• 瀏覽: 1,488
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
如A 君同B 君夾份開公司
A 君70%,                         B 君30%
大家投放資金7,3比例
B 君全資出錢買了一台機器,eg10元,後來機器二手6元賣出,咁B 君應可分得幾多?

熱賣及精選
1.8吧

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-2-18 11:21 PM 發表

1.8吧
1.8?唔太明

回覆 引用 TOP

講明合資,買機器,如果相方都同意,B應該同公司 claim 返10x70%⋯⋯你唔 claim⋯⋯
咁機器係公司,賣出去6蚊,7,3,B可以分6x30%=1.8😂

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-2-18 11:59 PM 發表

講明合資,買機器,如果相方都同意,B應該同公司 claim 返10x70%⋯⋯你唔 claim⋯⋯
咁機器係公司,賣出去6蚊,7,3,B可以分6x30%=1.8😂
明白,但當初部機全資由B 比錢買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montue 於 2021-2-18 09:33 PM 發表

A 君70%,                         B 君30%
大家投放資金7,3比例
B 君全資出錢買了一台機器,eg10元,後來機器二手6元賣出,咁B 君應可分得幾多?
讀過會計就唔會問呢 d 問題。
所以創業前最好讀番 d 基本會計課程。
另外,正常同人夾份做生意,一定是搞有限公司。
出資做股東是一回事,運作上的話事人是另一回事。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2021-2-19 08:43 AM 發表

讀過會計就唔會問呢 d 問題。
所以創業前最好讀番 d 基本會計課程。
另外,正常同人夾份做生意,一定是搞有限公司。
出資做股東是一回事,運作上的話事人是另一回事。
你講得啱!因為做生意既人同讀會計既人完全係兩類人

引用:
原帖由 montue 於 2021-2-18 09:33 PM 發表

大家投放資金7,3比例
我覺得點分錢都唔係重點,最大問題點解B會全資買?因為A同B習慣呢個做法

假設日後B又全資,$10來$12走,大家事後分紅

但如果再有一次,$10來$2走,B見入錯貨,再同公司即A君分$10的錢,咁你係A君,你會OK嗎?除非事前大家知道入貨、入幾錢貨、賣幾錢,不然一定有一次傾唔掂,輸打WIN要

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-2-19 03:38 PM 發表

我覺得點分錢都唔係重點,最大問題點解B會全資買?因為A同B習慣呢個做法

假設日後B又全資,$10來$12走,大家事後分紅

但如果再有一次,$10來$2走,B見入錯貨,再同公司即A君分$10的錢,咁你係A君,你會OK嗎?除非事前大家知道入貨、入幾錢貨、賣幾錢,不然一定有一次傾唔掂,輸打WIN要
應該咁講,該機器唔係貨,係屬公司資產,用來做陳列示範,但後來無用賣出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montue 於 2021-2-19 08:51 AM 發表

你講得啱!因為做生意既人同讀會計既人完全係兩類人
咁你有無係咁咦讀過一 d 坊間 MBA (簡介)書呀?
讀過的話,都知一些基本會計啦。
你估有邊個上市公司老闆真係唔識睇會計報表呢?
真係唔識都唔會搞上市啦!
老闆讀過會計的話,至少唔會俾會計搵笨,穿櫃桶底都唔知。
仲有呢,如果讀過會計,就知你描述的處理金錢方式是不符合會計做法的。

回覆 引用 TOP

本人热爱旅游,打篮球,乒乓球,各类运动,更爱祖国嘅繁荣昌盛。有感兴趣嘅可以加好友。
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]