• 瀏覽: 3,309
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 09:42 AM 發表

樓價不跌,
但租金巳經跌左最小10%+
租跌一成就算去番3-4年前,但睇番樓價唔會去番3-4年前,

無記錯沙一賣當時三球有找租租差唔多9000蚊左右(以家應該10k+) ,但現在你想搵間沙一四字既兇宅都難

原因就係資產落左係用家同穩定長線客到,呢樣野當年有好多師兄講過, 除非有第二個貨一樣甚至平過佢好過佢

熱賣及精選
引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-22 10:00 發表

租跌一成就算去番3-4年前,但睇番樓價唔會去番3-4年前,

無記錯沙一賣當時三球有找租租差唔多9000蚊左右(以家應該10k+) ,但現在你想搵間沙一四字既兇宅都難

原因就係資產落左係用家同穩定長線客到,呢樣野當年有好多師兄講過, 除非有第二個貨一樣甚至平過佢好過佢
五年前,
我搬去大西北住新樓

沙一租13000-14000
樓價3m尾
現在樓價5.5m
租金11000-12000
樓價升左30%,
租金反而超過跌左十%

沙一細單位10000似下都有,
要撞下手神(應該不是吉宅)

和去年比較租金
應該不止跌10%
巳說大埔新達17000減到12800
大圍金禧16500至13xxx
西環2房 26000至22xxx
維港灣22000減至19xxx
屯門開放式10500減至8800

引用:
原帖由 edbe 於 22/1/2021 02:41 發表

自住樓都賣住同賭無分別
同意。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-22 02:41 發表

自住樓都賣住同賭無分別
看您是否識對沖?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-1-22 12:43 AM 發表

唔知五年算唔算短
你覺得世界經濟你睇到5年,咪傻啦,聯儲呢5年自已都變三次,放水收水又放水

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 12:16 PM 發表

五年前,
我搬去大西北住新樓

沙一租13000-14000
樓價3m尾
現在樓價5.5m
租金11000-12000
樓價升左30%,
租金反而超過跌左十%

沙一細單位10000似下都有,
要撞下手神(應該不是吉宅)

和去年比較租金
應該不止跌10%
巳說大埔新達17000減到12800
大圍金禧16500至13xxx
西環2房 26000至22xxx
維港灣22000減至19xx ...
未來租係抵玩過買
基層冇實力,外國客唔來,大陸人又唔來,租金三大支持位都冇,會繼續狂插

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:25 發表

未來租係抵玩過買
基層冇實力,外國客唔來,大陸人又唔來,租金三大支持位都冇,會繼續狂插
我不是反對人買樓自用

只是說租金回報一路下跌
(特別是中上樓價,
租金35000+)

基層只是減人工巳經偷笑
大陸人點會黎
外國人一樣驚俾人捉

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 12:31 PM 發表

我不是反對人買樓自用

只是說租金回報一路下跌
(特別是中上樓價,
租金35000+)

理由自己都有說
2018年,基本上樓價900萬左右要租2萬以上,依家17k-18k,樓價1300萬以上租三萬,依家25K有計傾
你買層樓來收租,例如千五萬,供款都要近三萬,利息1xK,加上管理費4千,地租差響一個月平均2千,仲有物業稅,一層樓每個月成本都要21K,加上折舊,如果樓價跌租金又跌,你先租得25K剛剛打和,再減租就倒蝕

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:45 發表

2018年,基本上樓價900萬左右要租2萬以上,依家17k-18k,樓價1300萬以上租三萬,依家25K有計傾
你買層樓來收租,例如千五萬,供款都要近三萬,利息1xK,加上管理費4千,地租差響一個月平均2千,仲有物業稅,一層樓每個月成本都要21K,加上折舊,如果樓價跌租金又跌,你先租得25K剛剛打和,再減租就倒蝕 ...
租金跌,
和樓價升跌是無絕對關係

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-22 09:30 AM 發表

睇來你留意樓市只係呢幾年,唔知以前比以家仲淡

十年前左右曾生一出ssd, 你知唔知幾多人信政府打壓樓價,一個月內賣樓即跌一兩成,係講緊1.2m跌到0.8xm,當時新聞九成又講埋必跌無回頭,係賣盤多過買盤,個氣氛差過以家N倍,個個都話租樓住先等海嘯甚至沙士價住大屋一開二

之後歐債退市乜都有,但就係跌唔返落來,到呢兩年社會運動貿易戰世紀肺炎,都跌個少少,加埋壓測ssd已經可以防止急賣,新聞所謂減 ...
約10年前出ssd時市場盤源很乾就真,我咁記得係因為2011買咗層,當時極少盤放。

回覆 引用 TOP

租金跌一成,但係供樓利息跌四成(由封頂2.5%到依家1.5%)。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 12:49 PM 發表

租金跌,
和樓價升跌是無絕對關係
點會無關係,好多人都係計數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 douglaslui 於 2021-1-22 01:23 PM 發表

租金跌一成,但係供樓利息跌四成(由封頂2.5%到依家1.5%)。
好多早年買落係用P,呢幾年大量高成數都係焗用P,銀行知你收租樓都未必係用最平plan
而且H可上可落,前年年頭試過2.x
而家1.5%只係暫時透氣,如果回到正常2.5%又踫上租金跌二成,好多人計唔掂條數要貼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-22 12:45 PM 發表

你買層樓來收租,例如千五萬,供款都要近三萬,利息1xK,加上管理費4千,地租差響一個月平均2千,仲有物業稅,一層樓每個月成本都要21K,加上折舊,如果樓價跌租金又跌,你先租得25K剛剛打和,再減租就倒蝕 ...
一睇你條數,就知你空口講白話,冇樓租比人
呢度討論區好多人有屋租比人,唔好引人發笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 douglaslui 於 2021-1-22 13:23 發表

不要忘記
供樓利息是
最近用plan(h+1.3%)
早2年轉按,
轉按都是h+1.5%-1.6%

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]