• 瀏覽: 51,336
  • 回覆: 917
  • 追帖: 12
心灰意冷了 想不到原來唔可以唱淡

我在這裏是想見到有戰友評論下每隻新股 有幾個師兄我也一直跟他們學習 一直也好感激他們

你唔明點解咁多人唱淡?你當然唔明 你明就不會抽 但拜託唔好講到我哋特登唱淡 我都希望有聲音同我講賽生唔係我哋講到咁衰 但你黑名單晒好多人 你有咩居心 大家心照吧

你分享youtube / 雪球文章 無問題 大家有權選擇睇唔睇 但我見不到有消化過同加入自己既見解既post...我係咁睇只係見個個只係話抽左幾多 感謝xxx師兄等等 相信好多師兄都唔係為咗睇呢d回覆...

我覺得賽生唔好 點解唔可以問人點解要抽呢?討論區只容許有一個聲音?
唔係要大家互相學習咩?

我自己都留意左好耐 其實好多人都冇講點解佢要抽 我想要嘅答案從來都好少喺呢個區搵到 之前的快手根本也不需要問了 心通一早計了目標價21$ 暗盤20$追 21.5$ ao放

等我講吓我對呢隻野初步既了解

呢隻野我一直唔睇好 所以我問大家點解要抽

依隻野係用咗少少時間就見到好似先聲2.0

呢隻野有幾樣野唔好
1. 基石好普通
2. 2020有好多負債
3. 過分倚賴日達仙 (有人覺得覺得佢係好)
4. 有負面新聞 Eg 違規 (同先聲一樣)
5. 曾係美國退市 (同先聲一樣)
6. Ceo 曾做過先聲副ceo (極度擔心管理層都係個班人)

好既係:
1. 基石佔比重
2. 毛利高
3. 獅子開孖 (我只會做參考)
4. 大摩做保薦人 (其實先聲都係)
5. 手數少 夠細隻
6. 定價算平 比估值 有水位
7. 在研產品有三隻去到第三個stage

可能有啲人會話新股炒供求
你可能係岩 但呢樣睇倍數既野 我大學時候先會咁做
我見有唔少人話個個隻隻都狗衝 我覺得同賭錢沒分別 你中意買大細 博佢鋪鋪開大 ok 投資都係對自己負責任 錢係你的

我自己一直有個表去對每一隻新股計分 全部都係一直得返來既經驗包括失敗無抽既原因 點解要暗盤追等等 呢個先係大家應該討論嘅地方

估票本身就是財鋸

回覆 引用 TOP

呢區好似只可唱好,不可睇淡。
唱淡會有人不禮貌對待,當你無錢抽,搞破壞
好難唔令人想像持相反意見睇淡係咪會損害經紀行利益

引用:
原帖由 tuenmunbbj 於 2021-2-20 02:34 AM 發表

呢區好似只可唱好,不可睇淡。
唱淡會有人不禮貌對待,當你無錢抽黃絲
我真的好失望 我還易為這裡是一個討論區
股票從來都有人睇好有人唔睇好
自從呢排市旺 越嚟越多新手 講真我係歡迎新手既 但我成日只係見到 感謝xxx 我上來不是睇大家說感謝....
坦白說有幾位師兄我也好感謝 因為我的相熟朋友知的消息有限 我真係非常感謝 佢哋既獨家消息 方便提早準備

當然有些系列的人係長期唱淡的 但我現在當他們係唱反調 哈

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:05 AM 發表

To某師兄 我比面你就不開你名了

至少我都想見到有人評論下每隻新股 但我真的好少見到有質素的post

大部分人都是分享youtube / 雪球文章 分享沒有問題 但我見不到有好多人有消化過同加入自己既見解 個個只係話抽左幾多

我覺得賽生唔好 點解唔可以問人點解要抽呢?我也覺得心灰意冷了 上來只係為左知道幾時招股

我自己都留意左好耐 其實好多人都冇講點解佢要抽 我想要嘅答案從來都好少 ...
我個人覺得大V文章不值一看,我唔覺得post 大V文章出黎有乜用,你話post下偉哥,larry,紅猴浩德都ok,

post下分析員報告先有用,榮昌上市前有大行出文唱好佢呢d先有用

果d站在西上的人當笑話睇算了

熱流炒名人系列炒埋堆北水股神,股漂從中取利己非實則投資。

引用:
原帖由 csysimon 於 2021-2-20 02:46 AM 發表

我個人覺得大V文章不值一看,我唔覺得post 大V文章出黎有乜用,你話post下偉哥,larry,紅猴浩德都ok,

post下分析員報告先有用,榮昌上市前有大行出文唱好佢呢d先有用

師兄識貨 larry 我都有睇
個人近排喜歡sun channel 有時啲嘉賓嘅又講得幾好

大v也只是得某幾個好 但他們有利益衝突的

試望返再好股票一潭死水無人問津。唯中國人似賭如常。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-20 02:48 AM 發表

熱流炒名人系列炒埋堆北水股神,股漂從中取利己非實則投資。
現在呢個市的確係咁 一個消息就可以令隻股票幾分鐘內就上升5-10%..今日小米就是一個例子 美股更加敏銳

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:52 AM 發表

現在呢個市的確係咁 一個消息就可以令隻股票幾分鐘內就上升5-10%..今日小米就是一個例子 美股更加敏銳
言之有理,理性唔在對錯,在於時勢做世。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 csysimon 於 2021-2-20 02:46 AM 發表

其實我2019年有睇 基於我嘅好奇心 睇睇睇睇下發覺佢哋沒咩用 有嘢好就係佢會綜合晒重點 我就可以分析快d 唔使打開招股書睇咁多

我返起尋日有個大v 連6127回撥也搞錯了 左抄右抄
根本沒fact check過..

幾萬億市值都歸邊非常唔正常現象

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:50 AM 發表

師兄識貨 larry 我都有睇
個人近排喜歡sun channel 有時啲嘉賓嘅又講得幾好

大v也只是得某幾個好 但他們有利益衝突的
講真,去呢到,我淨係想知幾時招股而巳

即係好多人小林森池害人
有D人會將佢D分析引用去其它股到
但有D人一味話佢害人

引用:
原帖由 csysimon 於 2021-2-20 02:57 AM 發表

講真,去呢到,我淨係想知幾時招股而巳

即係好多人小林森池害人
有D人會將佢D分析引用去其它股到
但有D人一味話佢害人
英雄所見略同 所以我真係好愛 呢度某三位師兄
當然有幾位經常同我討論嘅事我都好開心識到佢哋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-2-20 02:55 AM 發表

其實我2019年有睇 基於我嘅好奇心 睇睇睇睇下發覺佢哋沒咩用 有嘢好就係佢會綜合晒重點 我就可以分析快d 唔使打開招股書睇咁多

我返起尋日有個大v 連6127回撥也搞錯了 左抄右抄
根本沒fact check過..
我有個朋友成日話要做HW,睇下隻股得唔得
成日POST D 大V文章比我

我叫佢唔好發比我
我叫佢小D睇,無乜用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]