• 瀏覽: 13,479
  • 回覆: 130
  • 追帖: 4
一直想換馬,同身邊其他收租公一交流,都發現呢排樓市有二個特式:
一千萬以下樓旺市唔旺價,個個買家航住把刀來劈價,唔荀冇人出價。
一千萬以上,睇樓人少,還價幅度更深,千一、二萬市價樓仲慘,被要求劈落至一千方便林鄭plan.

尋日股市三萬點,樓市完全冇沖喜,仍然要求減價才成交,個巿底keep住弱

股市上三萬點,樓市無任何破頂成交新聞

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 10:39 AM 發表

股市上三萬點,樓市無任何破頂成交新聞
股巿通常行先6個月至一年。

仲有,你之前話大陸經濟唔好,通関後唔會有人黎掃香港物業⋯⋯
咁股票市場D北水係幻覺嚟?日日百億咁⋯⋯

仲有,疫情下,歐美國家控制唔到,越拖越嚴重,只有大陸有翻生產力,咁D投資者會去邊?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 09:12 AM 發表

一直想換馬,同身邊其他收租公一交流,都發現呢排樓市有二個特式:
一千萬以下樓旺市唔旺價,個個買家航住把刀來劈價,唔荀冇人出價。
一千萬以上,睇樓人少,還價幅度更深,千一、二萬市價樓仲慘,被要求劈落至一千方便林鄭plan.

尋日股市三萬點,樓市完全冇沖喜,仍然 ...
既然多人睇,自然價錢要升
只係依家會出價嘅都想劈埋最後一注
冇實力/急賣業主冇晒,樓價就會爆上

引用:
原帖由 wilson_ 於 2021-1-20 10:58 AM 發表

股巿通常行先6個月至一年。

仲有,你之前話大陸經濟唔好,通関後唔會有人黎掃香港物業⋯⋯
咁股票市場D北水係幻覺嚟?日日百億咁⋯⋯

仲有,疫情下,歐美國家控制唔到,越拖越嚴重,只有大陸有翻生產力,咁D投資者會去邊?
睇股市先行就死火啦,股市過山車咁忽上忽落,唔通下個禮拜調整去二萬六,樓又再跟插呀
大陸北水來港掃股,你睇唔到係國家行為,以為係大陸人血汗錢,咁好難幫你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2021-1-20 11:09 AM 發表

既然多人睇,自然價錢要升
只係依家會出價嘅都想劈埋最後一注
冇實力/急賣業主冇晒,樓價就會爆上
調轉心態,你而家出去買樓都預了好多風險成本,疫情、中美、經濟、失業,你唔通仲追價咁醒目咩,當然劈一成預墊底係正常心理

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 09:12 AM 發表

尋日股市三萬點,樓市完全冇沖喜,仍然 ...
暴動加美肺雙重夾攻都冇乜點跌, 1月份成交量大增.

垃圾議員是筍工,
點下人數又夠鐘,
搏到流會早收工,
月薪十萬真輕鬆,
還有年津三百萬,
任滿酬金六十萬,
嘻嘻哈哈變富翁。
有住屋需求始終要買 唔買都要交租啦

樓主日日出post,好似以前果隻「包不同」咁

引用:
原帖由 OL公主 於 2021-1-20 11:40 AM 發表

暴動加美肺雙重夾攻都冇乜點跌, 1月份成交量大增.
一路由190插到174,每個月陰跌ing你仲睇唔到?

引用:
原帖由 mclam0505 於 2021-1-20 11:50 AM 發表

樓主日日出post,好似以前果隻「包不同」咁
你咪又係日日出po勸你個老朋同你一齊落水買樓,驚風散分享食

回覆 引用 TOP

一千萬樓D按揭條件要改左先

免責聲明:本人的內容及圖片並不打算向任何人提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之來源可靠.也不表示本人保證任何資料均屬完整.可靠.準確.具時效或適用
引用:
原帖由 死啦啲青春痘 於 2021-1-20 11:43 AM 發表

有住屋需求始終要買 唔買都要交租啦
咁樣肯定係,點都好過租,所以目前只旺細價樓

回覆 引用 TOP

香港股市大大部分是中國股票, 跟香港本土經濟無關, 對樓市沒指標作用.

引用:
原帖由 stman919 於 2021-1-20 11:56 AM 發表

一千萬樓D按揭條件要改左先
改之前個樓價要插三成先,政府先有藉口
但當千五萬樓插到一千,根本又跌入之前個林鄭plan內,又何需提高到一千萬以上放寬
林鄭呢招好絕,撐住一千萬以下細價樓,但同時讓一千萬以上樓自由下墮

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]