• 瀏覽: 18,320
  • 回覆: 215
  • 追帖: 2
英國班政客又玩語言偽術。
個特權咪就係入到境可以工作囉。其他一般外國護照,入到境唔可以搵工又停唔到5年。除非day 1 已經係工作簽證。

熱賣及精選
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-1-22 01:42 PM 發表

英國班政客又玩語言偽術。
個特權咪就係入到境可以工作囉。其他一般外國護照,入到境唔可以搵工又停唔到5年。除非day 1 已經係工作簽證。
似乎啲藍絲好pure同好true, 信晒英國政客嘅語言藝術

一個字:柒

回覆 引用 TOP

好爽爽大隻講。

光復黑暴🧟‍♂️時代垃圾🗑
五大訴求🖐雙手放頭🙆‍♀️
全部上鎖🔒缺一不可🙅‍♀️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batboy27 於 2021-1-22 04:17 AM 發表

英國人咁大愛就唔會脫歐啦
如果英國佬係好人1997前就比晒全港人居英權,而家嚟扮好人,真係六九吹喇吧,嘥九氣

回覆 引用 TOP

估唔到搵工都唔俾
之前唔係一直話可以免工作簽證

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 11:05 AM 發表

淡友的「狼來了」故事被刺破了;有人天真到辭職割價賣樓去英國渾渾噩噩五年,然後發現得個吉死返香港又失業又買唔返層樓,我真係恭喜你呀!

/英方又指新簽證安排只是修改入境規則賦予BNO持有人短期居留許可,持有人仍受制於當地入境管制,並不會因而有居英權,強調持BNO護照不會自動獲永久居英權、不會被賦予英國公民身份、不會享有英國社會福利、無法傳承BNO護照給親人,以及97後不再接受BNO新申請。/

英方 ...
其實你最好拎人哋份英文原本嚟睇睇!

呢個標題就係「斷章取義」嘅絕佳教材!

回覆 引用 TOP

冇人POST 英文版? 係到討論份中文版?

份中文版英國寫嫁?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-1-21 05:19 PM 發表

同感
唔係話個個香港人都要愛國愛港
但至少不應該恨國恨港
要理解香港人既利益始終同大陸同香港綁定
長期厭恨自己國家城市係心理上好唔健康
只會造就一堆反社會既人
我情願佢地用呢次機會離開香港
以後唔好返黎
對大家都好
冇錯!唔中意大陸及港府咪投反對派!唔好打人迫人罷工阻人搵食!
呢班仆街最好快快離開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-22 08:27 AM 發表

二十萬港紙,夠一家四口英國生活六年
廣州都唔得啦!

傻仔

回覆 引用 TOP

依個移民遊戲97年巳玩過一次, 好多人最後又死死氣氣返來香港重新來過! 只係現在的後生無睇依段歷史 

PK
引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 12:48 PM 發表

你真係好pure好true
識唔識政治呀? 英國政府當年有你咁pure咁true,中英談判就唔會禁止香港人加入發聲啦。兩國交易拿你來賣做籌碼就有份

大國政治同你講心。。。
因為中國唔俾香港人參與

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-1-21 11:05 AM 發表

淡友的「狼來了」故事被刺破了;有人天真到辭職割價賣樓去英國渾渾噩噩五年,然後發現得個吉死返香港又失業又買唔返層樓,我真係恭喜你呀!

/英方又指新簽證安排只是修改入境規則賦予BNO持有人短期居留許可,持有人仍受制於當地入境管制,並不會因而有居英權,強調持BNO護照不會自動獲永久居英權、不會被賦予英國公民身份、不會享有英國社會福利、無法傳承BNO護照給親人,以及97後不再接受BNO新申請。/

英方 ...
https://wealth.hket.com/article/2656409/【移民英國】赴英升學或工作 需時多久才可獲永居權?

對比冇BNO 下,去英國定居的困難程度,就知是否語言藝術。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-22 04:19 PM 發表

因為中國唔俾香港人參與
你真係好pure好true,英國佬冇份首肯?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]