• 瀏覽: 3,265
  • 回覆: 74
年輕人,儲蓄有限,就算大學專科畢業,好多都係得萬零人工,莫論讀緊書.
無父無母,要自己生活,就要自己租劏房,同時因為生天病,一世無可能結婚,即係要獨力生存.
以我所知,劏房最平去到三千幾都有,特登簡元朗區/北區/離島都唔係問題,但都唔係穩定居所,月月都要諗定約滿下步點算,日日提心吊膽.
其實有幾多人係過緊呢樣日子?點樣應對?驚唔驚搵唔到平盤?

熱賣及精選
申請公屋囉,政府資助一世,幾好!

YYY
又無父無母又大學畢業搵得萬幾又先天病,
咁既天選之人,梗係住劏房申請公屋。

另一條出路係住劏房搵三萬幾都買到私樓既。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkfh0050 於 2021-2-4 12:24 AM 發表

年輕人,儲蓄有限,就算大學專科畢業,好多都係得萬零人工,莫論讀緊書.
無父無母,要自己生活,就要自己租劏房,同時因為生天病,一世無可能結婚,即係要獨力生存.
以我所知,劏房最平去到三千幾都有,特登簡元朗區/北區/離島都唔係問題,但都唔係穩定居所,月月都要諗定約滿下步點算,日日提心吊膽.
近年無聽過劏房會大幅加租趕人走,現租金只和五六年前相若
另外好多時都係簽死約,不用每個月提心吊膽,而且好多時都係情侶一齊住,唔見得冇男/女朋友喎。
大西北/北區租正常合理大概4千至5千,2人收入~2萬5至3萬都唔見得係大負擔(當然唔係諗買樓,如果講買就抽居屋都吃力)

排公屋,我朋友排左9年剛入伙,粉嶺區

回覆 引用 TOP

年青人要為目標奮鬥。

回覆 引用 TOP

無父無母,你係孤兒?
定一話無父母幹或同家人不和搬左出來住?

既然發生係你身上,就好好工作改善生活租大間d,忘記自己既不幸,,申請公屋或搵下朋友及社工幫手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 op42 於 2021-2-4 08:33 發表

近年無聽過劏房會大幅加租趕人走,現租金只和五六年前相若
另外好多時都係簽死約,不用每個月提心吊膽,而且好多時都係情侶一齊住,唔見得冇男/女朋友喎。
大西北/北區租正常合理大概4千至5千,2人收入~2萬5至3萬都唔見得係大負擔(當然唔係諗買樓,如果講買就抽居屋都吃力)
劏房依家搵到客都偷笑 仲話趕人走 咁多新盤納米同酒店同佢爭單身客 大家都係幾千蚊 你會點揀?

舊同事係內地新移民
黎香港讀大學
靠獎學金同幫人補習生活
畢業後做幾年野囉左三粒星
其間一直住青年旅舍一類既地方
一畢業佢都係搵萬零蚊, 但好快已經升左
加到幾萬蚊
努力幾年搵夠首期後

...2019年尾決定移民 
真係多謝哂d黃c同事

車中泊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkfh0050 於 2021-2-4 12:24 AM 發表

唔係「年輕人只有住劏房呢條路」,而係「社會寄生蟲」只有住劏房、排隊住公屋呢條路。

記住,你自己「性無能」冇本事係香港買個「家」搵生活,並唔係所有年輕人都一樣㗎。

引用:

一句:誰人無父母??
點解讀書有父母養有屋住,出黎做野唔洗父母養仲有錢比家用反而會無屋住呢?
(我不知幾想個仔一世都陪住我...不過我知佢將來會有一日成家立室,做父母始終都要有放手嘅一日)

成日講乜春今天年輕人買樓難?!
你地言下之意即係作為父母嘅當年個個買樓都極容易啦??
咁做父母嘅既然咁易買樓?
點解又無買定多間比自己子女呢??

如果你細心啲諗!
你就會發覺你自己講緊成堆都係廢話。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2021-2-4 12:31 AM 發表

申請公屋囉,政府資助一世,幾好!
人窮就會諗點向下流

就好似d乞兒,佢哋只會諗邊度可以執好嘢食。
但佢哋唔會諗到邊度可以搵錢去食好嘢

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-4 12:02 PM 發表

唔係「年輕人只有住劏房呢條路」,而係「社會寄生蟲」只有住劏房、排隊住公屋呢條路。

記住,你自己「性無能」冇本事係香港買個「家」搵生活,並唔係所有年輕人都一樣㗎。
「社會寄生蟲」可以享受人生,年年去北歐美加旅行,你估那些要供樓的窮人咩?

YYY
引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-4 12:06 PM 發表

人窮就會諗點向下流

就好似d乞兒,佢哋只會諗邊度可以執好嘢食。
但佢哋唔會諗到邊度可以搵錢去食好嘢
咁又係呀,最重要係搵到個靠呃公屋嘅騙子老豆,呃政府將d錢儲埋,然後俾個廢物仔買昇悅居囉

YYY
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]