• 瀏覽: 4,627
  • 回覆: 22
我朋友個阿爺剛走了
佢阿爺有層已買斷o既公屋
(450呎左右, 30年樓齡)
立咗平安紙, 層樓會由佢幾個仔女繼承
(其中一個即係我朋友個老豆)
我朋友老豆見我朋友無咩經濟能力買私樓
佢老豆提議不如由佢向其他幾個兄弟姐妹講
將層樓平d放比我朋友個老豆
(市價約250萬, 依家用180-200萬左右)
因為大家都係兄弟姐妹
除咗可以平d, 仲可以分期還(約五-六年)
全部錢由我朋友個老豆比
間屋個業權會寫我朋友老豆名
我朋友就每月比返4-5000蚊佢老豆
當租屋

然後
等我朋友同佢女朋友下年結婚後
佢就可以一路住果間公屋, 一路抽居屋
好彩抽到後, 先再諗出售返間公屋

請問大家建議我朋友咁做嗎?
謝謝

你朋友間公屋補左地價未?未補地價係轉讓唔到架,到時你要預筆錢補地價。
平安紙係可以以送契形式繼承,不過再轉名去你朋友老豆度,就要做正常交易。成個CASE都好麻煩。
比我寧願私底下每個月拎幾千出來比佢地分(未補地價,唔租得架),之後住係度就算。
不過,如果己補地價,就無所謂啦。

從來沒有相戀,怎會明瞭愛過的痛。
無伴侶,怎能明白愛 要有衝動。
不計代價都想要懂,離別後怎寬容,
而痛苦感覺又分幾種?
引用:
原帖由 eatingking2 於 2021-1-21 04:28 PM 發表

我朋友個阿爺剛走了
因為大家都係兄弟姐妹
全部錢由我 ...
首先要知道你朋友個女朋友願唔願意結婚住公屋仲要係30年舊樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-21 05:33 PM 發表

你朋友間公屋補左地價未?未補地價係轉讓唔到架,到時你要預筆錢補地價。
平安紙係可以以送契形式繼承,不過再轉名去你朋友老豆度,就要做正常交易。成個CASE都好麻煩。
比我寧願私底下每個月拎幾千出來比佢地分(未補地價,唔租得架),之後住係度就算。
不過,如果己補地價,就無所謂啦。
老豆兄弟姐妹可以放棄繼承吧

關鍵你朋友有兄弟姐妹嗎? 沒有肯定買的過啦 佢老豆以後都係俾佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-1-21 05:45 PM 發表

老豆兄弟姐妹可以放棄繼承吧
遺產物業唔係話放棄就放棄,咁做會令到個業櫂唔完整。
放棄就要立一份家族安排契據,稅局會當係一次轉讓(送既都算為轉讓),
房署會唔會批又係未知數。——————————
家族安排契據(deed of family arrangement)記錄各遺產受益人之間就遺產分配問題所達成的協議,不論是否依據遺囑條款或法定安排。此文件必須呈交稅務局,以判定是否須按值繳納印花稅,若受益人之間的產業分配有饋贈或協議買賣的成份,便須繳付印花稅。

而痛苦感覺又分幾種?
引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-21 08:09 PM 發表

放棄就要立一份家族安排契據,稅局會當係一次轉讓(送既都算為轉讓),
家族安排契據(deed of family arrangement)記錄各遺產受益人之間就遺產分配問題所達成的協議,不論是否依據遺囑條款或法定安排。此文件必須呈交稅務局,以判定是否須按值繳納印花稅,若受益人之間的產業分配有饋 ...
其實我朋友個老豆都同佢兄弟姐妹傾過下
大家都無所謂,只要分返錢比佢地就ok
可以簽字放棄物業權
不過我朋友老豆本身都有物業
所以預咗要比雙倍印花稅
(應該都要約30萬)

我朋友有一個弟弟
啱啱出黎做野,未有拍拖
我朋友同佢女朋友都唔係咩專業人士
普通文員,唔會好高人工
所以佢女朋友都明白以依家個狀況
要買私樓真係有d困難
唔介意住公屋
間屋算大,就算第日生埋B都夠住
地點亦唔錯,起市區
距離地鐵站10分鐘

請問大家覺得我朋友個老豆應唔應該買間公屋呢?
謝謝

引用:
原帖由 eatingking2 於 2021-1-21 08:47 PM 發表

其實我朋友個老豆都同佢兄弟姐妹傾過下
大家都無所謂,只要分返錢比佢地就ok
可以簽字放棄物業權
不過我朋友老豆本身都有物業
所以預咗要比雙倍印花稅
(應該都要約30萬)

