• 瀏覽: 51,339
  • 回覆: 917
  • 追帖: 12
阻人發達

回覆 引用 TOP

抽左既唔想你講負面野影響隻股,所以狂比豬豬

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-2-20 06:47 AM 發表

抽左既唔想你講負面野影響隻股,所以狂比豬豬
ching 你好早唔係抽阻應該唔想更多人抽好咩?講負面野應該對於抽左既人係好事呀

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:05 AM 發表

心灰意冷了

我在這裏是想見到有戰友評論下每隻新股 但我真的好少見到有質素的回復 當然有幾個師兄我也一直跟他們學習 一直也好感激他們

有時候有些人都只是分享youtube / 雪球文章 但我見不到有消化過同加入自己既見解既post...我係咁睇只係見個個只係話抽左幾多 感謝xxx師兄等等

我覺得賽生唔好 點解唔可以問人點解要抽呢?我也覺得心灰意冷了 上來只係為左知道幾時招股

我自己都留意左好 ...
Jack 師兄,其實你有做功課已經好好,每隻新股都總有人支持同唔支持,我哋只需要分析,又唔係fans 大會,只要對自己負責任就得,其他野唔需要理佢,共勉之

回覆 引用 TOP

Jack兄唔洗咁怒氣
市旺就會多人盲睇好,呢個係永恆不變既道理黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:05 AM 發表

心灰意冷了

我在這裏是想見到有戰友評論下每隻新股 但我真的好少見到有質素的回復 當然有幾個師兄我也一直跟他們學習 一直也好感激他們

有時候有些人都只是分享youtube / 雪球文章 但我見不到有消化過同加入自己既見解既post...我係咁睇只係見個個只係話抽左幾多 感謝xxx師兄等等

我覺得賽生唔好 點解唔可以問人點解要抽呢?我也覺得心灰意冷了 上來只係為左知道幾時招股

多謝蟹兄!

支持警察嚴正執法!

回覆 引用 TOP

我都有留意
香港人咁上下
反而係牛牛識既內地人 佢地有深度點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-20 04:27 AM 發表

支持。我行吾素。
一早做緊,繼續9 up 當被笠。
我每個帖都會有藍色豬豬,大家都會小9我。
但只要自己有得著及荷苞有進漲就可以了。心情一樣都係咁開心快樂。
網上世界時真時假咪幾好玩。

引用:

心灰意冷了

我都覺得今次呢次新股熱炒供求,快手之後,新年前最後一隻,新年後第一隻都會大升都正常,因為食尾糊同頭啖湯,同埋市場啲錢太多,升一兩倍都唔奇。但係呢隻唔係呢一類喎,咁梗係要睇基本因素啦!師兄分析得唔錯,朋友問我抽唔抽,我都覺得基石一般啫,估計升值潛力有限,同埋依家又難抽,無謂嘥手續費啦

回覆 引用 TOP

on9

回覆 引用 TOP

依個post係我暫時在香討睇既少數認真post。

借post問一問,唔知樓主有無留意恆大(708),想睇下你地有咩睇法。有啲人不斷踩。明白一架車都未賣,就升到咁,係有啲誇張。但有tesla and 比亞迪既經驗,要等到賣車先來買依隻股票,仲可以低位買到?啲人唔係成日話股市行先架咩,投資依類既股票,就係睇好佢將來前景,但好多人就只係串買左既人及串708依隻股票、串佢根本無車賣、話係一個騙局。當然,我無買過恆大系既股票,亦無去研究佢公司背景係咪老千股,只係見人不斷踩,所以認真想問問

回覆 引用 TOP

版主冇say no, 請繼續暢所欲言

回覆 引用 TOP

月光 有人撈起 有人瞧不起

新股唔係隻隻掂, 以前中過唔少伏, 所以要小心選擇, 以前遠古年代, 有幾位大能, 近則能者四起, 多D參考佢地意見配合自己思考, 控制注碼就OK了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 csysimon 於 2021-2-20 02:46 AM 發表

我個人覺得大V文章不值一看,我唔覺得post 大V文章出黎有乜用,你話post下偉哥,larry,紅猴浩德都ok,

post下分析員報告先有用,榮昌上市前有大行出文唱好佢呢d先有用

果d站在西上的人當笑話睇算了
呢度d 人反,因為佢地以為偉哥谷踢左蟹皇🤣

利申先: 我系 新手廢老
追post最主要目的系睇蟹師兄 o師兄 風師兄.....
🤣🤣🤣

其實討論區入面好多會員都系普通市民
現時大部份優質新股都系內地股票
香港人接觸有限
而且有幾多個 會睇份招股書
好難會有咩資料可以分享
所以你想討論 問隻新股優點缺點
真系好難可以討論到咩

好啦 有幾位從事相關行業嘅 師兄分享資訊
又要有啲自私精 有目的咁話佢地
跌又話累人輸錢
升又話 人地太高調啦