• 瀏覽: 16,733
  • 回覆: 196
  • 追帖: 5
註1: 以下故事,大家當笑話聽下就算了
註2: 呢個post引左唔少連篇野寫乜都未搞清楚,或根本乜都唔識又係到扮勁既友仔出來派膠

假如地球上某處有一個現樓貨尾,比同區同類單位呎價貴3成左右,竟然一直都有成交
買得幾千萬樓既客唔會係傻仔,係超貴呎價下有乜吸引佢地買?

睇到報紙報導有成交,唔知情又扮叻既人就會話:「搵人做枚」「人頭來」「假成交」「左手交右手」
但知道乜事既對以上說法,絕對是嗤之以鼻

原來樓價中有3成是佣金,無錯,係3成樓價咁誇張
你可能睇到呢到,第一時間諗:「嘩,個AA咪好肥,一單成千萬佣金?」

但會唔會實際操作係:樓價的2X%(即係30%佣金的絕大部分)經地產,成交後交返比個買家做「回贈」

首先,成交紀錄單位合約價無參考價值,無人知買家實際拎左3成佣金中幾多做「回贈」,只係得個買家同地產知
新樓賣到個價幾高,銀行批會都會估足價,個客照「合約價」去銀行借足,算唔算呃按揭?

田土廳登記顯示成交紀錄靚仔,賣出高價。雖然要拎3成出來比佣金,但7折後都係賣出好價,本來個合約價係拉高左3成
有無手尾?「回贈」係地產跟買家之間雙方協議無權干涉,比幾多佣金是「商業決定」亦無需交代

當個客「回贈」拎到盡,成交後透過地產實現「回水套現」現金千萬
促成交易既地產雖則「回到爆」比個客,但應該有幾十萬剩,OK啦,本來個3成佣金就「不是為AA而設」

那這結果,是不是三贏?

呢類情況都唔係一個半個貨尾盤係咁
(其他盤無咁誇張,但8-1X%都有唔少,30%應該是史上最高)

咁唔透明既一手樓價問題,都一直存在於地球上
呢個「故事」幾有趣,當笑話聽下
反正就是這樣「公平,公正,公開」

熱賣及精選
引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-2-13 10:42 AM 發表

假如實際操作係經地產將"大部份"比個買家做"回贈"

首先成交紀錄已得啖笑, 根本唔可信
亦無人知道個買家拎左幾多"回贈", 單位實際價錢, 只係得個買家同地產知...

個客可以照"合約價"銀行上足會, 算唔算呃按揭?

成交紀錄見到靚靚仔仔, 賣左3萬幾蚊呎
發展商可以話呢D係地產跟買家之間的協議, 唔關佢地事

是不是三贏?

...
邊個樓盤?

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-2-13 10:42 AM 發表

亦無人知道個買家拎左幾多"回贈", 單位實際價錢, 只係得個買家同地產知...

是不是三贏?

...
新地白石角雲匯仲誇張

https://www.hk01.com/01偵查/323458/一手樓招標-發展商高額回贈吸客-揭合約成交價-發水-逾三成

【一手樓招標】發展商高額回贈吸客 揭合約成交價「發水」逾三成

雲滙共六招回贈吸客 總和高達樓價25%

三個一手樓盤中,「雲滙」提供的現金回贈種類最多,一共六項;其中一項回贈的幅度最高可達樓價24%,屬三個新盤中最高。除了印花稅及會員回贈外,單位實用面積少於1,000呎、買方近親在同一樓盤買樓,甚至付清尾數都有回贈,而提前付清尾數可享額外回贈。

記者分析共126個,在4月12日至4月30日期內簽訂臨約的雲匯一期及二期單位,當中125個均享全部六項現金回贈。雖然「提前付清樓價現金回贈」因未列明幅度而無法計算,不過其餘五項現金回贈幅度相加,已高達合約成交價的25%(28個單位)及20%(97個單位)。

買家1264萬購雲滙單位 成交紀錄冊寫1685萬

以「雲滙」第11座16樓A3單位為例,合約成交價為1,685萬元,如扣減發展商提供高達25%的現金回贈(約421萬元),買家實付價錢1,264萬元;按實用面積790呎計算,單位呎價即時由21,333元變成16,000元。換言之,合約成交價較實付價大幅「發水」33%。

不過,發展商按法例公開的「成交紀錄冊」,就只列出「發水」後的合約成交價1,685萬元。準買家及公眾,很可能誤會合約成交價,就等於買家實付價錢。

此外,根據發展商最近上載的招標文件,列明部分現金回贈「直接用於支付部份樓價餘額」。以上述「雲滙」單位為例,即雖然合約成交價是1,685萬元,但買家根本毋須支付全數,而是僅需支付扣減回贈後的餘額。

引用:

是不是三贏?

...
大埔天鑽?
大埔海日灣?
屯門掃管芴君瓏灣?

引用:

發展商可以話"回贈"呢D係地產跟買家之間協議
完全唔關佢地事:smile_ ...
24%甘夸張,邊個盤呀?

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-2-13 10:46 發表

新地白石角雲匯仲誇張

https://www.hk01.com/01偵查/323458/一手樓招標-發展商高額回贈吸客-揭合約成交價-發水-逾三成 ...
呢D起碼合約上都有寫清楚, 銀行計按揭時會扣返呢D回贈
只不過上網睇"成交紀錄", 就睇唔到...

但佣金回贈呢D, 真係完全無人知

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-2-13 10:53 AM 發表

估下
一系白石角,一系啟德,二選一

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-2-13 11:03 AM 發表

更正,剛查返是30%佣金,不是24%
30%

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-2-13 10:55 AM 發表

一系白石角,一系啟德,二選一
白石角雲匯?
白石角海日灣?
啟德嘉峰匯?

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-2-13 11:20 AM 發表

睇清楚標題及內文
即係邊度?開估

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-2-13 11:21 AM 發表

即係邊度?開估
呃按揭,呃買家,一定要推爆佢,政府要做嘢!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]