• 瀏覽: 18,972
  • 回覆: 292
  • 追帖: 9
人口下降租金大跌剛需消失美債息急升明日大嶼土地供應大增

美債息急升到1.34里,美元跌左8%未來一年聯署局想唔加息都唔得,因為美債無人買,美元被拋售,美元大跌,通漲升溫,所以美國有好大壓力要加息減慢美元跌勢,美前財長薩默斯警告 料儲局明年就可能被迫加息。

無可否認,呢一兩年樓市大跌幾乎無機會,但樓市爽埋兩年,消耗完之前積落既需求就要面對現實了。

自住幾時都買得,但如果係第二間就要諗清楚了,樓市已經兩年無升,加息升溫,人口下降引致租金下跌,已經唔係一個好投資了。

美長債殖利率勁揚 華爾街:1.5%將是影響股市的關鍵

https://www.google.com.hk/amp/s/amp-news.cnyes.com/news/id/4567407

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-20 04:39 PM 發表

美長債殖利率勁揚 華爾街:1.5%將是影響股市的關鍵

https://www.google.com.hk/amp/s/amp-news.cnyes.com/news/id/4567407
未來1,2年必定要加息了,加埋供需逆轉,仲唱好樓市個啲唔知咩心態,仲唱放水就肯定升,喂,香港樓已經兩年無升啦,乜呢兩年無放水咩?

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-20 04:14 PM 發表

人口下降租金大跌剛需消失美債息急升明日大嶼土地供應大增

美債息急升到1.34里,美元跌左8%未來一年聯署局想唔加息都唔得,因為美債無人買,美元被拋售,美元大跌,通漲升溫,歐元取代美元成最大儲備貨幣,所以美國有好大壓力要加息減慢美元跌勢,美前財長薩默斯警告 料儲局明年就可能被迫加息。

無可否認,呢一兩年樓市大跌幾乎無機會,但樓市爽埋兩年,消耗完之前積落既需求就要面對現實了。

自住幾時都買得,但 ...
股樓都冇咩運行 一早講左利率係大市指標
經濟復甦 黎緊加息機會大

2013、14年本應開始加息周期,但有歐豬4個幫手,唔需要咁快加息,都可以令美匯指數升,抗通脹!

今次應該無咁好彩,又QE、又唔加息都可以令美匯指數升,去抗通脹

附件

1.jpg(16.97 KB)

2021-2-20 04:55 PM

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-20 04:43 PM 發表

股樓都冇咩運行 一早講左利率係大市指標
經濟復甦 黎緊加息機會大
美元兌全球貨幣已經跌左8%,美元大跌,美債更少人買,
睇圖

國外投資者,國外央行等由34%跌到得返26%全世界都拋售緊美債。
依家美債已經美元危機唔係危言聳聽,

樓最多玩多一兩年,就會開始跌。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-20 04:43 PM 發表

未來1,2年必定要加息了,加埋供需逆轉,仲唱好樓市個啲唔知咩心態,仲唱放水就肯定升,喂,香港樓已經兩年無升啦,乜呢兩年無放水咩?
香港樓價本身已經存在好大泡沫
呢個價位仲接火棒唔知唸咩

一句話香港唔夠樓住 剛性需求就話樓價升
但有留意過既應該都留意到大部份香港既住宅入面係冇人住 黎黎去去都係果班炒家

一個將軍澳500幾呎單位都要900萬 難道10年後去到要半億先買到?我唸買股都唔會係高位買掛?

Time will tell.

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-20 04:57 PM 發表

香港樓價本身已經存在好大泡沫
呢個價位仲接火棒唔知唸咩

一句話香港唔夠樓住 剛性需求就話樓價升
但有留意過既應該都留意到大部份香港既住宅入面係冇人住 黎黎去去都係果班炒家

一個將軍澳500幾呎單位都要900萬 難道10年後去到要半億先買到?我唸買股都唔會係高位買掛?

Time will tell.
香港空置物業大概四萬幾個,依家人口下跌只會愈黎愈高。

引用:
唔覺唔覺美元已經比歐元取代左最大儲備貨幣地位
你有無Source?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-2-20 04:55 PM 發表

2013、14年本應開始加息周期,但有歐豬4個幫手,唔需要咁快加息,都可以令美匯指數升,抗通脹!

今次應該無咁好彩,又QE、又唔加息都可以令美匯指數升,去抗通脹
美元跌唔係最大問題,最大問題係美債,美債無人買一係加息,一係聯署局食曬,聯署局食曬美元跌得更勁,惡性循環,美債被拋售,息率必定急升。

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-2-20 05:02 PM 發表

你有無Source?
sorry我錯,係歐元超越美元成最大支付價幣,https://wap.eastmoney.com/a/202011211709481516.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-20 04:59 PM 發表

我經過一些入伙半年至1年的半新盤,晚上差不多有4成係無著燈,就算唔係全部人在家,我估計有3成是投資者放租,而疫情讓大量租盤需求收縮,加上新盤入伙陸續有來,如果回報低,投資者也不會入市,真正的剛需其實已經沒有了,空置數字應該比已知數字高

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-20 05:05 PM 發表

美元跌唔係最大問題,最大問題係美債,美債無人買一係加息,一係聯署局食曬,聯署局食曬美元跌得更勁,惡性循環,美債被拋售,息率必定急升。
抗通脹係重要任務,要息率升得慢,都唔易做,上次有歐豬4國幫手,資金走去美元避險
今次要美元升又唔使點加息,難!加息預期快,影響美股、美債
特x普的25%中國貨品入口稅可能會有變化,可以減低些小通脹壓力

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-20 04:59 PM 發表

連無限QE 減息都推唔郁而家既樓價
租金下跌 樓價最後都會跟住跌 只係時間問題
而家其實好多都係賣家托價
其實望下好多盤都係放左好耐都冇人承接
租市更慘 放租一年都租唔出
租金回報得果2%
市場投資者自然會係市場搵更高回報既資產

所有儲備貨幣必然有收皮既一日
但前題係有更加合適既代替品出現

美元霸權基礎係石油 (能源), 武力同生產力
歐洲區又提供到d乜?
上次利比亞改用歐元結算加上推非洲貨幣即刻比老美打