• 瀏覽: 1,775
  • 回覆: 15
河源系山卡拉,好似今年有高鐵開通

你選何源的原因係咩 , 退休有好多地方可以選擇 , 河源醫療和生活配套唔係好好 , 對退休生活上不是太方便 !
你預算係幾多呀 , 可以選接近點市區的項目 !

睇你鄉下係邊,河源多數係客家人黎。

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.

回覆 引用 TOP

當然係香港,大陸死都冇人知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jeff1766 於 2021-1-21 01:08 PM 發表

河源系山卡拉,好似今年有高鐵開通
河源高鐵離老城區好遠 半個鐘車左右

如果近城區交通 我揀綠皮火車 如果頂得順 硬坐
20幾蚊人仔到河源 深圳上車二個半到三個鐘就到/或者 香港坐直通巴 三個鐘左右

消費平 深圳小小

內陸旅遊城市  旺只有老區 其他地方好靜

無乜工廠 空氣同水都幾好 尤其啲水

樓價大家都係不相伯仲

二個地方
最好自己親身了解一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 灣區之子 於 2021-1-21 02:45 PM 發表

你選何源的原因係咩 , 退休有好多地方可以選擇 , 河源醫療和生活配套唔係好好 , 對退休生活上不是太方便 !
你預算係幾多呀 , 可以選接近點市區的項目 !
空氣水質好,樓價平

引用:
原帖由 Jeff1766 於 2021-1-21 04:30 PM 發表

空氣水質好,樓價平
如果你係因為樓價和空氣質素,主要又係退休那你不如選擇珠江西,江門鶴山都唔錯,而且近佛山,珠海等地醫療配套又完善,而且深茂高鐵高鐵又已經2019年通左2024年通江門至深圳段,好似點都方便和投資價值高過河源吧!個人意見肇慶,江門的核心位置會好過惠州的邊邊河源了!始終人口要有增長的地方才可能長久的支持樓價發展!

回覆 引用 TOP

租都是一千幾百,住一年試試才考慮買吧!而且大陸樓市都在下行,無需急買

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-1-22 11:23 AM 發表

租都是一千幾百,住一年試試才考慮買吧!而且大陸樓市都在下行,無需急買
無錯,只有上海深圳係一直升,早買好過遲。

回覆 引用 TOP

疫症前啱啱去過河源睇樓
唔值得買
除非你係客家人係你鄉下

回覆 引用 TOP

河源消費好高丶珠海消費低好多丶買中山更好了

回覆 引用 TOP

河源太遠不方便;肇慶雖然亦不近,但有高鐵直到(雖然一日得兩班),去廣州南轉亦可

回覆 引用 TOP

河源啱啱由五線城市升到四線城市,肇慶係三線城市都俾呢度師兄狂插,河源更加唔駛唸

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-2-1 11:57 PM 發表

河源啱啱由五線城市升到四線城市,肇慶係三線城市都俾呢度師兄狂插,河源更加唔駛唸
河源政府又唔邀請博士實地考察 公關差咗啲

引用:
原帖由 神風999. 於 2021-2-2 07:48 AM 發表

河源政府又唔邀請博士實地考察 公關差咗啲
波士話過唔係大灣區城市嘅樓盤,佢唔會推介

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]