• 瀏覽: 3,605
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
開間廣告及後期制作公司,
預幾多bugget度度?
想容易啲到搵客源,好唔好請番個Account Service?

引用:
原帖由 巴司光年 於 2021-1-31 09:46 PM 發表
開間廣告及後期制作公司,
預幾多bugget度度?
想容易啲到搵客源,好唔好請番個Account Service?
你本身有無做過?

你問:預幾多bugget度度。即你應該未做過,不然你應該計到

搵客源同請Account Service有咩開係,兩個崗位

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-2-2 05:39 PM 發表

你本身有無做過?

你問:預幾多bugget度度。即你應該未做過,不然你應該計到

搵客源同請Account Service有咩開係,兩個崗位
因為我只係後制打工,未做過生意。但見做咗咁多年所以想試吓自己搞,我嘅問題可以請教下你嗎?

引用:
原帖由 巴司光年 於 2021-2-2 07:56 PM 發表

因為我只係後制打工,未做過生意。但見做咗咁多年所以想試吓自己搞,我嘅問題可以請教下你嗎?
唔敢請教大家討論一下
創過業但未做過廣告及後製

你想純做設計、起圖、搵媒體落ad,定係會再加埋傾idea?
前者我諗請人注意設計能力,你再混熟媒體、KOL等等就會事半功倍

但純後者或加埋後者,我諗請人著重想法、創意,既然你做緊呢行即都熟流程,就請後生仔,一來人工平二來想法多,再加你EXP,爆到一條橋你就上位

不過你只做前者,咁請有多D經驗會較好,佢帶住你行,會快好多,時間是金錢

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-2-3 01:53 PM 發表

唔敢請教大家討論一下
創過業但未做過廣告及後製

你想純做設計、起圖、搵媒體落ad,定係會再加埋傾idea?
前者我諗請人注意設計能力,你再混熟媒體、KOL等等就會事半功倍

但純後者或加埋後者,我諗請人著重想法、創意,既然你做緊呢行即都熟流程,就請後生仔,一來人工平二來想法多,再加你EXP,爆到一條橋你就上位

不過你只做前者,咁請有多D經驗會較好,佢帶住 ...
流程上我都清楚,只係唔知平時啲公司係點搵客,因為我只係負責後期。
例如邊個位負責揾客,同埋一間start up嘅成本都唔太清楚!

引用:
原帖由 巴司光年 於 2021-2-3 02:43 PM 發表

流程上我都清楚,只係唔知平時啲公司係點搵客,因為我只係負責後期。
例如邊個位負責揾客,同埋一間start up嘅成本都唔太清楚!
揾客來來去去都係做廣告拉客或者主動inbox佢地,由細公司開始,細公司爆到橋,中上公司就會搵你
有時免費都要做,只要對方有名氣,慢慢草客

start up嘅成本,你埋計下你而家公司可見同可計算既成本同開支, 再分必要同次必要,草到子彈就go

衰左埋再打返工,最緊要你而家家庭負擔少

提示: 違規內容已被屏蔽
等結業

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]