• 瀏覽: 3,314
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
講咁耐都未講出重點,租金回報和樓價掛鉤是事實,但重點是借貸率不同而有不結果
Full pay-租金跌50%都賺,呢類不受租金跌影響
30-60%借貸,影響小,租金再跌最多平手,租客幫手供樓
70%-90%借貸(大把人咁做),呢個範圍未減租時都要貼錢供樓,減租只會再貼多,所以呢類人最受租金上落影響而賣樓

熱賣及精選
引用:
原帖由 kenji88hk 於 2021-1-22 13:58 發表

講咁耐都未講出重點,租金回報和樓價掛鉤是事實,但重點是借貸率不同而有不結果
Full pay-租金跌50%都賺,呢類不受租金跌影響
30-60%借貸,影響小,租金再跌最多平手,租客幫手供樓
70%-90%借貸(大把人咁做),呢個範圍未減租時都要貼錢供樓,減租只會再貼多,所以呢類人最受租金上落影響而賣樓
第二種點會無影響
由個個月有錢落袋
變個個月倒貼,
應該滋味不好受
仲慘這第三種

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:24 PM 發表

你覺得世界經濟你睇到5年,咪傻啦,聯儲呢5年自已都變三次,放水收水又放水
你估吓加到正常息口5-6厘要幾耐?

我估3年內都冇可能!

Wait n see( if your account is still keep in here

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 02:02 PM 發表

第二種點會無影響
由個個月有錢落袋
變個個月倒貼,
應該滋味不好受
仲慘這第三種
第2種好睇個人取向和狀況,雖然無左正現金流收入,只要平手或蝕少少,如果有人幫手供樓,二十幾年後層樓供完都OK ge.到時就變返正現金流資產。(假設現租金不變,供到第15年後減供款都應該變正現金流)
投資借貸比率決定結果

引用:
原帖由 kenji88hk 於 2021-1-22 14:16 發表

第2種好睇個人取向和狀況,雖然無左正現金流收入,只要平手或蝕少少,如果有人幫手供樓,二十幾年後層樓供完都OK ge.到時就變返正現金流資產。(假設現租金不變,供到第15年後減供款都應該變正現金流)
投資借貸比率決定結果
有贏變蝕
滋味最不好受
因為可能一直錯落去
現在您說一層單純收租的情況

如1層收租,
供一層自住
情況肯定不同

現在巳經無記加按情況

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 14:12 發表

我估3年內都冇可能!

Wait n see( if your account is still keep in here
您要求幾高
您要爆這條路難d
近20年,都是1年內是5%-6%

您自己認為5%-6%叫正常
現在不是3%巳經高

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 02:43 PM 發表

您要求幾高
您要爆這條路難d
近20年,都是1年內是5%-6%

您自己認為5%-6%叫正常
現在不是3%巳經高
所以話你小朋友,比呢十年底息期麻木咗,過去一般正常息率係5-6厘,十幾厘我都供過,依家簡直係大巫見小巫,3厘息都話高肯定你係小朋友

此所以壓測要加3厘係有關係!

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 02:12 PM 發表

我估3年內都冇可能!

冇人知,一旦通漲惡化成滯漲,或者其他狙擊港元全世界行動,可能98年咁一夜上十幾厘

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 02:52 PM 發表

所以話你小朋友,比呢十年底息期麻木咗,過去一般正常息率係5-6厘,十幾厘我都供過,依家簡直係大巫見小巫,3厘息都話高肯定你係小朋友

最恐怖好多人冇經歷十幾厘息,以為現況係不變

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 01:58 PM 發表

不要忘記
供樓利息是
最近用plan(h+1.3%)
早2年轉按,
轉按都是h+1.5%-1.6%
你有無真實轉按架?我就真係宜家轉按,兩年前H+1.235,宜家轉按H+1.35%😂真係吹到真咁

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 02:57 PM 發表

冇人知,一旦通漲惡化成滯漲,或者其他狙擊港元全世界行動,可能98年咁一夜上十幾厘
咁多可能?

可能掉番轉樓價坐火箭升多6成,冇人知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 02:59 PM 發表

最恐怖好多人冇經歷十幾厘息,以為現況係不變
唔知唔緊要,銀行已幫你做壓測,間接幫自己做埋風險評估,幫香港金融體系做埋健康管理

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 14:52 發表

5.x%供樓利率
自己都是供過幾期
供樓看最近十五年仲不足
您估幾十年供款紀錄
您自己都不無麽長遠紀錄

借50%似下
根本可以破解
壓測加3%,(不需加擔保人)

最小似下其中2個辦法

1人工合法發水

2:俾多0.4%定息按揭破解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yipkwokhim 於 2021-1-22 15:00 發表

你有無真實轉按架?我就真係宜家轉按,兩年前H+1.235,宜家轉按H+1.35%😂真係吹到真咁
我自己轉那間是h+1.5%

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]