• 瀏覽: 7,610
  • 回覆: 64
  • 追帖: 1
今年發展商趁小陽春狂推樓盤賣
不過呎價未知見保守
所以樓的供應多左
不過你買唔買得到,都睇你本事了!

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 11:12 PM 發表

今年發展商趁小陽春狂推樓盤賣
不過呎價未知見保守
所以樓的供應多左
不過你買唔買得到,都睇你本事了!
聽日又有新樓盤了

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

on9先追港樓 係追

引用:
原帖由 海灣強勁的桌布 於 2021-1-26 05:37 AM 發表

on9先追港樓 係追
有需要住點都買好d,你睇沈大師,60歲都有都無香港物業,過幾年瞓街咩。

引用:
原帖由 富加美 於 2021-1-26 06:37 AM 發表

有需要住點都買好d,你睇沈大師,60歲都有都無香港物業,過幾年瞓街咩。
2xx 萬全球house 任揀la, 退休住香港湯房咩?剩返的現金投資收6,7厘息la. 買港樓收1厘幾好醒?AA淨識港樓。唉🤭

引用:
原帖由 plover 於 2021-1-26 08:22 AM 發表

2xx 萬全球house 任揀la, 退休住香港湯房咩?剩返的現金投資收6,7厘息la. 買港樓收1厘幾好醒?AA淨識港樓。唉🤭
講真,其他國家非一線城市確係可以買到間屋仔!
先唔講外國咩歐美澳日台,其實大陸好多人返鄉下都買得到!(我姐姐菲律賓分分鐘$50萬有找添)

但移民外地?簡單d叫離鄉別井....
你一年收7厘息唔通唔再返工?
你下一代喺他國(非土生土長)?
將來機會又會否比當地人少先??(簡單d今日一個同學歷同工作經驗嘅本地人同呀差或南亞黎見工?你請邊個先?)

7厘收息?$100萬每月先得果$5833?
$500萬先$29166,$30000都唔夠?
唔係可以去外國做皇帝呀???

講真,我早年都曾經諗過移民好嗎?
但當一諗到過到外國如果唔係搞吓生意仔,基本上搵工都係唔易!就算搵到工都會比現時工作低級同辛苦。。
我都難?咁我個仔呢?我地唔係富豪,佢食老本可以食到幾多年呢??

最後,香港人過外國!
同你今日睇d呀差南亞一樣...都會戴左有色眼鏡係事實

其實同你講左無12年都10年啦...你都無上車仲等到樓價升到今日!問心點解你仲未走?留喺香港等樓價跌托7咩?

句說話好型棍

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 富加美 於 2021-1-26 06:37 AM 發表

大師為左做明燈
佢犧牲好大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-1-26 09:41 AM 發表

先唔講外國咩歐美澳日台,其實大陸好多人返鄉下都買得到!(我姐姐菲律賓分分鐘$50萬有找添)

將來機會又會否比當地人少先??(簡單d今日一個同學歷同工作經驗嘅本地人同呀差或南亞黎見工?你請邊個先?)

$50 ...
唔識外語,低文化水平嘅,唔使寫咁多,邊度都唔使去。有啲人話自己係香港人,以為幾醒,返大陸做大爺,唉,連普通話都講唔掂,唔好話英文。去到外國一定比人睇小,又無膽,連出國都一定要跟旅行團。唉,留係香港做井底啦。人生就係咁過。

引用:
原帖由 plover 於 2021-1-26 08:22 AM 發表

係可以,但老人家多病,醫療係最大問題,外地一但病咗洗費可以好咁。

回覆 引用 TOP

無論在港生活, 或移民外國, 都要睇本事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plover 於 2021-1-26 10:57 AM 發表

唔識外語,低文化水平嘅,唔使寫咁多,邊度都唔使去。有啲人話自己係香港人,以為幾醒,返大陸做大爺,唉,連普通話都講唔掂,唔好話英文。去到外國一定比人睇小,又無膽,連出國都一定要跟旅行團。唉,留係香港做井底啦。人生就係咁過。
理性d講,你人在那裏?
笑人井底時你先要知自己位置pls
你喺井底食垃圾就緊係以為井出面嘅世界會好美好啦?俾人食咗你都唔知呀。。

英文好就要去歐美?
國語好先可以返大陸?
他國只會認錢係唔會認人你知架??
大把大陸土豪去歐美購物或去當地做老闆!
乜佢地一定識外語?
有錢嘅係人哋就你,而唔係你就人㗎啦!

講咁耐...睇你都未移民架啦!講條鐵咩

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-1-26 11:25 AM 發表

理性d講,你人在那裏?
笑人井底時你先要知自己位置pls
你喺井底食垃圾就緊係以為井出面嘅世界會好美好啦?俾人食咗你都唔知呀。。

英文好就要去歐美?
國語好先可以返大陸?
他國只會認錢係唔會認人你知架??
大把大陸土豪去歐美購物或去當地做老闆!
乜佢地一定識外語?
有錢嘅係人哋就你,而唔係你就人㗎啦!

講咁耐...睇你都未移民架啦!講條鐵咩
大把蝗, 在加拿大唔識英文!
30年前係咁,(我1990年在 加拿大)
到現在都係咁!!

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-1-26 09:41 AM 發表

$50 ...
係外國留學過,完全感受到華人受盡歧視,
同我地係自己地頭睇大陸人同東南亞人一樣,只係角色交換左。
所以一直唔明點解啲人甘鍾意移民。
除非你係好有錢甘過去唔駛打工,唔係既話要有心理準備睇下自己頂唔頂得順囉。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]