我朋友有一個弟弟
啱啱出黎做野,未有拍拖
我朋友同佢女朋友都唔係咩專業人士
普通文員,唔會好高人工
所以佢女朋友都明白以依家個狀況
要買私樓真係有d困難
唔介意住公屋
間屋算大,就算第日生埋B都夠 ...
都話個重點係補左地價未??
未補地價,唔係你話買埋兄弟姊妹個份,就買得,
要房署批准先有計傾。

而痛苦感覺又分幾種?
引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-21 11:08 PM 發表

都話個重點係補左地價未??
未補地價,唔係你話買埋兄弟姊妹個份,就買得,
要房署批准先有計傾。
未補地價
但我朋友話打過電話問房署
房署依個情況唔關佢地事
係遺產繼承問題
佢地起律師果邊傾掂就OK
即係其他幾兄弟放棄繼承權
傾掂數填返張FORM通知房署就可以
唔會有任何審查

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-21 08:09 PM 發表

家族安排契據(deed of family arrangement)記錄各遺產受益人之間就遺產分配問題所達成的協議,不論是否依據遺囑條款或法定安排。此文件必須呈交稅務局,以判定是否須按值繳納印花稅,若受益人之間的產業分配有饋 ...
補咗價當然就你想點轉都得。
未補房署都係睇court order 嚟批轉業權。遺產嘅嘢你俾我唔佬代表我一定要。佢地幾兄弟姊妹私底下傾掂邊個唔繼承,法庭又接納無話唔得

回覆 引用 TOP

檯面上要放棄繼承,補價,程序一大輪,而且老豆又有物業,都幾多手續

檯底一家人,大家傾掂,信得過咪等岩時間先轉名搞手續

引用:
原帖由 eatingking2 於 2021-1-21 04:28 PM 發表

我朋友個阿爺剛走了
因為大家都係兄弟姐妹
全部錢由我 ...
似騙局。

你去 check 吓,同屋邨乜嘢價位先。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 山邊深情的山羊 於 2021-1-23 10:12 AM 發表

檯面上要放棄繼承,補價,程序一大輪,而且老豆又有物業,都幾多手續

檯底一家人,大家傾掂,信得過咪等岩時間先轉名搞手續
請問其實係咪可行?
因為我都幫個朋友問過房署
佢話正常單位戶主過咗身
佢地無條文規定要幾耐前一定要搞好個轉戶手續

如果正常佢地一直唔搵律師搞轉名
咁法律上我朋友老豆未係業主
即係可以一直都唔需要比雙倍印花稅住?
謝謝

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-1-24 07:09 PM 發表

似騙局。

你去 check 吓,同屋邨乜嘢價位先。
有CHECK過..
地產果邊有同一座差唔多呎數係放咗接近240萬
我朋友諗佢親戚應該可以180萬放比我朋友
不過未正式傾價錢, 依家主要問意向..

引用:
原帖由 eatingking2 於 2021-1-25 09:23 AM 發表

有CHECK過..
地產果邊有同一座差唔多呎數係放咗接近240萬
我朋友諗佢親戚應該可以180萬放比我朋友
不過未正式傾價錢, 依家主要問意向..
哦,咁都似樣啲。
不過呢,依我上網睇啲地產放盤嘅經驗,
租置啲盤呢,都幾「海鮮價」嘅。
有啲放到私樓咁價錢,有啲就一半都唔夠。

理由不外乎幾種:
1. 佢果區旺,真係多人問,所以心雄。
2. 四成首期,依家私樓同價位嘅,都做到九按,啲人寧願辛苦啲,去買私樓,
  佢想好想賣,叫價就會平返啲。
3. 再平啲嘅,幾乎肯定有啲伏,唔講兇宅呢啲難查啲嘅嘢,
  可能隔離左右有強者,已經唔易查,上去睇樓遇唔到,就會以為無。
  比較易睇嘅,就梗係漏水又爆下屎渠之類。
4. 你嘅情況,根本佢連業權都未搞掂咁,
  雖然做買賣果陣,律師同經紀,有責任搞清楚呢啲嘢。
  但係呢,你明知佢業權不清嘅話,都係少掂為妙,
  佢平呢幾十萬,隨時搞到你呢,要俾多過百萬去跟手尾。
5. 業權不清、銀主盤呢啲偏偏地門嘅好嘢,通常都係啲手瓜起展嘅大佬去賺。

我都想搵返張新圖⋯⋯
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]