• 瀏覽: 5,446
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
其實開(小食店)有幾錢收入左右 ?
🔊🔊講得唔好,補充小小,我意思係有坐位坐既餐廳,拎小食牌照(大牌細牌)

最近諗住開分店,諗緊做番外賣店定有坐位既小食店/糖水鋪好 。
講返背景,小弟經營外賣店有八年,區內都有d人識,月入約80k-140k 視乎淡旺季
每日做約5000-12000 生意
或者有冇其他老闆分享下,交流下,多謝

咩外買店?

use ig ads

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴司光年 於 2021-1-23 10:01 PM 發表

咩外買店?
賣小食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 80後90前 於 2021-1-23 03:34 AM 發表

其實開(小食店)有幾錢收入左右 ?
🔊🔊講得唔好,補充小小,我意思係有坐位坐既餐廳,拎小食牌照(大牌細牌)

最近諗住開分店,諗緊做番外賣店定有坐位既小食店/糖水鋪好 。
講返背景,小弟經營外賣店有八年,區內都有d人識,月入約80k-140k 視乎淡旺季
或者有冇其他老闆分享下,交流下,多謝
月入約80k-140k 視乎淡旺季

你每月至少5千,乘以30日,一個月都15萬,但你又話月入至少8萬?你每月休息14日?
無惡言,純粹搵野講

我想知小食店一般成本幾多%?食材同鋪租

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-1-24 05:44 PM 發表

你每月至少5千,乘以30日,一個月都15萬,但你又話月入至少8萬?你每月休息14日?
無惡言,純粹搵野講

呢位樓主慣咗係地產版亂吹,過到嚟創業版照吹

樓主話每月80K-140K = 每日2667-4667;
每月150K-360K = 樓主又話每日做約5000-12000,吹呀吹~~~

真係勁多係地產版吹開既人,走嚟創業版又吹,樓主都唔係第一個

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-1-24 05:44 PM 發表

無惡言,純粹搵野講

可能打得唔清楚
每日做5000-12000 生意 (未扣租金,人工,電費,食材)
我一個月休2-3日
食材一般30%,但樣樣唔同,大部分都係30%
大約係賣出街30蚊,食材成本8-12蚊不等,但有個產品賣15蚊,食材成本只係1-2蚊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-25 09:55 AM 發表

呢位樓主慣咗係地產版亂吹,過到嚟創業版照吹

樓主話每月80K-140K = 每日2667-4667;
每月150K-360K = 樓主又話每日做約5000-12000,吹呀吹~~~

真係勁多係地產版吹開既人,走嚟創業版又吹,樓主都唔係第一個
有d數字係扣除成本
有d數字係未扣成本
冇所謂喇,大家傾下計
信咪keep 住傾,唔信咪skip左佢

回覆 引用 TOP

已通知稅局

曹sir2008年投資格言:
一、揀股唔炒市。
二、找尋增長股。
三、買入後上升20%以上便淡定等收割,不可賺唔切。
四、任何股價都唔會直線上升,跌市往往係A、B、C浪下跌。
五、勝必須賺盡;蝕必須速決。
提示: 違規內容已被屏蔽
樓主做咩小食? 
開初投入資金幾多? 
小食如果講緊15-30蚊仲要有位坐, 好想知係咩小食
而家有得坐既餐廳賣緊既野食都起碼預人均$50
小食基本上都係立食, 無預你坐
自己想開雞蛋仔之類既小食店, 不過就唔知點入手

樓主外賣店有冇web site 及 iOS app,需要下手嗎😳

引用:
原帖由 kittydoll 於 2021-2-11 03:11 PM 發表

樓主做咩小食? 
開初投入資金幾多? 
小食如果講緊15-30蚊仲要有位坐, 好想知係咩小食
而家有得坐既餐廳賣緊既野食都起碼預人均$50
小食基本上都係立食, 無預你坐
自己想開雞蛋仔之類既小食店, 不過就唔知點入手
我果度食廠牌,冇位坐架
我一開始預左40萬黎開
但最終用左十萬左右,如果計埋三個月按金,一開始用左二十萬
我間鋪係頂番黎,所以唔洗點裝修
淨係攪牌照

提示:支持鍵盤翻頁左 右