• 瀏覽: 6,211
  • 回覆: 87
  • 追帖: 2
40,000一年,深圳樓一個單位當佢100萬,都要25年吾食吾使先買到樓,點解佢地咁都買到樓?d網上樓盤交易到底堅吾堅?
大陸樓市越睇越吾明越吾合理

附件

8PGsyAo.png(271.91 KB)

2021-1-21 04:22 PM

諗極都唔明

了解人均可支配收入的定義,就會明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-1-21 04:22 PM 發表

40,000一年,深圳樓一個單位當佢100萬,都要25年吾食吾使先買到樓,點解佢地咁都買到樓?d網上樓盤交易到底堅吾堅?
香港入息中位數月入1萬8一年俾夠距25萬年薪,香港一個2房單位600萬,都係25年唔食唔洗先買到。

因樓是抄的  不是住的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-1-21 04:22 PM 發表

2020年整年已證實一件事就算整個地球有一半有疫情及所有國家都負增長都不會影響樓價大跌最多5-10%調整。

回覆 引用 TOP

可支配收入係用收入減去一大堆必要開支,供樓,子女教育,保險。。。。

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-21 05:43 PM 發表

諗極都唔明
睇少d毒果就會有時間學嘢

https://youtu.be/SvsnI9AYtkw

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-21 05:51 PM 發表

香港入息中位數月入1萬8一年俾夠距25萬年薪,香港一個2房單位600萬,都係25年唔食唔洗先買到。
所以咪得上一代買到樓囉
你地廢老以前買太古城只係幾十萬,e+我地買要過千萬
好吾公義

引用:

阿小黃人,如果你同你哋大佬李嘉誠,兩個人身家平均計,你都有千幾億啦。但李嘉誠同整個香港700萬人平均計,佢咪得返幾十萬身家囖,明未啊?
又係果句,人一黃,腦死亡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-1-21 09:44 PM 發表

所以咪得上一代買到樓囉
好吾公義
廢佬?我三十頭咋,你廢唔好拉埋人落水啦,廢柴!人一黃,腦死亡。

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-1-21 09:44 PM 發表

所以咪得上一代買到樓囉
好吾公義
你老豆當年掃咗好多棟

回覆 引用 TOP

距應該係連登仔,睇距D post講嘢唔太正常,10個連仔9個Kai見意你去重印首抽

李生40、50年代,

1 華人生存條件困難,
2 向上機會比而家難1000倍,機會只留俾英國人,
3 無電腦網絡搵機會,

好在無港毒老師教佢攬炒英國買辦、英資銀行家、英國政軍官員,

佢選擇照顧人,而非求人協助,

樓主呢一代,

1 華人唔會住山邊木屋、有食物、唔洗交保護費,,
2 向上機會比以前容易1000倍,機會唔再只俾英國人,
3 有電腦網絡學搵機會,

但有港毒老師教佢攬炒香港經濟,

佢選求人協助,

未決定幾月幾號開始停止自怨自艾,

我也是80後窮二代,堅窮,

香港華人,

有邊一代唔係困難中長大?

60、70年代,

英格蘭蘇格蘭派港官員同華人公務員福利睇齊?

2021年,

英國爭取到首相由一人一票普選?

英女皇仍然係現實版嘅王室,

類似滿清愛新覺羅嘅王室

回覆 引用 TOP

最初誤會64仔想改變社會,

而家發覺佢只係唔抵得人好,

所以怨恨比佢好嘅人,

而唔係奮發圖強,

求辦法、搵方法,

我非常尊敬佢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]