• 瀏覽: 1,354
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
上年年頭買左層中山樓,因為疫情關係,一直到依家先可以做網上網簽。發展商通知稅款由今年9月會由1.5%加到3%,要我快d親身過去交。
想問下,係唔係一定要親身去交?稅率係依邊日做介定?如果我今日網簽,但9月先交稅款,係應該交1.5 or 3%?謝謝解答

回覆 引用 TOP

契稅是收房后要親自到稅局交的,廣東省契稅並沒有更改,標準祱率是3%,首套房及二套房有優惠,港人只准買一套,首套房面積90平方米以下是1%,90平方米以上是1.5%。契稅是收房后30天內交都可以的。

你購買了的是 住宅 定係 商業 ?
而大家好多代理都話會加 , 我睇過一編文章寫得好詳細 你可以看看 !
國家統一契稅機準係 3%-5%
但現在所有沿岸城市都行緊稅務優惠政策 即 1-3%契稅
以下是文章連結
https://mp.weixin.qq.com/s/cRTDaLXS2kAjTeAtFyETkw

但如果你真係好擔心其實係可以委託朋友幫你交 , 同時你也可以試試在微信上找【廣東稅務小程序】可以網上交的

引用:
原帖由 Jarrah 於 2021-1-21 02:34 PM 發表

契稅是收房后要親自到稅局交的,廣東省契稅並沒有更改,標準祱率是3%,首套房及二套房有優惠,港人只准買一套,首套房面積90平方米以下是1%,90平方米以上是1.5%。契稅是收房后30天內交都可以的。
多謝回覆,收樓後30日內交...咁實交唔切。

引用:
原帖由 灣區之子 於 2021-1-21 02:59 PM 發表

你購買了的是 住宅 定係 商業 ?
而大家好多代理都話會加 , 我睇過一編文章寫得好詳細 你可以看看 !
國家統一契稅機準係 3%-5%
但現在所有沿岸城市都行緊稅務優惠政策 即 1-3%契稅
以下是文章連結
https://mp.weixin.qq.com/s/cRTDaLXS2kAjTeAtFyETkw

但如果你真係好擔心其實係可以委託朋友幫你交 , 同時你也可以試試在 ...
多謝資訊,如果可以網上交,或者揾律師就好辦。

引用:
原帖由 方永河 於 2021-1-21 04:46 PM 發表

政府收錢😂😂😂,無野唔得😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方永河 於 2021-1-21 04:45 PM 發表

多謝回覆,收樓後30日內交...咁實交唔切。
30日內交唔到問題唔大,最多咪俾滯納金,但好像條例沒說須付滯納金的。

即9月起首套房,90平以上契稅都係1.5%?

引用:
原帖由 至Q 於 2021-1-24 06:00 AM 發表

即9月起首套房,90平以上契稅都係1.5%?
家庭唯一的一套住房稅率:
契稅稅率的規定是3%-5%,一般取3%為了支持房地產業,對一般商品房減半徵收契稅,對商業用房,別墅房產按3%稅率徵收契稅。 (超過地方規定單價和規定容積率房產的契稅按3%徵收)
契稅稅率繳納標準:
90平方以下(不包含90平方)契稅1%。
90平方~144平方以下(包含90平方、不包含144平方)契稅1.5%。
144平方以上(包含144平方)契稅3%。
房產性質為別墅或商業用途繳納3%。
小區容積率小於2.0(非普通住宅)需繳納3%。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jarrah 於 2021-1-21 06:49 PM 發表

30日內交唔到問題唔大,最多咪俾滯納金,但好像條例沒說須付滯納金的。
是不是賣樓時計2年、5年都是從交稅日計?

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-1-25 02:07 PM 發表

是不是賣樓時計2年、5年都是從交稅日計?
唔好亂聽d山草藥

一日唔交稅就過唔到戶 領唔到紅本
限售的無法出售!!

引用:
原帖由 johnlam12388 於 2021-1-25 02:23 PM 發表

唔好亂聽d山草藥

一日唔交稅就過唔到戶 領唔到紅本
限售的無法出售!!
唔好意思。仲係有少少唔明。請指教一下。

我本來意思就是想話,假如今天買樓交曬稅,拿到紅本在手。
第日賣樓時,要計滿2、滿5,是從交稅日計?定紅本發出日計?又問,交稅到紅本,當中差幾耐呢?

小弟新樓發展商已經在交付中,但疫情原因一直沒有收樓,稅就自然未交啦。所以想多d了解。

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-1-25 03:57 PM 發表

唔好意思。仲係有少少唔明。請指教一下。

我本來意思就是想話,假如今天買樓交曬稅,拿到紅本在手。
第日賣樓時,要計滿2、滿5,是從交稅日計?定紅本發出日計?又問,交稅到紅本,當中差幾耐呢?

小弟新樓發展商已經在交付中,但疫情原因一直沒有收樓,稅就自然未交啦。所以想多d了解。
起計日係印證果日 即係大約交齊稅后一周 及你拿證前三幾日

絕對吾係簽臨約或買賣合同或網簽果日

唔好攞香港果套黎大陸!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方永河 於 2021-1-21 04:46 PM 發表

第二度城市唔知,珠海交稅如非親身,要公正委託書再加業主原件身份証同回鄉証先受理。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]