• 瀏覽: 5,089
  • 回覆: 46
  • 追帖: 2
開始減價

發展商知道出事?

https://ps.hket.com/article/2878441/馬頭角現樓盤津匯6伙2房餘貨劃一減至1000萬元?mtc=60037

在「林鄭PLAN」下,樓價1,000萬元或以下的單位可承造8成按揭。馬頭角現樓盤津匯將6伙2房餘貨減至1,000萬元,可受惠於「林鄭PLAN」。

津匯更改3張價單,將20至23樓及25至26樓A室劃一減至1,000萬元,單位實用面積531平方呎,呎價18,832元。事實上,津匯已多次減價,以20樓A室為例,2018年8月最初定價1,389.1萬元,定價累減4次,共減價389.1萬元。

熱賣及精選
引用:
原帖由 edwwin 於 2021-2-16 02:31 PM 發表

開始減價

發展商知道出事?

https://ps.hket.com/article/2878441/馬頭角現樓盤津匯6伙2房餘貨劃一減至1000萬元?mtc=60037
定價減
但折扣率係咪都減左?

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-2-16 14:31 發表

開始減價

發展商知道出事?

哇 有無搞錯 咁之前買左既業主點算? 新樓都劈3百幾萬

1000萬+的樓有30%溢價
可能市建局有份,做唔到30%回佣,要減價曝光
呢個係一個例子樓價過高約30%
深圳的指導價7成都唔係無道理的  

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-2-16 15:40 發表

1000萬+的樓有30%溢價
可能市建局有份,做唔到30%回佣,要減價曝光
呢個係一個例子樓價過高約30%
深圳的指導價7成都唔係無道理的  
30%溢價係同咩比? 不過我相信發展商減30%都有錢賺, 係早買左班業主無端百事坐艇

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-16 06:35 PM 發表

30%溢價係同咩比? 不過我相信發展商減30%都有錢賺, 係早買左班業主無端百事坐艇
質素差,20-30 分

https://hk.appledaily.com/finance/20180531/IUADTVJJEGWKA22M3BBZ26EH5A/

【低分巧驚驚】津匯交樓分數新低 項目錄首宗撻定蝕32萬

寶聲集團、其士集團(025)及市建局合作發展的馬頭角單幢樓津匯最近入伙,資深驗樓師詹濟南驗收4個單位,4個單位都錄得評分新低,僅20多至30多分,是驗樓以來極低分樓盤之一。驗樓片本周初傳遍網絡,樓盤本周中錄得首宗撻定個案,為開放式單位,買家損失約32萬元。

資深驗樓師詹濟南最近驗收津匯的片段出街,交樓質素差劣,他向本報記者表示,驗收項目4個單位,評分僅得20多至30多分,屬於不合格,其中一個200多方呎的劏房,一般半小時可檢完,但該單位花約1個半小時,因多項交樓工種都出現問題,其中洗衣機去水喉漏水,廚櫃櫃門鬆脫。多個單位驗樓片段於本周初廣傳於各大媒體及網絡。而項目成交紀錄冊更新撻定紀錄為本周三(30日)。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-16 02:51 PM 發表

哇 有無搞錯 咁之前買左既業主點算? 新樓都劈3百幾萬
沙中線概念炒唔起,溢價太高

土瓜灣傲形已經蝕

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28841400&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-16 06:35 PM 發表

尋日先aa又話買樓必賺?

引用:

同自己比,佢個價係同 林鄭plan 掛鈎

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-2-16 19:07 發表

同自己比,佢個價係同 林鄭plan 掛鈎
想當日, 林鄭plan一出, 以汪汪為首既aa話所有600萬會變800萬, 800萬會變一千萬, 今日事實係, 千幾萬變1000萬, 1000萬變800萬, 800萬變600萬, 向下劈

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-16 07:10 PM 發表

想當日, 林鄭plan一出, 以汪汪為首既aa話所有600萬會變800萬, 800萬會變一千萬, 今日事實係, 千幾萬變1000萬, 1000萬變800萬, 800萬變600萬, 向下劈
反映真實的市場購買力
個人入息中位數係19K
就算有500K首期,19K人工大約借到2M,兩公婆38K的話都係借到4M
買唔到5M樓

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-2-16 07:19 PM 發表

反映真實的市場購買力
個人入息中位數係19K
就算有500K首期,19K人工大約借到2M,兩公婆38K的話都係借到4M
買唔到5M樓
尼個值得買入?

@jon_jon

津匯今年好多一手夠三年Ssd  好想睇吓第一間賣出嚟係咩價位

引用:
原帖由 多年後回歸的人 於 2021-2-16 10:52 PM 發表

津匯今年好多一手夠三年Ssd  好想睇吓第一間賣出嚟係咩價位
造下勢都要

呢個盤我都有留意
建築質素一般, 市容一般
主要賣點係交通方便, 一分鐘唔駛到土瓜灣站, 一分鐘步程內大量巴士站 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]