• 瀏覽: 16,387
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
自從由租大西北搬到地鐵上蓋半新樓的2房租盤, 月租金都唔使2皮, 一年都只係20零萬,無壓力!

慳返的首期雜費,真係唔識計可以賺多幾多機會成本唔好誤會,我唔係唱淡樓市,長遠亦覺得係升,但香港樓市升幅短期上跑輸投資回報好多係不爭的事實,咪等投資環境轉變 先買樓,大家同意嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 最緊要有女 於 2021-2-16 05:53 PM 發表

好奇一問,咁你點解上地產版?
唔買住唔代表唔需要留意嘛

回覆 引用 TOP

個個人經濟狀況唔同,好難咁講

引用:
原帖由 最緊要有女 於 2021-2-16 05:53 PM 發表

好奇一問,咁你點解上地產版?
重點係,兩年幾前出Post被人圍插,而家咪update 下過得好好,證明當初的選擇係I 岩。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27793524&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 事頭 於 2021-2-16 05:55 PM 發表

個個人經濟狀況唔同,好難咁講
我同意, 所以我以前唔明點解地產版一聽到話人租樓就話幫業主供樓又乜又物,根本係各取所需,所以我先分享下覺得租樓幾好。

唔買樓, 去租樓, 1年租金支出20萬

我唔貪心, 只係想拎番買樓既回報率, 有邊隻股票或其他投資 可以1年內用買樓首期約70萬, 可以穩賺40萬? (租金20萬 )+ (樓宇升值約5% 30萬) 再減按揭利息支出約10萬 (20萬)

如果有,  我都想知咩投資可以咁好搵及穩賺 

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-2-16 06:01 PM 發表

我同意, 所以我以前唔明點解地產版一聽到話人租樓就話幫業主供樓又乜又物,根本係各取所需,所以我先分享下覺得租樓幾好。
上年我先吊九我朋友唔入市,但佢話驚失業,買既會清袋,租既可以慢慢比

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-2-16 06:01 PM 發表

唔買樓, 去租樓, 1年租金支出20萬

我唔貪心, 只係想拎番買樓既回報率, 有邊隻股票或其他投資 可以1年內用買樓首期約70萬, 可以穩賺40萬? (租金20萬 )+ (樓宇升值約5% 30萬) 再減按揭利息支出約10萬 (20萬)

如果有,  我都想知咩投資可以咁好搵及穩賺 
即係咁講,當下呢個股市,賺40萬?咩一年內? 一日都有....

引用:
原帖由 事頭 於 2021-2-16 06:02 PM 發表

上年我先吊九我朋友唔入市,但佢話驚失業,買既會清袋,租既可以慢慢比
如果收入唔多又驚失業,買唔到就好難買,又唔係好識投資其他野,咁買到我都建議佢買。 所以就係每個人的情況都唔同。

引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-2-16 06:06 PM 發表

如果收入唔多又驚失業,買唔到就好難買,又唔係好識投資其他野,咁買到我都建議佢買。 所以就係每個人的情況都唔同。
就係驚冇錢供

引用:
原帖由 事頭 於 2021-2-16 06:07 PM 發表

就係驚冇錢供
點都要留返1-2年供款c錢,就算無,問到人借都ok

引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-2-16 06:10 PM 發表

點都要留返1-2年供款c錢,就算無,問到人借都ok
就係佢買樓會清袋,所以冇買。借?你借比佢?

引用:
原帖由 事頭 於 2021-2-16 06:11 PM 發表

就係佢買樓會清袋,所以冇買。借?你借比佢?
如果有熟朋友有錢銀問題我一定借,我都夾埋借左幾十個比朋友

引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-2-16 06:12 PM 發表

如果有熟朋友有錢銀問題我一定借,我都夾埋借左幾十個比朋友
祝你好運

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]