• 瀏覽: 3,237
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
本人兩公婆,想大換細,套啲錢傍身,但買細$4xx,市場係有,上網睇區區都有啲,無話心水邊區,主要就價錢,現在短租中,但無咩方向,有冇前人指點下,感謝!

回覆 引用 TOP

有些AA 比我感覺係,細碼樓唔想做,我都明,出既力同大碼差唔多,定係比佢哋覺得無budget就咪買,憎人富貴厭人窮心態

回覆 引用 TOP

過埋年,睇埋失業數據上8,如果急跌就再等,如果少跌就入

回覆 引用 TOP

唔係山窮水盡就唔好賣自住樓

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 12:32 AM 發表

唔係山窮水盡就唔好賣自住樓
明知出年狂加息,租抵玩過供,留現金掃

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:34 AM 發表

狂加息?邊個講?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:34 AM 發表

經濟差仲加息,新經濟學

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 12:36 AM 發表

狂加息?邊個講?
佢應該係火星人,講緊火星加息

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 12:37 AM 發表

經濟差仲加息,新經濟學
聯儲只係強調「短期」唔加

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:42 AM 發表

聯儲只係強調「短期」唔加
唔知五年算唔算短

自住樓都賣住同賭無分別

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
真人真事

10年多前,有個淡淡fd好似你甘賣自住,賣樓180萬賺60萬,諗住跌1-2成就可以同老婆一人間一開二,租左間6000洋樓,之後睇左三個月又賺貴就租多兩張約,兩年搬一次

以家佢屈蛇住緊長老屋企,三百尺公屋住3頭家7個人,又嘈又逼迫到唔想返屋企,佢老婆成日想笠左長老個綠表,但佢再無講買樓了

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-22 08:09 AM 發表

真人真事

10年多前,有個淡淡fd好似你甘賣自住,賣樓180萬賺60萬,諗住跌1-2成就可以同老婆一人間一開二,租左間6000洋樓,之後睇左三個月又賺貴就租多兩張約,兩年搬一次

以家佢屈蛇住緊長老屋企,三百尺公屋住3頭家7個人,又嘈又逼迫到唔想返屋企,佢老婆成日想笠左長老個綠表,但佢再無講買樓了
今次係經濟好差,政治上中美兩邊夾擊,美國制裁,中國又國安法,中外資根本唔敢入,大家都走得好急

引用:
原帖由 北上趣味 於 2021-1-22 08:54 AM 發表

今次係經濟好差,政治上中美兩邊夾擊,美國制裁,中國又國安法,中外資根本唔敢入,大家都走得好急
睇來你留意樓市只係呢幾年,唔知以前比以家仲淡

十年前左右曾生一出ssd, 你知唔知幾多人信政府打壓樓價,一個月內賣樓即跌一兩成,係講緊1.2m跌到0.8xm,當時新聞九成又講埋必跌無回頭,係賣盤多過買盤,個氣氛差過以家N倍,個個都話租樓住先等海嘯甚至沙士價住大屋一開二

之後歐債退市乜都有,但就係跌唔返落來,到呢兩年社會運動貿易戰世紀肺炎,都跌個少少,加埋壓測ssd已經可以防止急賣,新聞所謂減價除非劣質劏房,基本上個個執到笑

只要政府唔減辣招,慢磨,之後一堆需求係到,一樣係升上去,高地價低稅政策就係甘

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-22 08:09 發表

真人真事

樓價不跌,
但租金巳經跌左最小10%+

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]