• 瀏覽: 17,893
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
熱賣及精選
換間house好過啦

如果已經有足夠錢作退休之用,咁住好d都應該嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-21 12:18 PM 發表

仔24,女20,考慮到有機會一齊住多十年八載,同埋佢哋房係細啲嘅。
唔喺度講幾開幾,呢度好多師兄好叻,唔班門弄斧,只可以講已安排十年後全部供完。
多謝師兄提點🙏🏻
每月補3萬,一年就補36萬,十年就補360萬。俾著係我,我就寧願俾畢錢個仔買層樓搬開住。

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
沒有列明收入、以及有否其他資產(股票/外匯/儲蓄),其實就算答到你但係都幾空泛。

但作為一個盡責父親的立場,一定係無時無刻也希望將最好嘅留比屋企人,所以想改善生活素質也無可厚非。

而同樣作為父親嘅我,亦只會得出一個結論:能力所及而又可惠及到至親,想做就去做。須知人生無常,下下不用想得太長遠嘅,只要唔需要降低現在生活質素,而又希望大家開開心心,just do it啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-21 12:18 PM 發表

仔24,女20,考慮到有機會一齊住多十年八載,同埋佢哋房係細啲嘅。
唔喺度講幾開幾,呢度好多師兄好叻,唔班門弄斧,只可以講已安排十年後全部供完。
多謝師兄提點🙏🏻
勁!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 01:17 PM 發表

每月補3萬,一年就補36萬,十年就補360萬。俾著係我,我就寧願俾畢錢個仔買層樓搬開住。
如果錢對樓主不是問題,360萬可能不是重點。

以租養租,可慳買賣費用如agent,stamp,裝修,其實雙租好明智! 唔好忘記, lump sum 越大租值回報越低, 租貴樓真係好著數的。

同意。所以我說俾著係我,因為我無錢。

回覆 引用 TOP

引用:

多謝師兄提點🙏🏻
似我,我大27細21。
大嘅住唔到2/3時間,細嘅住hall 一星期住一晚。
諗住仔女同住到30-34,有D脫離現實吧。

回覆 引用 TOP

轉按套現再買債基, 層樓租出去, 自己再租

回覆 引用 TOP

租樓傢俬電器並不是自己 這些配套也很重要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SherwoodForest 於 2021-2-21 10:07 AM 發表

人生去到半百了,想做就做啦,自己及家人開心就好!
想做就做?哈!咁老咗點算?

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?
非常好,如果換樓更好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-2-21 01:17 PM 發表

明智,正常係用仔女名再買多一間或兩間,可住可租,資產就這樣增值出來,老了仔女會感激您亦可安享晚年。
利申:我亦半百,剛失業,仔女比您的細,資產唔多幾層咁囉,現不用愁眉。

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 01:26 PM 發表

如果錢對樓主不是問題,360萬可能不是重點。

以租養租,可慳買賣費用如agent,stamp,裝修,其實雙租好明智! 唔好忘記, lump sum 越大租值回報越低, 租貴樓真係好著數的。
租間屋俾人,再租屋,都要俾agent fee. 所收租金也要納15%租。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]