• 瀏覽: 8,404
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
https://inews.hket.com/article/2 ...  652.8萬成交?mtc=20059
【樓市現象】爸媽為增小孩空間洽購嘉湖3房 突殺出「程咬金」不議價爭盤 即追價至 652.8萬成交

股樓投資 12:29 2021/01/19 

最近疫情再嚴峻,但無阻買家入市信心,樓市氣氛持續升溫;加上農曆新年將至,買家紛紛加快入市步伐。最近嘉湖山莊更獲兩位準買家同時搶購,最後其中一名買家追價2.8萬成功購入單位。

中原地產副分區營業經理曾芷妍表示,分行新近促成嘉湖山莊麗湖居4座中層A室成交,實用面積638平方呎,三房套房間隔。該盤上周五(15日)才放盤,原叫價650萬元,周末期間不斷有睇樓客參觀單位,其中一組客人周日睇樓後立即洽購。當該位買家得知有另一組買家表示願意不議價,以650萬元承接,便立即追價搶盤,最終成功以652.8萬元購入單位,折合實用呎價10,232元。
【樓市現象】老牌屋苑太古城呎價逾2萬仍有價有市 業主放售千呎海景戶逾1年 終以2,338萬沽出,詳見【下一頁】

曾芷妍表示,新買家為外區家庭,為了讓家中小孩有更多的走動空間,所以換樓,見上址保養新淨,一睇即中,不惜追價入市。原業主則於2012年中以290.38萬元購入單位,現易手帳面獲利362.42萬元,單位8年間升值1.2倍。

最近嘉湖山莊的成交的確非常暢旺,中原地產高級區域營業經理文家輝表示,嘉湖山莊在剛過去的周末連錄7宗成交,屬近期較旺的周末,本月累錄31宗成交,相比上月同期24宗多近30%。

淡淡無有乜野講啦

中層652萬,咩價?

回覆 引用 TOP

乜追價都係呎價10,232元,講下價咪九千幾

528....唔28

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 10:38 PM 發表

乜追價都係呎價10,232元,講下價咪九千幾
你唔好理, 總之你地連$10232都畀唔起 仲有人哋係截佢胡 睇清楚啦

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-20 10:39 PM 發表

你唔好理, 總之你地連$10232都畀唔起 仲有人哋係截佢胡 睇清楚啦
咁鬼cheap樓價係你先打鑼咁緊張,出邊買層一房都唔夠

Cheap野三房,出面湯房都買不到

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 10:44 PM 發表

乜同米米留言一様

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-20 10:47 PM 發表

Cheap野三房,出面湯房都買不到
冇錯

回覆 引用 TOP

價高者得。 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 10:44 PM 發表

我緊乜野張? 只係笑你班淡淡連廁所都買唔起啫

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-20 10:48 PM 發表

乜同米米留言一様
笑下呎價10200都有人慶祝

回覆 引用 TOP

上咗車買大啲正常發展

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-21 08:25 AM 發表

笑下呎價10200都有人慶祝
嘉湖山莊就真係唔會慶祝呀我都唔睇好,不過你哋都係買唔起

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]