• 瀏覽: 17,926
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
如果唔關錢問題,我會搬去心儀既地方周圍住下,享受下。

熱賣及精選
想做就去做,又唔係拎錢去賭,人生有幾多年,咪享受咪他,但留意雙租,租金係計收入既,可能要交多啲稅

睇你點睇。如你接受到將來無收入時搬返細。去自 己單位住。咁就去碼。

如想永遠住大。就換樓吧。我估你應該供完舊樓。買間大些。應夠首期。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
50幾仲咁岸?
補錢租住大D又怕無錢退休,不如將d錢係大灣區供層別墅好過,到時退休咪有多d積蓄又有大屋住。
如果係王速就無計啦,去英國或加拿大偏遠地區住,一樣好平有間house . 只係通訊落後(2G) 同埋凍L到hihi .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-2-21 01:41 PM 發表

想做就做?哈!咁老咗點算?
人地用60歲去計,差唔多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
條數唔好計咁儘, 預多d 鬆動錢, 萬一賤人唔交租
唔會翹起你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 21:11 發表

年齡50
即是70後
連其中一個親戚搵6位數/月
都無一個供完實呎894單位
巳經算好好

俾租55000
應該是40千萬似上
應該不會2年搬一次!!

自住實呎894
應該都保守計16m似上
仲有錢過另一個
親戚港島寶x園細單位

大坑1200-1500呎
要(30000+25000)
55000租都幾貴下
應該市值都最小40m+
巳經超過一般中小企老闆和
高級公務員級數
另外,貴價樓幾實租金回報好低

不過,今次我贊成
人一世,物一世
住完高一級的樓

相信眼界都會開d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-21 11:34 AM 發表

你個女係池美麗要養佢一世?

你睇返自己自成家立室之後同父母住定你老婆會勸你搬出去二人世界或組織家庭?
你做仔嘅點做?
你果個仲要係女!如果嫁得出唔通接埋個女婿過黎一家親咩??
(所以我真係懷疑你做人家長未?係咪有個女)

如果係事實?
今日你人到50都仲未開二開三?
不如努力儲錢為退休打算

894實呎如果你供完? ...
咪係,白X痴,50歲咁快老人痴呆!個女跟佢一世?d仔女自己有自己打算啦!

回覆 引用 TOP

樓主50:仔大女大有貴樓未退休、我50、未婚冇樓只有少財、但可退休自在玩樂、誰較幸福?

儲多啲退休好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deepb 於 2021-2-21 13:56 發表

想做就去做,又唔係拎錢去賭,人生有幾多年,咪享受咪他,但留意雙租,租金係計收入既,可能要交多啲稅
只要公司合作
租金可以合法扣稅

回覆 引用 TOP

引用:

睇你本身收入和儲左幾多

回覆 引用 TOP

樓主,現實D 好,所謂力不到不為財。幾十歲人樓都未供完仲唸住一個蓋擒兩個煲……1500呎講真你真系無資格住,月租5萬,你層樓租3萬,供樓費用扣咗未?
差嚮管理費?我住咁1500呎,你知唔知由5月至10月1500呎冷氣電費幾多?

龍床不及狗竇,裝修下間屋執咁d嘢都可以好舒服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-2-21 02:09 PM 發表

樓主50:仔大女大有貴樓未退休、我50、未婚冇樓只有少財、但可退休自在玩樂、誰較幸福?
梗係樓主幸福,佢一家四口喎!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]