中學快要會考,我老豆日日同我講只會養到我讀完書。如果入到大學,就養到我大學畢業。之後我搵唔到食,只可以瞓街。

因為佢咁講,我先發奮努力讀書,入到大學。

多謝大家俾咁多意見,我唔一一回應,不過都補充幾句啦。
用詞盡量小心,希望唔好講錯嘢🙏🏻
有呢個概念係有一日坐喺阿女房同佢傾偈,講起就快讀完書,間房可以換闊啲嘅床,衣櫃又想大啲,反而書枱可以細啲或者唔要。。。所以忽發其想不如放租自住樓,希望佢同阿哥未成家立室前,一家四口開開心心一齊住多十年八年。聽到呢個消息反而個工人姐姐最雀躍,可以有自己廁所😂
尋晚打俾agent互相認識下,吹下水,發覺呢啲舊式大宅通常包埋車位,咁又ok喎。
自己只係中產,明白唔得勉強,只可以租到五萬尾六萬樓,不過都發覺有得揀吓。揀大坑因為我喺銅鑼灣工作,太太喺跑馬地。都考慮過銅鑼灣舊樓,不過覺得可能太嘈。
至於換樓,手上持有最大已係自住嗰層,換再大單位使費好大,亦有師兄分享,租貴樓其實係抵嘅。
財務狀況唔講太多,以免講錯嘢,不過退休應該ok嘅。
多謝大家熱烈意見🙏🏻

引用:
原帖由 明日純情的獅子 於 2021-2-21 01:54 PM 發表

如果唔關錢問題,我會搬去心儀既地方周圍住下,享受下。
佢去租大坑舊樓,根本冇大分別,只係地段高級少少(假設真係城市894)
係租就名門喇,不過吾止三萬?

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 02:57 PM 發表

好似幾有道理

我記得198x年當年我讀中學快要會考,我老豆日日同我講只會養到我讀完書。如果入到大學,就養到我大學畢業。之後我搵唔到食,只可以瞓街。

因為佢咁講,我先發奮努力讀書,入到大學。
你老豆好狠
C兄你8X會考,咁咪已經六呀OUT

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 02:54 PM 發表

租屋不會十年先俾一次agent fee卦。你租間屋俾人,可能每兩年就要換租客,衰起上來一年換一次。你租人間屋,可能業主賣樓要搬,或者人地加租你搬唔搬?
我都有樓收租, 不過未試過經agent出租

大屋苑, 室內企理, 冷氣新, 要出租話都冇咁快。 最快嗰次 ,收樓後兩小時內租出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:58 PM 發表

你老豆好狠
我初中時好鍾意玩運動, 想做職業運動員。 成績欠佳, 如果我老豆唔敢講, 我應該有排都唔醒。

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 03:01 PM 發表

我初中時好鍾意玩運動, 想做職業運動員。 成績欠佳, 如果我老豆唔敢講, 我應該有排都唔醒。
運動叻可以炒散做教練,生活可能更好,office工好少part time

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 03:03 PM 發表

運動叻可以炒散做教練,生活可能更好,office工好少part time
我唔係頂尖嗰啲, 就算做教練, 最多咪每月搵得幾萬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
租金收入要交租,但租金支出無得扣稅,咁即喺你我務負擔一定重左,多幾多,自己計。

仔女廿幾OUT都走快結婚喇或者去英國。
兩老吾係應該搵一個郊區穩居丶賣出港島樓,更好??
大坑都只係虛榮!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-21 02:58 PM 發表

你老豆好狠
C兄你8X會考,咁咪已經六呀OUT
91先會考,88,89老豆叫我努力。

回覆 引用 TOP

我都想放租,再租返大啲,
但又怕租霸,又怕整壞我間屋, 唔捨得, 自己比較鐘意新靜
唔放租又空左好蝕

引用:
原帖由 davepoh 於 20-2-2021 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
快d一開二啦!重租!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]