• 瀏覽: 17,909
  • 回覆: 214
  • 追帖: 4
五十歲,兒女二十頭,自住港島實呎894。
趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
睇中大坑一仟二百至仟五呎,大概補二萬幾三萬內。
會唔會太唔踏實?還是趁仲有十年儲多啲錢退休?

熱賣及精選
人生去到半百了,想做就做啦,自己及家人開心就好!

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

趁仲有十年工作,想同屋企人住大啲,打算放租自住嗰層,大約放到三萬頭,用嚟補貼租住大單位。
租間屋出去,始終有一定風險

例如租霸,被人破壞,變豐宅之類

投資樓可能無問題,自住樓就自己諗

其實以這年紀,之前已經儲了不少錢,就好應該諗一下做自己想做之事,都大半世人都要享受一下,咪突然兩腳一伸,之前搵乜錢都冇用亦沒有做過自己想試想做之事了

各國QE無限印銀紙令貨幣持續貶值而令物業升值!
樓供應有限,越遲買越高價
如有100萬過幾年貶值30>50%>直到永遠
十年前樓100萬>升60>100>140%>直到永遠
租樓蝕租替業主供樓!買樓抗通脹/貶值及儲錢
供完自己仲有無時間享受?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davepoh 於 2021-2-20 09:11 PM 發表

你個女係池美麗要養佢一世?

你睇返自己自成家立室之後同父母住定你老婆會勸你搬出去二人世界或組織家庭?
你做仔嘅點做?
你果個仲要係女!如果嫁得出唔通接埋個女婿過黎一家親咩??
(所以我真係懷疑你做人家長未?係咪有個女)

如果係事實?
今日你人到50都仲未開二開三?
不如努力儲錢為退休打算

894實呎如果你供完?
儲多10年錢你又有多d多餘錢for退休!
到時個女嫁得出,你會諗點換細再套現就有可能

引用:

改善生活,追求更好生活,絕對支持

引用:

視乎你納稅去到幾多%。

回覆 引用 TOP

引用:

收入幾多唔知

其餘資產有幾多又唔知

其實好難畀到意見

引用:
原帖由 SherwoodForest 於 2021-2-21 10:07 AM 發表

人生去到半百了,想做就做啦,自己及家人開心就好!
就係咁諗🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-21 10:18 AM 發表

租間屋出去,始終有一定風險

例如租霸,被人破壞,變豐宅之類

投資樓可能無問題,自住樓就自己諗
收到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 omega2000 於 2021-2-21 10:22 AM 發表

其實以這年紀,之前已經儲了不少錢,就好應該諗一下做自己想做之事,都大半世人都要享受一下,咪突然兩腳一伸,之前搵乜錢都冇用亦沒有做過自己想試想做之事了
就係咁諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-21 11:34 AM 發表

你個女係池美麗要養佢一世?

你睇返自己自成家立室之後同父母住定你老婆會勸你搬出去二人世界或組織家庭?
你做仔嘅點做?
你果個仲要係女!如果嫁得出唔通接埋個女婿過黎一家親咩??
(所以我真係懷疑你做人家長未?係咪有個女)

如果係事實?
今日你人到50都仲未開二開三?
不如努力儲錢為退休打算

894實呎如果你供完? ...
仔24,女20,考慮到有機會一齊住多十年八載,同埋佢哋房係細啲嘅。
唔喺度講幾開幾,呢度好多師兄好叻,唔班門弄斧,只可以講已安排十年後全部供完。
多謝師兄提點🙏🏻

引用:
原帖由 車站花色婆仔 於 2021-2-21 11:34 AM 發表

改善生活,追求更好生活,絕對支持
係咁諗🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-21 11:58 AM 發表

收入幾多唔知

其餘資產有幾多又唔知

其實好難畀到意見
係嘅🙏🏻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]