• 瀏覽: 9,034
  • 回覆: 126
  • 追帖: 4
我不相信騰訊集資四百億以上, 係為了增加投資收購遊戲業務。

因為中央繼續嚴打手遊業務, 我反而覺得騰訊今次攞錢係另有原因。

而且一間市值5萬億以上的大型公司,連400億流動資金也沒有係很荒謬

引用:
原帖由 二叔持倉 於 2021-1-24 05:13 PM 發表

我不相信騰訊集資四百億以上, 係為了增加投資收購遊戲業務。

因為中央繼續嚴打手遊業務, 我反而覺得騰訊今次攞錢係另有原因。
集資來買下支付寶

回覆 引用 TOP

唔係年年賺千幾億咩,.,
又唔係派好多息比人..
根本唔洗集資..

老實講,連大家口中嗰間垃圾中移動,都有二千八百億散紙。

回覆 引用 TOP

市場水浸,而家唔抽水等幾時? 李嘉誠夠有錢啦,點解仲做生意?

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-1-24 05:18 PM 發表

唔係年年賺千幾億咩,.,
又唔係派好多息比人..
根本唔洗集資..
造假數, 都唔洗派息, 佢話賺幾萬億都得架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前後抽插 於 2021-1-24 05:25 PM 發表

市場水浸,而家唔抽水等幾時? 李嘉誠夠有錢啦,點解仲做生意?
李嘉誠做生意係求蝕錢

引用:
原帖由 benben999 於 2021-1-24 05:34 PM 發表

李嘉誠做生意係求蝕錢
咪玩, 你睇超人商場啲鋪, 一蚊租都不肯減, 你就知佢要賺錢.

引用:
原帖由 二叔持倉 於 2021-1-24 05:15 PM 發表

而且一間市值5萬億以上的大型公司,連400億流動資金也沒有係很荒謬
你意思700即將突然暴跌300蚊?😂

集資是為了收購

MPhil in Economics (CUHK)
Certified Statistician (CertStat)
CFA®
引用:
原帖由 inco 於 2021-1-24 05:39 PM 發表

你意思700即將突然暴跌300蚊?😂
2022上半年前破千蚊唔難, 之後就要面對大型國企嘅競爭, 同申請數字人民幣牌照的營運條件。

引用:
原帖由 johnchu777 於 2021-1-24 05:38 PM 發表

咪玩, 你睇超人商場啲鋪, 一蚊租都不肯減, 你就知佢要賺錢.
銀行夠大把水啦,做咩又成日發債

引用:
原帖由 前後抽插 於 2021-1-24 05:44 PM 發表

銀行夠大把水啦,做咩又成日發債
銀行發債係因為要維持一定嘅資本率先能夠合乎營運牌照要求

引用:
原帖由 二叔持倉 於 2021-1-24 05:44 PM 發表

銀行發債係因為要維持一定嘅資本率先能夠合乎營運牌照要求
你認為匯豐同中銀唔夠?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]